Sedem rokov po smrti Chestera Benningtona prichádza skupina Linkin Park s pesničkou, ktorú až doteraz nikto nepočul. Dnes zverejnená synthpopová skladba Friendly Fire vznikla v čase nahrávania posledného albumu Linkin Park a je tak jednou z posledných pesničiek, ktoré Chester naspieval. Na nahrávke One More Light z roku 2017 sa neobjavila. Vychádza až teraz na kompilačnom albume Papercuts - Singles Collection 2000-2023.

"Keď sme začali hľadať nevydanú skladbu, ktorú by sme zaradili do našej zbierky najväčších hitov, uchvátila ma sila piesne, sila rozprávania, sila vokálu, zvuková krajina. Zišli sme sa, aby sme na tom pracovali a spojili niektoré chýbajúce kúsky, ktoré sa z akéhokoľvek dôvodu neodhalili počas nahrávania One More Light. Nemôžem sa dočkať, kedy to ľudia budú počuť. Je to taký krásne pútavý, srdcervúci, nádejný príbeh a dnes vo mne skutočne rezonuje," popísal skladbu gitarista Brad Delson.

K pesničke prirpavila skupina aj oficiálny videoklip, ktorý režíroval Mark Fiore. Video pozostáva zo štúdiových záberov z nahrávania albumu One More Light a úryvkami z koncertov, ktoré boli natočené v rokoch 2014 až 2017. "Pieseň je o pohľade do vzdialenej minulosti s milovanou osobou a uvedomení si, že niekedy aj tie najlepšie úmysly môžu spôsobiť zranenie," priblížil skladbu režisér.

Doplnil, že spracoval so skvelými zábermi Chestera Benningtona, vďaka čomu pocítia aj fanúšikovia Linkin Park radosť. "Najťažšie na videoklipe bolo urobiť ho hodným tejto piesne, tak dobrá tá pieseň je," vysvetlil a dodal, že bolo pre neho výnimočné, keď dostal žiadosť, aby k nej režíroval video práve on.

Aktuálne je skladba dostupná iba digitálne, ako hlavný singel pripravovaného kompilačného albumu. Fyzicky bude vydaná na albume Papercuts (Singles Collection 2000-2023), ktorý vyjde 12. apríla prostredníctvom Warner Records. Okrem Friendly Fire zahŕňa kompilačný album všetko od klasických hitov, ako Crawling a Somewhere I Belong až po vyhľadávanú raritu QWERTY. Kompilácia bude dostupná na CD nosičoch, kazetách a LP.

Autorka: Miroslava Rabčanová