Fanúšikovia britského hudobníka sa tento rok tešia na nový album kapely The Libertines, ktorá sa vlani vrátila na scénu. Spevák a skladateľ však všetkých prekvapil, keď ešte pred novým materiálom kapely zverejnil sólovú novinku s názvom Flags Of The Old Regime (Vlajky starého režimu).

Pieseň je poctou speváčke Amy Winehouse a všetky výnosy z predaja skladby plánuje Pete Doherty venovať organizácii Amy Winehouse Foundation, ktorá sa zaoberá prevenciou užívania alkoholu a drog u mladých ľudí. Od hudobníka, ktorý je známy svojimi drogovými excesmi, je to veľké gesto a potvrdenie odhodlania skončiť so svojou závislosťou a stať sa pozitívnejším vzorom než bol doteraz.

"Dávno pred drogami to bola hudba, ktorá povznášala môjho ducha, vďaka nej som jednoducho chcel žiť alebo veriť v niečo. Byť čistý je skvelá nová droga. Vlastne to vôbec nie je droga, skôr je to hľadanie samého seba. Vďaka drogám nebudete kreatívnejší. Teraz, keď som 'čistý', sa môžem opäť venovať kreatívnej činnosti. Cítim, akoby sa vo mne niečo menilo," uviedol hudobník začiatkom januára po ukončení liečebného pobytu v Thajsku. Na očakávanom treťom albume The Libertines údajne pracuje tam a pravidelne dochádza do liečebného centra na sedenia. Ako tiež uviedol, bol by rád, keby s ním na plánované turné po vydaní albumu vycestoval jeden zo zamestnancov zariadenia.

Skladbu Flags Of The Old Regime napísal Doherty v roku 2011 krátko po tom, ako oceňovaná interpretka vo veku 27 rokov zomrela na otravu alkoholom. Na piesni sa podieľali aj basgitarista Babyshambles Drew McConnell, bubeník Jamie Morrison, klávesák Stephen Large či John Metcalfe, ktorý napísal sláčikové aranžmány. Stephen Street sa postaral o perkusie, akustickú gitaru a tiež o produkciu skladby, ktorá by mala vyjsť ako singel 9. marca.

Novinku prostredníctvom sociálnej siete Facebook podporili aj Dohertyho kolegovia z The Libertines. "Je naozaj úžasné, že to Peter spravil pre takúto významnú vec. Láska, život a hudba nám pomáhajú rásť a robia nás šťastnými. Môžete urobiť čokoľvek, ak tomu venujete všetku pozornosť," napísali jeho spoluhráči a vyzvali fanúšikov, aby kúpou singla prispeli na dobrú vec. 


Hudobník, spisovateľ, herec, básnik a maliar Pete Doherty sa preslávil v spomínanej kapele The Libertines, ktorú pomáhal zakladať v roku 1997. Debutový album Up The Bracket vydali v októbri 2002. O dva roky neskôr nasledovala eponymná štúdiovka, s ktorou dobyli britský albumový rebríček. Na konte majú tiež výberovku Time For Heroes - The Best Of The Libertines (2007) či štyri EP nahrávky.

So svojou druhou formáciou Babyshambles vydal okrem iného aj štúdiovky Down in Albion (2005), Shotter's Nation (2007) a Sequel to the Prequel (2013). V roku 2009 uviedol na trh sólovku Grace/Wastelands (2009).

Pozrite si dokument o hudobníkovej rehabilitácii:


Zdroj: Nme.com, SITA, archív Hudba.sk
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Súvisiaci interpreti: Pete Doherty