Punk-hardrock-recesistická kapela Horkýže Slíže z Nitry si podmanila slovenské a české publikum svojim humorom, strhujúcou energiou a originálnymi nápadmi. Funguje od roku 1992 a výraznejšie sa presadila až platňou Kýže sliz z roku 2002, ktorej úspech podporila aj kauza Pročko verzus Horkýže Slíže.

Ich siedmy album z roku 2004 s čarodejníckym názvom Ritero Xaperle Bax vychádza po 20 rokoch v týchto dňoch v remastrovanej podobe a prvýkrát na vinyle. Patrí k najúspešnejším titulom skupiny. Dobová tlač ho charakterizovala ako "šamanom namiešaný elixír na zlú náladu s fórikmi len tak pohodenými naverímboha a tiež slovníkom vulgarizmov, ktoré má normálny človek rád, pretože spestruje rozpravu a v prípade albumu aj znelosť slovenského jazyka." 

Album je vraj o rockeroch, ktorí zablúdili na technopárty. Je tam prerozprávaný dokument o Tibete a himalájskych horách z úst zabávača Petra Marcina. Mihnú sa tam sršne, redaktor z BBC, Sanchez alebo gajdista Fera ze Skalice. Kuko, Doktor, Sabotér a Vandel sa spojili so známou postavou Saxany z českej komédie Dívka na koštěti. "Ritero Xaperle Bax znamená v čarodejníckom jazyku Oslíček, otras sa!," vysvetlil v dobe vyjdenia albumu spevák, basgitarista a textár Peter Hrivňák alias Kuko.

Skupinu Horkýže Slíže si budete môcť užiť na Slovensku s kapelou Inekafe naživo v rámci Slíže & Kafe Po 100 rokoch tour 2024, ktoré momentálne prebieha. Najbližšiu šou predstavia už tento štvrtok 25. apríla v Bratislave a ďalší koncert je naplánovaný na 10. mája v Banskej Bystrici. Bratislavský koncert hlási vypredané, posledné zostávajúce vstupenky na koncert v Banskej Bistirici sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Reportáž: Horkýže Slíže a Inekafe predviedli v Košiciach prvotriednu šou

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music.