Fanúšikovia skupín ako Mumford & Sons, Flogging Molly, Chucka Ragan, ale aj punkových NOFX, zbystrite pozornosť. Energická akustická folk-punková kapela z Banskej Bystrice Cascabel prednedávnom vydala svoj prvý profesionálne natočený videoklip, ktorý dokonale podčiarkuje živelnú atmosféru jej hudby.

O to paradoxnejší je názov kapely, ktorý vznikla v roku 2014. Inšpirovaný je mestom duchov Cascabel v Arizone, pretože na prvých koncertoch skupiny to vraj vyzeralo ako v meste duchov. Netrvalo to však dlho a dnes má kapela za sebou množstvo úspešných vystúpení naprieč celým Slovenskom a Českom, no zavítala aj do Škandinávie, Ruska, Írska, Nemecka, Belgicka a Veľkej Británie. Tento rok dokonca chystá aj svoje prvé kanadské turné.

V roku 2015 vydala skupina debutovú EP nahrávku Coffee Tellers, na ktorej ponúkla šesť skladieb, rovnaký počet pesničiek priniesla aj o dva roky neskôr druhá EPčka Blood, Wood & Rats, ktorá vyšla aj na vinyle. Tento rok prichádza s novým singlom Out Comes the Beast, ktorý ponúka spolu s videoklipom. O réžiu sa postaral Egor Indiani, ktorý ma na konte napr. dokument o poľskom turné folkáča Dáša Fon Fľaša, či skvelý klip Čo s tým hnevom pre trnavských The Wilderness.

"Môžete sa tešiť na perfektnú atmosféru a mix akordov a chytľavých melódií hraných na akustických nástrojoch, ktoré vás na malý okamih prenesú za Atlantik. Klip sa natáčal v Brezne v podniku Green Pub, ktorý bol presne podľa našich predstáv - má ten správny look v štýle amerického baru niekde v púšti," hovorí spevák a gitarista Lukáš Palatínus. "Skladba pojednáva o vnútornom svete ľudí, každý z nás máv sebe dáku 'beštiu', ktorú dáva na povrch rôznym spôsobom, či je to formou nenávisti, hnevu alebo strachu. My ju dávame na povrch skrz náš folk punk a koncertovanie, o čom je aj klip."


V klipe je symbolicky zobrazené aj hranie pre nikoho, čiže v "meste duchov", no vo väčšej časti video vládne naozaj bujará atmosféra a zábava. Ak to na vystúpeniach kapely Cascabel vyzerá aspoň spolovice tak dobre, tak by ste si ich rozhodne nemali nechať ujsť.

Tento rok sa kapela v zložení Lukáš (spev, gitara), Martin (gitara, vokály), Tomáš (kontrabas, banjo), Izák (husle) a Chris (cajón, perkusie) predstaví na podujatiach ako Punkáči deťom, Zlín Film Festival, či na jednom z najväčších folk-punkových festivalov v Európe Wolimierz Anarcho Folk Fest v Poľsku. Kapela aktuálne pripravuje split album s českou folk-punkovou skupinou Cheers.

Novinky skupiny Cascabel a aktualizovaný prehľad koncertov môžete sledovať na www.facebook.com/cascabelfolk.

Redakciu Hudba.sk informoval za skupinu Cascabel Lukáš Palatínus. Text sme upravili a doplnili.

Foto: Jason McKenzie