Poslucháčska anketa Slávik má po niekoľkých rokoch opäť svoju alternatívu v podobe výročného ocenenia, v ktorom o najvýraznejších interpretoch roka rozhodujú odborníci a profesionáli z oblasti populárnej hudby. Víťazmi prvého ročníka novej hudobnej ankety s názvom Najlepší hlas, sa stali spevák Richard Müller, speváčka Tina a skupina IMT Smile.

Na strieborných priečkach skončili Peter Cmorik, Jana Kirschner a skupina Desmod a bronzové pozície obsadili Miroslav Žbirka, Katarína Knechtová a Elán. Rozhodlo o tom niekoľko desiatok odborníkov na slovenskú populárnu hudbu, ktorí svojím hlasovaním určili najvýraznejších sólových interpretov a skupiny v tomto kalendárnom roku.

"Ďakujem, vážim si to. Pesničky robím tak, ako to cítim. Keď sa to stretne s ohlasom fanúšikov a odborníkov som veľmi rád," povedal na margo svojho prvenstva spevák roka Richard Müller.

Premiérový ročník ankety Najlepší hlas 2011 zorganizovala umelecká agentúra Slávni, ktorá začiatkom decembra oslovila hudobných odborníkov – vydavateľov, producentov, hudobníkov, ale aj interpretov a ponúkla im možnosť, aby oni sami rozhodli o tom, ktorí speváci, speváčky a skupiny znamenajú najväčšiu kvalitu na Slovensku. Medzi hlasujúcimi boli napríklad vydavateľ Peter Riava, producenti Pavel Schindler a Roman Slávik, hudobník Martin Valihora, manažér Dušan Giertl, textári Peter Lehotský a Marcel Nemec, a ďalší.

"S nápadom zorganizovať anketu, ktorá by čo najspravodlivejšie určila, kto je v našej populárnej hudbe najlepší, prišli samotní umelci. Mnohým z nich sa nepáčilo, že v tradičnej ankete Slávik o víťazoch rozhoduje často iba to, kto má najusilovnejší a najvýkonnejší fanklub a dokáže si jeho prostredníctvom zabezpečiť najviac hlasov," hovorí organizátor hudobnej ankety Najlepší hlas Roman Slušný z agentúry Slávni.

"Našou ambíciou je obnoviť fungovanie Akadémie populárnej hudby, ktorú by tvorili hudobní odborníci a každoročne by udeľovala hudobné ocenenia ako tomu bolo v nedávnej minulosti. V závere budúceho roka by sme chceli uskutočniť slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety Najlepší hlas 2012 spojené s kvalitným hudobno-zábavným programom, ktorý by bol odvysielaný v priamom prenose v niektorej zo slovenských televízií," dodáva zakladateľ ankety.

Najlepší hlas nepriamo nadväzuje na dnes už neexistujúce ocenenie Aurel. O víťazoch ankety, ktorej posledný ročník sa konal v roku 2008, rozhodovali práve členovia Akadémie populárnej hudby.

Výsledky ankety Najlepší hlas 2011:


Spevák roka:


1. Richard Müller
2. Peter Cmorik
3. Miroslav Žbirka
4. Robo Opatovský
5. Pavol Habera

Speváčka roka:


1. Tina
2. Jana Kirschner
3. Katarína Knechtová
4. Dara Rolins
5. Zuzana Smatanová

Skupina roka:


1. IMT Smile
2. Desmod
3. Elán
4. Polemic
5. Horkýže Slíže

Kompletné výsledky ankety Najlepší hlas 2011 sa nachádzajú aj na internetovej stránke www.slavni.sk.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Roman Slušný z usporiadateľskej ankety Slávni.

Foto: Julo Dubravay

Súvisiaci interpreti: Richard Müller