Obľúbený hudobný festival a konferencia SHARPE 2024 je za dverami. Od štvrtka 25. apríla do soboty 27. apríla sa priestory bratislavskej Novej Cvernovky zaplnia nádejnými umelcami, hudobnými profesionálmi a kultúrnymi nadšencami. Podujatie je bohaté na hudobné objavy, zážitky, nové pracovné kontakty či priateľstvá. Na čo všetko sa môžete tešiť vo festivalovej, konferenčnej, workshopovej aj gastro časti?

Festival SHARPE nie je len hudobný a spoločenský zážitok, ale aj vzdelávacia platforma, podporujúca medzinárodnú spoluprácu a cirkuláciu slovenskej nezávislej hudby. Šiesty ročník opäť prinesie pestrý hudobný a edukačný zážitok s umelcami a rečníkmi z celého sveta. Na siedmich scénach v Novej Cvernovke zažijú návštevníci v priebehu troch dní viac ako šesťdesiat hudobných vystúpení, desať konferenčných panelov, dva workshopy, tri speedmeetingy, tri recepcie a nekonečný networking.

Podujatie už tradične odštartuje štvrtkovým otváracím večerom, pripraveným v spolupráci s Rádiom_FM. Na SHARPE 2024: Rádio_FM Night vystúpi španielske duo Dame Area, ktoré nikdy nehrá ten istý set dvakrát, a špička súčasnej alternatívnej slovenskej hudobnej scény zoskupená v úplne novom live projekte Kill Your Rap Idols. Tvoria ho členovia skupiny Berlin Manson, Fvck_Kvlt, Edúv Syn, Dušan Vlk, Temný Rudo, Arleta, Paris a VKTRD, pričom všetci sa stretnú na jednom pódiu v rovnakom čase. Štvrtkový večer uzavrie rázna dvojica z Chicaga Angry Blackmen, ktorá prinesie experimentálny hip-hop a nekompromisú lyriku.

Veľa novej hudby a dôležité témy dneška

SHARPE 2024 bude pokračovať aj v piatok a sobotu, s hudobným programom od osemnástej do štvrtej ráno nasledujúceho dňa. Tohtoročnú žánrovú paletu hudobnej dramaturgie iba ťažko vtesnať do slov a skrátka je treba ju počuť naživo. Každý umelec z lineupu tvorí na pomedzí niekoľkých žánrov a zaznie tu snáď všetko od art popu cez indie, shoegaze, disco, folk, blues, hip-hop, prog rock, nu jazz, R&B, post-punk, klasickú hudbu, black metal až po tribalistické industrial techno či gabber.

Konferenčná časť prinesie témy ako generačná diverzifikácia publika, ekologickejšie alternatívy festivalovej gastro ponuky, rola umelcov a kultúrnych pracovníkov v súčasnom socio-politickom dianí na Slovensku a vo svete, stúpajúce náklady na vystúpenia headlinerov alebo safe space v kultúre hudobných podujatí. Uznávaná talianska promotérka Katia Giampaolo bude už v piatok poobede viesť rozhovor s legendou amerického nezávislého rádia KEXP, Kevinom Coleom.

Kevin Cole, KEXP Zdroj: Carlos Cruz

V sobotu zaznie rozhovor s Michailom Stanglom známym aj ako DJ Opium Hum, hybnou silou elektronickej undergroundovej scény v Európe a jedným z kurátorov berlínskeho CTM festivalu a klubu Berghain. Na konferencii budú mať návštevníci možnosť stretnúť aj dramaturgičky a dramaturgov barcelonských festivalov BAM a Primavera Sound, nemeckých festivalov Immergut Festival a Most Wanted: Music Berlin, či unikátneho festivalu Tremor na Azorských ostrovoch.

"Za veľmi dôležitú považujem tému safe space a teda bezpečného priestoru, vďaka ktorému môžu byť kultúrne podujatia viac inkluzívne. Diskusia na túto tému môže prispieť nielen k pozitívnej zmene v hudobnom sektore, ale celkovo k posunu smerom k otvorenejšej, akceptujúcejšej a spravodlivejšej spoločnosti. Som veľmi rada, že do debaty prijala pozvanie Ana Marjanidze, aktivistka, dídžejka a zakladateľka kolektívu TransForma z klubu Bassiani v Tbilisi, ktorý je významným miestom tamojšieho hnutia za slobodu a rovnosť nielen v kultúre. Teším sa, že program konferencie ukazuje, ako hudba reflektuje svet okolo nás a aj naopak, to, čo sa deje v spoločnosti, ovplyvňuje hudobný svet," dodáva riaditeľka konferencie Táňa Lehocká.

Novinkou tohto ročníka je Študentské fórum, na ktorom sa vybraní študenti umeleckých odborov budú vzdelávať o autorských právach a povinnostiach so SOZA a s holandským hudobným manažérom a lektorom Koenom ter Heegde v rámci workshopu o priebehu bookingu hudobného turné. Ďalší workshop poskytne vhľad do digitálnych kampaní a umelcom vysvetlí, prečo je potrebné a efektívne si budovať publikum online a neprihlásiť sa na sociálne siete iba tesne pred vydaním albumu. Priestor na bližšie predstavenie svojej lokálnej hudobnej scény a exportných aktivít dostanú organizácie SoundCzech, Music Export Poland a German Music Export s Initiative Music.

SHARPE 2023, hudobná konferencia Zdroj: Tomáš Kuša

Kompaktný, no bohatý na zážitky

Zázemie Novej Cvernovky opäť ponúkne kompaktnosť, pohodlie aj zábavu, vďaka mnohým zákutiám, v ktorých sa uskutočnia desiatky koncertov, pričom medzi jednotlivými scénami stačí prejsť pár desiatok metrov či schodov. Prístupnosť vonkajších aj vnútorných pódií je ideálna pre každé počasie. V aktuálnom roku festival kladie dôraz na priaznivý prínos pokrmov rastlinného pôvodu na udržateľnosť, aj práve na eventoch. Menu festivalovej zóny bude pozostávať z výberu vegetariánskych a vegánskych jedál od prevádzok Kebab On Wheelz, Cheesy Cheese, PRETO Ryba Žilina, Lunter a Dvanásť duší.

Nápojovú ponuku spestrí Pilsner Urquell, ktorý bude na festivale dokonale čapovať hladinku či šnyt a v škole čapovania to naučí aj návštevníkov. V rámci Skrytého baru si festivaloví a konferenční hostia budú môcť dopriať sortiment alkoholických drinkov vďaka Pernod, ale aj nealkoholických nápojov od Kofoly. Tento rok je novým partnerom festivalu aj 365.bank, ktorej klienti pri každej platbe kartou na vyznačených termináloch v nápojovej a gastro zóne získajú 10 percent z ceny nákupu späť na ich účet. Nebude chýbať ani festivalový merch a vstupenky na jednotlivé festivalové dni. Tie si návštevníci budú môcť kúpiť v hotovosti pri vstupe na akreditáciách. Ceny jednodňových vstupeniek sú zverejnené na webe Sharpe.sk. Permanentky za zvýhodnenú cenu v predpredaji zakúpite exkluzívne na Predpredaj.sk.

Festival SHARPE saa koná aj vďaka podpore Fondu na podporu umenia, Mesta Bratislava, Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, Nadácie SPP, Creative Europe Desk, LIVE Europe, Rakúskeho kultúrneho fóra, Poľského inštitútu, Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave, Goetheho inštitútu a Novej Cvernovky.

Sociálne siete:

Vstupenky: Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu SHARPE Linda Durkáčová. Správu sme upravili.