Druhý singel z pripravovaného albumu R&B speváčky Eriky Rein a producenta a skladateľa Jonatana Pastirčáka (Isama Zing, Pjoni) je akýsi protipól toho prvého. Zatiaľ čo pesnička hihi. s ľahkosťou oslavuje sebavedomú sexualitu, Bruised Knees upozorňuje na jej odvrátenú stranu.

Sexualizované násilie, špeciálne to páchané cirkevnými autoritami, je častokrát vedome prehliadané okolím. Obete musia čeliť nielen vysporiadavaniu sa s desivou hrôzou, ktorú prežili, ale aj odsúdeniu od svojich blízkych a známych.

Vizuálne tému citlivo spracovala Šima Müllerová, ktorá v poetických metaforách zachytáva vnútorný konflikt a boj, ktorý sa v obetiach odohráva, rovnako ako nádej v zocelenie a novú silu pokračovať v živote s ešte väčším odhodlaním, aj keď s jazvou, ktorá sa nikdy celkom nezahojí.

Videoklip končí slovami: "Venované všetkým, ktorí sa musia vysporiadavať s traumou spôsobenou cirkevnými autoritami. Hanba tým, ktorí tvrdia, že sú tu na to, aby liečili dušu a pomáhali, ale v realite iba vynášajú súdy a ubližujú."

Erika Rein je slovenská R&B a popová speváčka s rómskymi koreňmi. Na konte má už viacero singlov a úspešných spoluprác s menami ako Dame, Yael alebo 7krát3. Poznať ju tiež môžete z tribute projektu hitom nultej dekády 0u0us. Spoluprácou s Jonatánom Pastirčákom sa posúva od štandardnejšieho mainstreamu do nových vôd, kde sa pop stretáva s experimentom a naopak.

Jonatán Pastirčák, tiež známy ako Isama Zing alebo Pjoni, je oceňovaný hudobný producent a skladateľ elektronickej, experimentálnej a filmovej hudby. Stojí za viacerými výraznými albumami českej a slovenskej hudobnej scény, ako napríklad Celibát od Katarzie, eponymný album formácie Zvíře jménem Podzim alebo Jiskřící od kapely Zrní. V roku 2021 vydal svoj dlhohrajúci autorský debut pod pseudonymom Isama Zing – Blurry AF, s ktorým vyhral cenu Radio_Head Awards za Album roka podľa hudobných novinárov. Je tiež držiteľom Českého leva za najlepší soundtrack k filmu Arvéd a dvoch ocenení Slnko v sieti za hudbu k filmom Svetlonoc a Čiary.

Prečítajte si tiež: Erika Rein a Isama Zing ukázali inú tvár slovenského popu. Pozrite si videoklip hihi.

Erika Rein a Isama Zing, 2024 Zdroj: archív speváčky

Šima Müllerová je mladá režisérka, audiovizuálna tvorkyňa a rozprávkarka. Vo svojej tvorbe sa pohybuje na hrane reality a ponúka jej východiská pomocou fantazijných obrazov. Radšej než pozorovanú skutočnosť skúma rozličné obrazy vnútorných realít a iné nehmatateľné priestory. Vo svojich filmoch pracuje výrazne s hudobnou zložkou a preniká tiež do sveta videoklipov.

Na pesničke a videoklipe spolupracovali:

  • Spev: Erika Rein
  • Hudba: Jonatán Pastirčák a Erika Rein
  • Mix a produkcia: Jonatán Pastirčák
  • Nahrávacie štúdio: Creative Music House
     
  • Hrajú: Valerie Vachková, Sára Polonyiová, David Herzig, Tatsuya Stem
  • Réžia/Námet/Strih/Grading: Šima Müllerová
  • Kamera: Sláva Pecháček
  • Choreografia: Kristína Tukan
  • Kostýmy: Valéria Volfová
  • Masky: Anna Martynenko
  • Pre-production: Klára Mamojková

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Správu sme upravili.