František Krištof Veselý, Jaro Filip, Dežo Ursiny, Michal Dočolomanský či Karol Duchoň sú niektorí z velikánov slovenskej populárnej hudby, ktorých piesne sa rozhodol prespievať Samuel Tomeček na svojom novom albume Ikony. Ako hovorí, chce spojiť minulosť so súčasnosťou a ukázať mladej generácii poslucháčov nestarnúce skvosty našej pop music.

Všetko to začalo asi tri dozadu v relácii Milujem Slovensko, kde sa dnes 31-ročný spevák prvýkrát stretol s viacerými slovenskými skladbami, ktoré predtým nepoznal. Ako ich však postupne spieval, jednu po druhej si obľúbil. "Celkovo som v rámci tejto relácie naspieval už okolo päťsto slovenských piesní. Napadlo mi vytvoriť hudobný album, prostredníctvom ktorého by sme mohli vzdať hold známym slovenským autorom a interpretom. Išlo najmä o to vymyslieť správny koncept, ktorý sa nám bude páčiť, aby to nebolo len obyčajné cover CD," povedal Samuel Tomeček v rozhovore pre agentúru SITA.

"Nevyrastal som odmalička iba na slovenskej hudbe, preto boli pre mňa mnohé skladby, ku ktorým som sa dostal v rámci relácie, úplne nové. Postupne som niektoré piesne zaraďoval do môjho repertoáru počas koncertov a mali veľký ohlas u poslucháčov a fanúšikov. Začali sa nás na koncertoch pýtať, či nemáme nejaké CD práve s týmito skladbami, takže mi to vŕtalo v hlave a nakoniec sme album nahrali. Čakal som na správnu konšteláciu hudobníkov okolo mňa a teraz konečne prišla a všetko do seba zapadlo ako puzzle," prezradil spevák.


Vybrané piesne so svojou kapelou oproti originálom iba jemne prearanžoval, chcel v nich totiž ponechať autentickosť doby minulej. Úvodnou skladbou albumu je evergreen z muzikálu Na skle maľované Zbohom buď, lipová lyžka, žitia môjho verná družka, ktorú pôvodne naspieval fenomenálny Michal Dočolomanský. Nasleduje Valutový cudzinec z autorskej dielne trojice Jaro Filip, Milan Lasica a Július Satinský. Tento legendárny trojlístok ma na albume zastúpenie aj v podobe ďalších piesní Keď som išielAch, to boli vojny malebné. Rovnako majú na Ikonách po tri skladby aj Karol Duchoň (Tancujem s tebou rád, Čardáš dvoch sŕdc, Mám ľudí rád) a František Krištof Veselý (Len bez ženy, Vám, vám, jedine vám, Ja som optimista).

Mladý spevák má podľa vlastných slov blízko ku každej zo skladieb, ktoré na album Ikony s podtitulom "Slovenské hity, ktoré nestarnú", zaradil. "Úsmev na perách mi však vyčaria hlavne skladby Len bez ženy a Mám ľudí rád. Sú to neskutočne nadčasové piesne a sú prudko pozitívne. Vždy, keď začnú hrať, hneď sa mi zlepší nálada," hovorí Tomeček, ktorý nevylučuje možnosť, že k niektorým piesňam postupne nakrúti aj videoklipy.

Z lásky k slovenskej hudbe

"Tento album sme robili z lásky k hudbe a špeciálne k slovenskej a pevne verím, že to bude pri počúvaní albumu cítiť. Chcel som, aby to bol pestrý album, aj tanečný, aj umelecký, čo je dosť ťažké skĺbiť, ale verím, že som vybral dobre a mnou zvolený výber jednotlivých piesní poslucháčov poteší. Výber som samozrejme konzultoval s chalanmi z kapely a tiež s mojou manažérkou Kristy, ktorá vymyslela koncept a názov projektu Ikony," teší sa z novinky Samuel.

