Tvorba Mariána Vargu patrí k "rodinnému striebru" slovenskej kultúry. Vydanie zberateľskej limitovanej edície s názvom Marián Varga Collected Works I. môžu fanúšikovia od tohto týždňa podporiť v crowdfundingovej kampani na portáli Hithit a už teraz je jasné, že ich je dosť. Až 60% z cieľovej sumy 10-tisíc eur sa vyzbieralo už za prvých 24 hodín.

Dva dni po pondelkovom spustení kampane už bola cieľová suma vyzbieraná a dnes presiahla sumu 12-tisíc eur, pričom do jej konca zostáva ešte 26 dní. Nič preto nebráni tomu, aby sa kolekcia albumov s názvom Marián Varga Collected Works I. o niekoľko mesiacov stala skutočnosťou. CD box v limitovanej edícii 500 kusov sa má objaviť na trhu v novembri tohto roka, presne 50 rokov od vydania kultového albumu Zvoňte, zvonky skupiny Prúdy, pod ktorým je Varga ako autor hudby podpísaný spoločne s Pavlom Hammelom.

Zberateľská edícia nahrávok legendárneho umelca je najväčším tohtoročným projektom Spoločnosti Mariána Vargu (SMV), ktorá vznikla na sklonku roka 2017 z iniciatívy jeho manželky Jany Vargovej a viacerých jemu blízkych spolupracovníkov. Na kolekcii už vyše roka intenzívne pracuje skupina nadšencov, ktorí si uvedomujú kultúrny rozmer Vargovej pozostalosti, ale aj možné riziko jeho zabudnutia. Je preto obrovskou výhrou, že sa SMV podarilo získať od zanikajúceho vydavateľstva Opus licencie na vydanie najdôležitejších albumov, na ktorých sa Marián Varga autorsky a interpretačne podieľal.


CD box bude obsahovať všetky zásadné platne skupiny Collegium Musicum, piesňové projekty s Pavlom Hammelom a výnimočný sólový album Stále tie dni. Všetky nahrávky prejdú analógovým redizajnom v štúdiu Real Music House a doplnené budú o atraktívne bonusy, ktoré neboli ešte nikdy oficiálne zverejnené. Súčasťou kolekcie bude aj rozsiahla publikácia obsahujúca dobové komentáre, recenzie, rozhovory, zaujímavosti, faksimile rukopisných hudobných náčrtov, partitúr, fotografií a plagátov, ktoré sprevádzali jednotlivé albumy v čase ich vydania, ale aj to, ako je reflektovaná tvorba Mariána Vargu a jeho spoluhráčov s odstupom času a v širších súvislostiach, napríklad aj v obsiahlej eseji Vladimíra Godára.

Veľká pozornosť bola venovaná aj výtvarnej stránke celého projektu, ktorej atribútom je, podobne ako v prípade hudby Mariána Vargu, nadčasovosť. Pôjde teda o zberateľský hudobný artefakt, ktorý bude silný nielen svojím obsahom, ale aj formou. Priaznivci Mariána Vargu to ocenili veľkým záujmom, vďaka ktorému sa kampaň stala úspešnou už po dvoch dňoch. "Záujem fanúšikov nás motivuje ďalej. V prípade prekročenia a znásobenia cieľovej sumy má Spoločnosť Mariána Vargu pripravené bonusy v podobe koncertov v budúcom roku," uviedli organizátori kampane, ktorá na Hithit.com potrvá do 18. júna.

16 CD, 700 minút hudby a kniha o každom albume

"Kolekcia albumov s názvom Marián Varga Collected Works I. bude výnimočná novým zvukovým dizajnom zásadných a preslávených nahrávok. Ku každému albumu sme pristupovali s veľkou precíznosťou a snahou dodať známym skladbám nový “oprášený“ zvuk v duchu predstavy samotného Mariána. Za podstatné považujeme, že hudobný redizajn sa tvorí z originálnych analógových nahrávok. Veríme, že túto unikátnu kolekciu ocenia verní fanúšikovia Vargovej hudby, ale aj tí, ktorí jeho dielo ešte tak dôsledne nepoznajú. Je to úžasná hudba a je pre nás veľkou cťou podieľať sa na jej zvukovom 'obnovení'," uvádza hudobné a producentské duo Robert Pospiš a Martin Sillay z nahrávacieho a postprodukčného štúdia Real Music House.

"Súčasťou CD boxu Marián Varga Collected Works I. bude obsiahly, viac ako dvestostranový booklet - textový a obrazový sprievodca ku každému zo šestnástich CD. Mozaika dobových recenzií, rozhovorov, reflexií či zasvätených pohľadov do zákulisia Mariánovej tvorby určite zintenzívni zážitok z počúvania hudby samotnej. K pestrosti tejto mozaiky prispeje aj množstvo raritných fotografií a dobových dokumentov (notové záznamy, plagáty, nepoužité návrhy obalov platní a pod.), z ktorých veľká časť doteraz nebola nikde publikovaná," hovorí spisovateľ Peter Uličný, ktorý je editorom sprievodnej publikácie.

"Tak ako Mariánova hudba s obľubou prekračovala hranice žánrov a 'škatuliek', aj tento booklet vlastne nie je úplne klasickým bookletom. Je totiž aj pútavou knihou na čítanie, 'časozberným' dokumentom, obrázkovým albumom, či zázračnou 'čiernou skrinkou', ktorá na chvíľu dokáže sprítomniť okamihy, keď sa na každú novú Mariánovu platňu čakalo ako na malý sviatok. Skrátka unikátna kniha na čítanie, pozeranie a spomínanie," dodáva Uličný.

