Viac ako 40 mien dnes zverejnili organizátori maďarského Sziget festivalu, ktorý je najväčším hudobným podujatím v strednej Európe. Popri prvej trojici headlinerov sú v zozname aj ďalšie hviezdy ako Lewis Capaldi, Bastille, Jon Hopkins, Stromae, Sigrid, slowthai, Woodkid, Little Simz, Caribou či Jungle.

Pre Slovákov jeden z najobľúbenejších a najnavštevovanejších zahraničných festivalov sa v roku 2022 bude konať od 10. do 15. augusta. V predaji sú okrem permanentiek aj trojdňové vstupenky a čoskoro pribudnú aj jednodňové lístky. Všetky podrobnosti a aktuálne informácie v slovenčine nájdete na oficiálnom webe www.szigetfestival.com.

Arctic Monkeys s veľkým úspechom koncertovali na Szigete v roku 2019, no budúci rok sa vrátia aj s novým albumom. Ich koncert bude skvelou príležitosťou vypočuť si nové piesne kapely okolo frontmana Alexa Turnera naživo.


Britská speváčka Dua Lipa sa po mimoriadnom úspechu minuloročného albumu Future Nostalgia definitívne zaradila medzi najväčšie popové hviezdy súčasnosti. Jej vystúpenie tak možno v rámci mainstreamovej scény bez váhania zaradiť medzi aktuálne najžiadanejšie koncerty. Sympatická hviezda s kosovskými koreňmi si fanúšikov získala už pred spomínaným albumom hitmi ako New Rules, IDGAF či One Kiss a jej skvelý koncert na Szigete 2018 s obrovskou 75-tisícovou návštevnosťou patril medzi najpríjemnejšie prekvapenia posledných ročníkov.

 
Trojicu potvrdených headlinerov dopĺňajú americkí rockeri Kings of Leon. Kapela bratov Followillovcov z amerického Nashvillu je už roky zásadným artiklom veľkých festivalov, ktorý zaručí tú správnu rock'n'rollovú energiu. Tento rok im vyšiel nový album When You See Yourself, na Szigete samozrejme spolu s novinkami zahrajú aj svoje hity Sex on Fire, Use Somebody či Radioactive. 

 
Lineup Szigetu každoročne ponúka nielen vystúpenia najväčších globálnych hviezd, ale aj koncerty ďalších skvelých hudobníkov a budúcich aj súčasných hviezd hitparád. Tento rok sa návštevníci festivalu môžu tešiť napríklad aj na koncert škótskej soulovej superstar Lewisa Capaldiho, kritikmi oceňovanú raperku Little Simz, renomovaného elektronického producenta a multiinštrumentalistu Caribou, elektronického mága Jona Hopkinsa, belgického rapera Stromae, uhrančivú Sevdalizu aj hravú Alice Merton, americkú raperku Princess Nokia, aktuálny post-punkový fenomén z Dublinu Fontaines D.C., či umelcov, ktorí už s veľkým úspechom vystúpili aj na Slovensku - kapelu JungleWoodkida aj miláčikov Pohody Lola Marsh z Izraela.


Sziget festival každoročne privíta stovky tisícok návštevníkov a jeho cieľom je priniesť počas šiestich dní tie najväčšie mená hudobnej scény z najrôznejších žánrov. Sziget však nie je len o hudobných zážitkoch: je o láske, umení a slobode vo všetkých podobách. Je to hudobný a kultúrny festival, ktorý návštevníkom ponúkne jedinečné letné zážitky plné koncertov, umeleckého programu, predstavení, besied a mnoho ďalšieho. Návštevníci môžu navštíviť besedy či prednášky, pozrieť si divadelné a cirkusové predstavenie, alebo si zašportovať, len tak odpočinúť na pláži.

Sziget v maďarčine znamená "ostrov", festival sa totiž každoročne koná na veľkom ostrove Óbuda na Dunaji v srdci Budapešti. Leží v blízkosti centra mesta a dáva tak návštevníkom festivalu možnosť preskúmať Budapešť.

Aktuálny lineup Sziget festivalu 2022
(ku dňu 23.11.2021)

Arctic Monkeys
Dua Lipa
Kings Of Leon
+++
Lewis Capaldi
Stromae
Bastille
Alan Walker
Caribou
Woodkid
FKJ
Jungle
Jon Hopkins 
Sigrid
Slowthai
Ronnie Flex & The Fam
Rilès
Princess Nokia
Yung Lean
Little Simz
Beabadoobee
Clutch
Fontaines D.C.
Yves Tumor &ITS Band
Inhaler
Badbadnotgood
Sevdaliza
Honey Dijon
Bob Moses (club Set)
Floating Points
Nghtmre
Alice Merton
Lola Marsh
Jade Bird
Viagra Boys
Iceage
Black Honey
Giant Rooks
Tokimonsta
Apashe
Tsha
John Talabot
Taahliah

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky môžete okrem oficiálneho webu www.szigetfestival.com sledovať aj na slovenskej Facebook stránke festivalu.

Súvisiaci interpreti: Arctic Monkeys, Dua Lipa