Ľuďom v čase koronakrízy chýbala zábava. Nahradili ju starosti a obavy. Vyzerá to tak, že situácia sa pomaličky zlepšuje, a to ruka v ruke s prichádzajúcim letom, ktoré je pre zábavu ako stvorené. Svojou dávkou kvalitnej zábavy sa rozhodla prispieť aj americká formácia Dee Gees, ktorú zrejme zatiaľ nepoznáte.

Jej líder má veľký šibalský úsmev, za ktorým sa skrýva ešte veľa prekvapení, zaujímavých hudobných prepojení a nápadov. Je ním David Grohl, ktorý so svojou kapelou Foo Fighters predstavil nový vedľajší projekt zámerne odkazujúci na legendárnych Bee Gees. Okrem toho, že názov Dee Gees vznikol z Grohlových iniciálok, totiž skupina plánuje pod týmto pseudonymom vydať debutový album a ten bude obsahovať aj coververzie disco hitov súrodeneckého tria, ktoré tvorili Barry, Robin, a Maurice Gibbovci.

Ponúkne tiež live verzie piatich piesní, ktoré Foo Fighters vydali v štúdiovej podobe na svojom zatiaľ poslednom, tohtoročnom albume Medicine at Midnight. Album Dee Gees s názvom Hail Satin nahrali vo svojom Studiu 606 v slnečnom Los Angeles. Na trh sa dostane 17. júla v rámci Record Store Day.

Z katalógu Bee Gees sa na nahrávke objavia piesne You Should Be Dancing, Night Fever, Tragedy a More Than a Woman. Fanúšikovia a fanúšičky sa môžu tešiť aj na prerábku piesne Shadow Dancing, ktorú v roku 1978 vydal na svojom druhom sólovom albume Andy Gibb. Album Medicine at Midnight, na ktorom Foo Fighters prekvapili značným popovým vplyvom, budú zastupovať živé verzie skladieb Making a Fire, Shame Shame, Waiting on a War, No Son of Mine a Cloudspotter. Uvidíme, ako bude takýto koncept znieť pokope.

Mal som takto spievať posledných 25 rokov, hovorí Grohl

Šesťčlenná zostava už má za sebou skúsenosť s interpretáciou značne odlišnej tvorby členov formácie Bee Gees, ktorá im ako skúseným muzikantom nerobí žiadne problémy. Naopak, v ich podaní dostali piesne ešte zábavnejší charakter. Počas tohtoročného virtuálneho koncertu Rock-N-Relief, ktorého kurátorkou bola Linda Perry, predstavili skladbu Shadow Dancing. O spev sa vtedy postaral bubeník Taylor Hawkins.


Grohl si zase vyskúšal typický falzet v skladbe You Should Be Dancing, ktorú zahrali naživo v Madison Square Garden či v relácii Sofa Session na BBC Radio 2 s moderátorkou Jo Whiley. V programe zároveň priznal, že nápad nahrať cover prišiel v štúdiu, keď sa rozprávali o dokumente o Bee Gees. Niekdajší bubeník Nirvany priznal, že sa cítil ako jediný človek na Zemi, ktorý film ešte nevidel.

O samotnom nahrávaní povedal: "Začali sme s nahrávaním nástrojov. Potom som si povedal, 'Dobre, teraz to musím zaspievať'. Musím vám povedať, že som nikdy v mojom živote takto nespieval, ale bola to tá najjednoduchšia skladba, ktorú som kedy naspieval. Jednoducho som to zaspieval, trvalo to asi šesť minút a mal som to hotové. Mal som takto spievať posledných 25 rokov."

Spolu s ostatnými kolegami zverejnili aj obal albumu Hail Satin či promo fotografiu, z ktorej je na prvý pohľad vidieť, že poctu disco formácii zo 70. rokov minulého storočia berú naozaj poctivo.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Magdalena Wosinska

Súvisiaci interpreti: Bee Gees, Foo Fighters