Marián Varga Collected Works I. Zdroj: SMV

Nepočuté a nevidené bonusy z "červeného kufríka"

"Veľmi úzka, zainteresovaná skupina ľudí, ktorí sa vždy zaujímali o Mariánovu tvorbu, už iste počula o 'červenom kufríku'. Dlhé roky ho opatroval jeden z Mariánových priateľov a spoluhráčov, gitarista Peter Peteraj, keďže išlo o kufrík vzácnych nahrávok na magnetofónových kotúčoch. Marián si totiž mnohé koncerty ale aj skúšky nahrával. Nebolo to z narcizmu. Ako spomína iný jeho kamarát, Peterajov menovec Kamil, Marián nahrávky donekonečna, až sebatrýznivo analyzoval. Dôvod bol jasný - keďže atribútom bigbítu je, že skladby nemajú notovú fixáciu a vyvíjajú sa v procese, Marián takto hľadal ich slabé miesta a vylepšoval ich," približuje Jana Vargová.

"Takto sa nám zachovali raritné (musím však podotknúť, že amatérske) nahrávky niektorých koncertov a najmä nikdy nepublikovaných skladieb, ktoré Collegium Musicum hrávalo vo svojich búrlivých začiatkoch napríklad v pražskej Lucerne alebo v Rádiopaláci v roku 1970. Magnetofónové pásy však boli kedysi vzácnosťou a mnohé z nich boli použité viackrát, takže občas prerážajú staršie zvukové stopy, iné nahrávky boli, bohužiaľ, zmazané Mariánovým príbuzným, ktorý si viac cenil zahraničné bigbíty. Kedysi v 90. rokoch sa 'červený kufrík' dostal až k bigbítovému nadšencovi Petrovi Pišťankovi. Niektoré nahrávky sa mu podarilo preniesť na CD a tie sú teraz v rukách profíkov v Real Music House. Tí sa snažia vydolovať z nich akceptovateľné maximum. Verím, že sa to podarí čo najlepšie, pretože, nazdávam sa, každého fanúšika poteší napríklad nahrávka Baby Jagy (Musorgskij - Obrázky z výstavy), ktorú Collegium prestalo hrať, keď sa zhodou náhod ocitla aj v repertoári tria Emerson-Lake-Palmer, skladba Concentrated Sorrow, v ktorej spoznáte inú skladbu Collegia Musica či skladba Dušana Hájeka, na názov ktorej sa pokúša spomenúť si sám autor, a iné rarity..."

"Moje najväčšie očakávanie sa však týkalo nahrávky na vinyle asi z roku 1959. Na vizitke na čiernom kotúči je detským rukopisom napísané "majster Marián Varga". Kedysi mi Marián prezradil, že skladbu ako dieťa nahral pre otca k narodeninám. Nepochybujem, že bola skvostná ako mnohé iné Mariánove detské skladby zaznamenané v rukopisoch v notových zošitoch, z ktorých mnohé sa neskôr stali hitmi a niektoré ich zápisy budú súčasťou CD boxu ako faksimile. Žiaľ, žiadna snaha neodkryla tajomstvo navždy ukryté v čiernych drážkach. No aj tak ostáva veľa dôvodov pre radosť zo znovuobjavených pokladov."

Prečo Collected Works?

SMV tiež vysvetľuje, prečo sa rozhodla dať súbornej kolekcii diela Mariána Vargu anglický názov. "Mariánova hudba je svetová aj napriek tomu, že sa do sveta nedostal, lebo sme žili za železnou oponou. Je mapou histórie pre súčasné aj budúce generácie. Jeho hudba bola nádychom slobody v temnej dobe komunizmu. A je to systematické zachytenie tvorby jednej silnej osobnosti našej hudobnej kultúry. Mariánovi sa podarilo zachytiť vyjadrenie niekoľkých generácií a jeho hudba presiahla svoju vlastnú dobu."

Predsedom Spoločnosti je violončelista a zakladateľ a riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták, ktorý o svojom vzťahu k hudbe Mariána Vargu a aj samotnému umelcovi hovorí: "Narodil som sa v roku 1969, v roku, keď sa nahrali Zvoňte, zvonky. Vyrastal som teda v dobe týchto platní, veľmi skoro som ich začal vnímať, počúvať, silne ma ovplyvnili. Marián tvoril hudbu, ktorá ma vnútorne oslobodzovala. Neskôr som ho aj osobne spoznal, inšpiroval som sa názvom jeho platne pre môj vlastný festival a spolu sme s Mariánom odohrali viacero koncertov a vystúpení. Napísal skladby, ktoré som premiéroval a často ich hrávam, niektoré venoval aj mne osobne. Stal sa mojím priateľom. Moja spolupráca na Collected Works I. je vyjadrenie mojej vďačnosti za to, čo priniesol svojou tvorbou a čo vytvoril pre tisícky ľudí."

Viac informácií nájdete aj na stránkach marianvarga.sk/collectedworks a www.facebook.com/MarianVargaCollectedWorks.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za Spoločnosť Mariána Vargu poskytla PR manažérka Lea Majerčáková.

Foto: Luba Lauffová

Súvisiaci interpreti: Marián Varga