Piešťansky festival Grape ohlasuje prvé mená svojho už siedmeho ročníka, ktorý sa bude konať 12.-13. augusta 2016. Na letisko príde britská indie-rocková legenda Bloc Party, mladú elektronickú generáciu budú zastupovať rakúski HVOB a Berlínčan Jan Blomqvist.

"Pre rok 2016 predstavujeme prvých účinkujúcich už v decembri, čo sa nám takto v predstihu podarilo doposiaľ iba raz. Sme radi, že v Piešťanoch privítame skvelých Bloc Party, kapela nás sama oslovila a takáto ponuka sa iba ťažko odmieta. Tešíme sa aj z dvojice interpretov zo stajne Four Artist, HVOB a Jana Blomqvista. Tento druh elektroniky nám minulý rok trošku chýbal," hovorí za organizátorov o nových menách Ján Trstenský.

Bloc Party patria dlhodobo medzi to najlepšie, čo ponúka britská gitarová scéna. Vznikli v roku 1999 v Londýne a debutovali albumom Silent Alarm (2005) obsahujúcim hity ako Banquet či Two More Years. Nahrávka zaznamenala úspech u kritikov i fanúšikov. Magazín NME ho označil za Album roka a skupina si zaň vyslúžila aj nomináciu na Mercury Prize.


Nasledovali nahrávky A Weekend In The City (2007) a Intimacy (2008). Po skončení turné k druhej menovanej ohlásila skupina v roku 2009 prestávku, počas ktorej sa spevák Kele Okereke prezentoval debutovou sólovkou The Boxer (2010) a EP nahrávkou The Hunter (2011). V roku 2011 kapela obnovila činnosť, následne vydala zatiaľ poslednú štúdiovku Four (2012) a EP s názvom Nextwave Sessions (2013), po ktorom znova ohlásila pauzu. Počas nej Okereke vydal druhú sólovku Trick (2014). V januári kapela plánuje vydať piatu štúdiovku Hymns




Rakúska a nemecká elektronická scéna patria medzi najuznávanejšie vo svete, typický "minimal" bude zastupovať viedenská dvojica HVOB. Tvoria ju speváčka Anna Müller a producent Paul Wallner. Na konte majú šesť EP nahrávok a albumy HVOB (2013) a Trialog (2015).


Návštevníkov roztancuje aj Berlínčan Jan Blomqvist so svojím bandom. Blomqvist začínal ako gitarista v grungeovej kapele, neskôr sa presťahoval do Berlína, kde v súčasnosti tvorí minimal techno, tanečnú elektroniku a spieva. 


Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Trstenský. Článok bol doplnený o biografie z článku agentúry SITA. Viac nájdete na webstránke festivalu Grape.

Súvisiaci interpreti: Bloc Party, Jan Blomqvist