Manažérka Kristína Mohrová je zároveň autorkou dizajnu obalu a štedrého 44-stranového bookletu so všetkými textami a fotografiami. Ako grafická dizajnérka stojí aj za vizuálom nového albumu Celeste Buckingham Bare, či diárom Never Give Up/Pome Dominiky Cibuľkovej. Producentsky nahrávku zastrešil Tomeček s gitaristom Samuelom Kovácsom. Okrem nich sa na albume podieľali basgitarista Miroslav Gazdík a bubeník a perkusionista Marcel Buntaj, ktorí sú zároveň členmi Tomečkovej kapely.

Na albume si zaspievala aj mladá speváčka Katka Ščevlíková a objavili sa na ňom i viacerí hudobní hostia. "Katka mi naspievala vo viacerých pesničkách krásne vokály. Na albume je množstvo hudobných hostí ako napríklad Mário "Gapa" Garbera, Mário Belák a Pavol Hoďa na saxofóne, Pavol Jeňo na trúbke, Roland Kánik na klavíri a ďalší," vymenoval Tomeček.

Samuel Tomeček, 2017 Zdroj: Miňo Debnár

Tanečnosť vyvážil skladbami Vargu či Ursinyho

Na albume sa okrem bonusovej piesne Karla Kryla (Od Čadce k Dunaju) nachádzajú aj skladby, ktoré by od Sama na novinke len málokto čakal. Ide napríklad o pieseň Mariana Vargu z muzikálu Cyrano z predmestia (Kúpim si zrkadlo) či skladbu Tvár v zrkadle, ktorú v origináli spieval Dežo Ursiny. Ide o jednu z mála ním interpretovaných piesní, ktorých nie je autorom on, ale jeho spoluhráč Pavel Daněk. Mimochodom, naživo zaznela nedávno v podaní Kamila Mikulčíka na koncerte Ursiny 70 v bratislavskom MMC.

"Znamenajú pre mňa veľa. Boli to velikáni, ktorí formovali slovenskú nielen populárnu hudbu a vychovávali ďalšie generácie hudobníkov," hovorí Samuel o Vargovi a Ursinym. Skladbu Kúpim si zrkadlo od Mariána Vargu som mal na zozname napísanú ešte kým bol Marián medzi nami. Práve nimi som chcel vyvážiť tanečnosť albumu s umeleckosťou, teda potešiť naozaj nielen bežných poslucháčov, ale aj tých náročnejších," doplnil ideu albumu Ikony.

Nahrávku by chcel začiatkom roka i pokrstiť a rád by s ním vyrazil aj na turné. "Nechcem predbiehať, no bol by som veľmi rád, keby sa k tomuto albumu podarilo budúci rok aj turné. Konceptuálne to už máme viac-menej vymyslené, teraz sme vo fáze hľadania sponzorov. Je celkom možné, že do turné vznikne v rámci projektu Ikony ďalšie CD a spojíme to do jedného koncertného programu. Prial by som si, aby to bol dlhodobejší projekt," uzavrel.

Zoznam coververzií na albume Ikony:

1. Zbohom buď, lipová lyžka, žitia môjho verná družka (Michal Dočolomanský)
2. Valutový cudzinec (Jaro Filip, Milan Lasica, Július Satinský)
3. Tancujem s tebou rád (Karol Duchoň)
4. Len bez ženy (František Krištof Veselý)
5. Kúpim si zrkadlo (Jozef Benedik)
6. Keď som išiel (Jaro Filip, Milan Lasica, Július Satinský)
7. Vám, vám, jedine vám (František Krištof Veselý)
8. Čardáš dvoch sŕdc (Karol Duchoň)
9. Tvár v zrkadle (Dežo Ursiny)
10. Ach, to by boli vojny malebné (Jaro Filip, Milan Lasica, Július Satinský)
11. Ja som optimista (František Krištof Veselý)
12. Mám ľudí rád (Karol Duchoň)
13. Bonus: Od Čadce k Dunaju (Karel Kryl) 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Marek Kučera. Tlačovú správu sme upravili a doplnili o ďalšie citácie z agentúry SITA

Foto: Miňo Debnár

Súvisiaci interpreti: Samuel Tomeček