Populárna česká speváčka Aneta Langerová už o mesiac (26.11.) vydá nový album s názvom Dvě slunce. Tento týždeň predstavila podmanivý prvý singel s názvom Bílý Den, ktorý zverejnila spolu s videoklipom.

Pieseň je oslavou každodenného dobrodružstva života, v ktorom sme všetci svojím hlavným hrdinom. Je len na nás, či ho naplníme odvahou alebo strachom. Či život žijeme alebo prežívame. "Bílý Den je o ceste každého človeka k sebe samému. K tomu úprimnému uvedomeniu si, že žijeme to, na čo máme a sme pri tom šťastní," hovorí Aneta Langerová, pre ktorú bol tentokrát tvorivou inšpiráciou jej otec.

Producentom albumu Dvě slunce je klavirista Jakub Zitko, ktorý sa na singli spolu s Anetou podieľal ako spoluautor hudby aj textu. "K piesni Bílý Den mňa osobne inšpiroval rovnomenný román Jacka Londona. Vyjadruje príbeh človeka, ktorý sa nerozvážne pustil do honby za bohatstvom, ziskom a pôžitkami. Musel bojovať o prežitie so silnejšími, aby sa dostal na úplné dno, kedy sa mu rozjasnilo a pochopil, že omnoho dôležitejšie sú iné veci ako napríklad láska, priateľstvo a prostý život," dodáva Zitko.


Singel Bílý Den nahrali Aneta Langerová (spev, gitara), Jakub Zitko (piano, spev), Martin Kopřiva (bicie nástroje), Ludvík Kulich (elektrická gitara) a Miloš Klápště (basgitara) v Štúdiu Antena v Českom rozhlase. O scenár a réžiu klipu sa postaral Zdeněk Suchý, ktorý si k spolupráci prizval kameramana Tomáša Krestu a strihača Jakuba Vovsa. V hlavnej úlohe účinkuje český herec s nekonečným zmyslom pre humor Miloslav Mejzlík.

"V klipoch ma baví hľadanie neľahkej formy, kedy sa nič nedeje, ale my vieme, prečo to tak je. Aneta v klipe Bílý Den fyzicky nie je. Sú tam jej slová, hlas a hudba. Vo svojom priestore sme vo vnútri seba. To, čo sme v ňom, sme snáď my. Teraz už len nájsť odvahu vyjsť von," hovorí Zdeněk Suchý. 

Singel Bílý Den vychádza pod značkou Art Shock v digitálnej distribúcii Supraphonu, nájdete ho aj na všetkých digitálnych hudobných službách. Speváčka spolu s jeho zverejnením spustila na svojom webe www.langerovaaneta.cz predobjednávky nového CD, ktoré môžete získať ako prví aj s podpisom hneď ako opustí výrobnú linku. Ak sa súčasná zložitá situácia zlepší, Aneta Langerová pokrstí album na dvoch koncertoch ešte tento rok - 8. decembra v Prahe (Studio Dva divadlo) a 10. decembra v Kroměříži (DK, divadelní sál). Turné v ďalších českých mestách, na ktorom ju spoločne s kapelou doplní aj sláčikové trio, by malo nasledovať vo februári a v marci.

Pozrite si, ako sa nahrávala skladba a nakrúcal videoklip:


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla PR manažérka Adriána Čahojová. Správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.langerovaaneta.cz a www.facebook.com/AnetaLangerovaOfficial.

Foto: Helena Kadlčíková

Súvisiaci interpreti: Aneta Langerová