Hanka G si plní sen a na Slovensko pricestuje spolu s americkými hudobníkmi z New Yorku. So svojou americko-slovenskou kapelou sa predstaví fanúšikom na turné, ktoré má štyri zastávky v Bratislave, Šali, Liptovskom Mikuláši a v Žiline.

Hanka G už vyše dva roky úspešne pôsobí v New York City, kde si získala fanúšikov svojím tmavým hlboko posadeným hlasom. Len pred pár dňami absolvovala americké turné s trojicou hudobníkov Pospiš/Nikitin/Sillay, s ktorými sa tiež podieľala na nahrávaní albumu Spev tebe. Ten vyšiel pod značkou vydavateľstva Real Music House 19. októbra. Teraz príde so svojou americko-slovenskou kapelou s názvom Hanka G NYC Quartet aj na Slovensko a predstaví tiež svoj minuloročný sólový album Twin Flame.

S hviezdnym hudobným obsadením

Po jej boku vystúpi americká superstar medzi kontrabasistami Reggie Workman, ktorý bol ocenený inštitúciou African-American Historical & Cultural Museum za svoju mimoriadne úspešnú vyše 40 rokov trvajúcu kariéru. Preslávil sa v kapele tenor saxofonistu Johna Coltranea, kde hrával v roku 1961. Jeho kumšt možno počuť tiež na sérii živých nahrávok Live at the Village Vanguard. S kontrabasistom Artom Davisom nahral v roku 1961 známy album Olé Coltrane, ale aj ďalšie dva Coltranove albumy. Neskôr sa Workman stal členom kapely Art Blakey's Jazz Messengers.

Počas svojej kariéry hral s jazzmanmi ako Wayne Shorter, Gigi Gryce, Gary Bartz, Freddie Hubbard, Elvin Jones, Bobby Hutcherson, Alice Coltrane, McCoy Tyner či Mulgrew Miller.  


Ďalší člen Hanka G NYC Quartet bubeník Taru Alexander je pevnou súčasťou newyorskej scény už niekoľko rokov. Je synom jazzovej legendy Rolanda Alexandra, ktorý bol post-bop tenor saxofonistom. Vo veku 13 rokov začal Taru profesionálne vystupovať so svojím otcom v Roland Alexander Quintet. Spolupracoval s hudobníkmi ako Abbey Lincoln, Betty Carter, Roland Alexander, Roy Hargrove, Carlos Garnett, Kenny Davis, Lonnie Plaxico či Bill Lee.  

Zostavu zahraničných hudobníkov dopĺňa klavirista Ondrej Krajňák. Je považovaný za jedného z najlepších jazzových klaviristov na slovenskej a českej hudobnej scéne. S Hankou spolupracoval na všetkých troch jej sólových albumoch. Patrí k najobsadzovanejším jazzovým muzikantom v strednej Európe a počas svojej kariéry participoval na nahrávkach vyše 40 albumov. Ondrej spolupracoval aj s hudobníkmi ako Ida Kellarová, Iva Bittová, Oskar Rosza, Radovan Tariška, Oto Hejnic, Juraj Bartoš.  

Turné Hanka G NYC Quartet

 4. 11. 2018 - 19:30 - Budova Slovenského rozhlasu Bratislava
 9. 11. 2018 - 20:15 - Bábková sála DK Šaľa v rámci podujatia Džežáky Šaľa 2018
10. 11. 2018 - 20:00 - Route 66 Bar & Restaurant v rámci podujatia Mikulášsky Jazzový Festival
11. 11. 2018 - 19:00 - Mestské divadlo Žilina



Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Tomáš Maretta. Tlačovú správu sme doplnili a upravili. 

Foto: PR