Dvadsaťročná britská speváčka Sarah Faith Griffiths alias Griff sa stala prvou víťazkou BRIT Awards 2021. Talentovaná umelkyňa získala ocenenie Brits Rising Star Award, ktoré sa do vlaňajšieho ročníka označovalo ako Critics' Choice Award. Ako napovedá názov, ide o cenu pre vychádzajúcu hviezdu a v prípade tejto speváčky možno naozaj predpokladať jej budúci úspech.

Držiteľmi ocenenia, ktoré má ambíciu predurčovať budúce hviezdy, sa v minulosti stali napríklad Adele, Florence and the Machine, Ellie Goulding, Jessie J, Tom Odell, Sam Smith, James Bay, Rag'n'Bone Man, Jorja Smith či minuloročná víťazka Celeste. Slávnostný ceremoniál BRIT Awards sa tento rok bude konať v máji, keď sa predpokladajú miernejšie epidemické opatrenia, cena kritikov však bola tradične vyhlásená v predstihu.

"Ešte teraz počujem, ako kričím radosťou do telefónu, keď mi oznamovali víťazstvo. Točí sa mi z toho hlava," nadšene priznáva Griff. "Je to malý zázrak, že sa mi podarilo preraziť počas pandémie," dodáva speváčka, ktorá sa na prelome rokov dostala aj do najužšieho výberu v ankete BBC Sound Of 2021, kde skončila na 5. mieste. Teraz narastajúcu popularitu a hudobný talent potvrdila aj v prvej oceňovanej kategórii najsledovanejších britských hudobných cien.

Medzitým stihla vydať výborný singel Black Hole, ktorý predstavila naživo v komornejšom klavírnom aranžmáne v rámci BRITs 2021 Rising Star Session v slávnych londýnskych štúdiách Abbey Road.


Za pozretie stojí aj vtipné video, v ktorom Griff celá nadšená oznámila zisk ocenenia svojej mame. Tá ju bez akejkoľvek emócie uzemnila a sucho pochválila, kým jej otec sa mimo kamier na ich konverzácii skvele zabával.

Speváčka, ktorej poznávacím znamením je dlhý čierny cop, má po rodičoch jamajsko-čínske korene, narodila sa však v obci Kings Langley neďaleko Londýna. Okrem hudby sa venuje aj módnemu návrhárstvu. Väčšinu kostýmov, ktoré si oblieka v klipoch a pri fotení, si robila sama.


Svoj debutový singel Mirror Talk vydala Griff v roku 2019. Rovnako nazvala aj svojú prvú EP nahrávku. Minulý rok si spoločnosť Disney vybrala jej pieseň Love Is A Compass pre svoju tradičnú vianočnú kampaň. Ako skladateľka bola Griff nominovaná na Ivor Novello Awards udeľovanú najlepším autorom a spolupracovala s populárnou dvojicou HONNE na skladbe 1,000,000 X Better.

Medzi jej ďalšie single patria skladby Say It Again, Forgive Myself, Paradise, Good Stuff či spolupráca s rusko-nemeckým dídžejom a producentom Zeddom na hite Inside Out.


Ak vás jej tvorba oslovila, odporúčame záznam z minuloročného live streamu z londýnskeho The Tate Museum. Zaujímavá je tiež videoséria Against the Clock, v ktorej približuje proces pretvárania skladieb známejších kolegov na originálne coververzie v jej vlastnom štýle. Vždy má však so svojou kapelou a vybraným hosťom (napr. Tom Odell či Birdy) na to len jednu hodinu.


Text: Hudba.sk (zdroj: Renáta Tomášová - Warner Music)
Foto: Warner Music