Po dlhej odmlke a neplánovanom "comebackovom" songu Ladyboi, Purist vydávajú skladbu, s ktorou pôvodne plánovali oznámiť svoj návrat na scénu. Intuition je teda prvým oficiálnym singlom kapely po piatich rokoch a kapela ju zverejnila spolu s videoklipom.


Indie/elektropopová kapela Purist sa na scéne prvýkrát objavila v roku 2012 a hneď od prvých nahrávok bol jej zvuk charakteristický precíznou a uhladenou elektronickou produkciou, ktorá dokonale korešpondovala s názvom kapely (purista = milovník čistoty, napr. v architektúre preferuje čisté línie, v jedle čisté, prirodzené suroviny, atď.). Pretavenie tohto prístupu do hudobnej tvorby kapele prinieslo nemálo fanúšikov, ktorým jej "zvukový purizmus" imponoval. Na druhej strane ale odradil tých, ktorí majú v hudbe radi aj trocha "špiny" a tvorbu Purist možno považovali za príliš sterilnú.

Práve preto je príjemným prekvapením, že čerstvo vydaná novinka má od uhladeného a pokojného návratu ďaleko. Intuition je krátka, živá, drzá s surová skladba, ktorá si zachováva atmosferický nádych elektroniky zo staršej tvorby skupiny, no posúva ju do novej dimenzie, ktorá Puristom pristane, aj keď už nie sú takí pure. Kým u väčšiny kapiel to býva skôr naopak, v tomto prípade sa vyzretosť hudobníkov prejavila tým, že sa neboja znieť divokejšie a odviazanejšie. Stále pritom zostávajú prístupní každému, kto má rád spojenie elektroniky a popovej chytľavosti.


Ako napovedá názov skladby, text je o intuícii ako vnútornom pocite, ktorý človeku pomáha prekonať každodené malé súboje. Videoklip k skladbe zobrazuje dve dievčatá, ktoré sú v paralelnom svete jedna druhej intuíciou. "Nezáleží na tom, v akom poradí sa tvoj život odvíja, aj tak skončíš presne tam, kde máš," približujú myšlienku skladby jej autori Alan Prekop a Juraj Peták.

Režisérkou videoklipu je talentovaná slovenská fotografka Klaudia Poloncová, o kameru a strih sa postaral Mário Vojtás a mladé ženy v klipe stvárnili Emma Lea Nikodýmová, ktorá si zahrala aj v klipe Game Adama Pavlovčina, a Linda Kušmirková.

Prečítajte si tiež: Purist sú po dlhej odmlke späť. Nový singel Ladyboi venujú LGBTI+ komunite

Text: Patrik Marflák (zdroj: Purist)