Vypredané jesenné turné kapely Mirai si nenechalo ujsť vyše desaťtisíc ľudí. Aj jarná časť, ktorá štartuje v marci, je už tiež pomaly vypredaná. V súčasnosti si srdcia skupina fanúšikov získava videoklipom k songu Achillova pata so zábermi z decembrového koncertu v pražskom Fóre Karlín, a tiež z miest, ktoré sú srdcovkou skupiny.

Už druhý album "aktuálne najlepšej mladej českej kapely", ako Mirai označuje producent Ondřej Fiedler, sa teší z úspechu. Dôkazom sú rádiové hity Hometown a Øtchi, klipy s miliónmi zobrazení a vypredanými koncertami. Pred jarným pokračovaním turné prichádzajú Mirai s novým videoklipom. Réžiu i námet mal na starosti Ondřej Kudyn, ktorý už pre kapelu urobil niekoľko klipov.

"Natáčanie klipu som si tak trocha vynútil sám, pretože Achillovka je moja obľúbená skladba z albumu a chcel som ju ztvárniť vizuálne. Námet ako taký vlastne ani nebol, išlo o znázornenie emócií, ktoré zo singla cítim," komentuje režisér.


Videoklip je inšpirovaný snami, myšlienkami aj reálnymi príbehmi zo života frontmana kapely, Miraia Navrátila. Natáčalo sa v domovských mestách kapely, napríklad v ich "Hometown", v areáli FM city festu, kde každoročne koncertujú. Artový klip je obohatený o živé zábery zhotovené na záverečnom koncerte jesenného turné v pražskom Fóre Karlin, a tiež o zábery točené na starú VHS kameru, ktoré svojím vizuálom pobavia. Na nakrúcanie klipu však kapela spomína s pomerne zatajeným dychom. "Nakrúcalo sa deň pred koncertom vo Fóre Karlín, takže v decembri. Bola nám neskutočná zima a bolo to celkom o zdraví," popisujú Mirai.

O samotnej skladbe dodávajú: "Achillovka je pieseň, ktorá sa žánrovo trocha vymyká tomu, čo sme doposiaľ vydali. Je to ostrejšia gitarovka, ktorá skvelo funguje naživo a je asi najtvrdšou piesňou z albumu Arigató. Videoklip k nej je preto artovejší a trocha explicitný." Nebolo to tak však od začiatku, odhaľuje zákulisie producent Ondřej Fiedler: "Achillova pata bol pôvodne celkom príjemný song s akustikou, ktorý sme nakoniec v skúšobni, týždeň pred nahrávaním, kompletne prekopali.

Mirai sa teraz pripravujú na jarné turné, ktoré je na väčšine miest už vypredané. Pôjde o posledné samostatné koncerty v roku 2020. Potom ich ešte čaká niekoľko letných festivalov, na ktoré sa fanúšikovia môžu tiež tešiť. "Nie je nad klubovú atmosféru, takže sa turné nevieme dočkať," dodáva Mirai Navrátil.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Karpel. Text správy sme upravili.

Foto: Tony Flunkey