Možno sa už niekedy stalo, že najznámejší slovenský raper a najpopulárnejšia domáca pop-punková kapela hrali v jeden večer na jednom podujatí, či dokonca na tom istom pódiu. Veď na slovenských festivaloch je možné všeličo. Taký koncert, aký Rytmus a Inekafe odohrajú v piatok 13. apríla v Košiciach, však určite ešte nikto z ich fanúšikov nezažil.

Na Slovensko sa totiž vracia jedinečná udalosť menom Red Bull Music SoundClash. Hudobný súboj, v ktorom o víťazovi rozhoduje sila decibelov a burcujúca masa fanúšikov, proti sebe vždy postaví značne odlišných interpretov, takže nie je núdza o nové zážitky pre fanúšikov z oboch táborov. Koncept večera tvoria štyri súťažné kolá, v ktorých si zmerajú sily dve kapely na dvoch pódiách umiestnených oproti sebe. Hudobná dramaturgia jednotlivých kôl je navyše postavená tak, aby známe skladby zazneli v takej podobe, ako ich ešte nikto nepočul. A nechýbajú ani coververzie skladieb protivníka.

V Spoločenskom Pavilóne v Košiciach sa 13. apríla proti sebe postavia dve najvýraznejšie postavy žánrov, ktorých fanúšikovia sa navzájom príliš nemusia - rapu a rocku. Na jednej strane bude stáť Rytmus so špičkovou kapelou za chrbtom a na druhej skupina Inekafe. Ako sa s touto výzvou popasujú? Koho fanúšikovia vedia urobiť väčší hluk? Bude Vratko Rohoň rapovať a Patrik Vrbovský hrať na gitare? Príďte sa presvedčiť sami na akciu, ktorá sa už v takomto znení a zložení nebude opakovať. Večerom bude sprevádzať hypeman Osťo a gramcom šéfovať DJ Vec.



"Veľmi sa na Red Bull Music SoundClash tešíme. Je to zaujímavý koncept odskúšaný už aj vo svete. Nám to dáva zmysel, je to niečo nové - prvýkrát sa postavia proti sebe na Slovensku na profi úrovni hip-hop a rock. Je to výzva, ale zároveň je to šou. Super, že pri tom budú ľudia a bude to celé live, bomba! Ideme sa na to pripravovať tak, ako sa vždy pripravujeme na všetko - v skúšobni," povedal ešte v januári pri ohlásení akcie za celú kapelu Inekafe Vratko Rohoň.

Člen legendárneho Kontrafaktu takisto avizoval, že nič nenechá na náhodu. "Idem do projektu Red Bull Music SoundClash hlavne preto, lebo ma to baví. Proste ma bavia takéto netradičné nápady. Tento konkrétne je o živej hudbe, na čo sa teším. Zároveň to vnímam ako nový koncept, a teda pre mňa ako novú výzvu. Pripravím sa klasicky - tvrdo a poctivo!," hovorí jeden z najskúsenejších slovenských raperov, ktorý na konci minulého roka odohral dva úspešné koncerty s orchestrom. Počas nich ho sprevádzala aj kapela Opoštaris Band v zložení Eugen Vizváry, Tomáš Gajlík, Dávid Hodek a Richard Csino a práve títo hudobníci mu budú "kryť" chrbát aj v súboji proti Inekafe v Košiciach.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Rytmus a Inekafe si zmerajú sily v hudobnom súboji Zdroj: PR

Na Slovensku po šiestich rokoch 

Red Bull Music SoundClash je medzinárodný hudobný koncept. Ide o priateľský súboj v štyroch tematických kolách medzi dvomi hudobníkmi alebo kapelami reprezentujúcimi úplne odlišné hudobné žánre. V prvom kole The Cover musia hudobníci zahrať vopred vybranú coververziu. Druhé kolo The Takeover je čo najplynulejšie prebratie a dokončenie skladby, ktorú začne hrať kapela na protiľahlom pódiu.

V treťom kole The Clash musia zase umelci zahrať vlastný song, no v inom štýle, na aký sú zvyknutí. A do finálneho štvrtého kola The Wildcard si obidve strany na pódium pozvú tajného hosťa,  s ktorým spoločne odohrajú jeden zo svojich hitov. O tom, kto vyhrá jednotlivé kolá a stane sa víťazom, rozhodujú fanúšikovia. Intenzitu ich potlesku a silu decibelov bude merať hlukomer.

Vydarenú slovenskú premiéru Red Bull SoundClash majú za sebou kapely VidiekPuding pani Elvisovej. V roku 2012 si sily zmerali v Starej tržnici v Bratislave. V susednom Česku sa zatiaľ odohrali dva úspešné ročníky. Intenzitu decibelov a hlasitosť fanúšikov si vyskúšali kapely Tata BojsMonkey Business a tiež David KollerNightwork. Ďalšie zaujímavé hudobné konverzácie sa odohrali vo všetkých kútoch sveta - v Rumunsku, Nemecku, Egypte, Čile, USA, či Pakistane. Na pódiá sa proti sebe postavili umelci napríklad Cee-Lo Green a The Ting Tings.

Prečítajte si: Súboj, aký Slovensko ešte nezažilo: Vidiek to natrel Pudingu Pani Elvisovej

Biografie

História skupiny Inekafe za začala písať v roku 1995, kedy kapela vznikla v Bratislave. Pri jej začiatkoch bol aj Vratko Rohoň, jediný zo zakladajúcich členov, ktorý je v nej dodnes. Prvý štúdiový album vyšiel v roku 1998, celkovo ich vydali už sedem. Najaktuálnejším počinom je kompilácia 22 svetelných rokov (Best of 1995 - 2017), ktorá mapuje 22 rokov na scéne, obsahuje tie najväčšie hity a jednu novinku. Skupina momentálne funguje v zložení Vratko Rohoň (spev), Dodo Praženec (bicie) a Vlado Bis (basgitara).

Patrik Vrbovský, známy pod pseudonymom Rytmus, pôsobí na slovenskej hip-hopovej scéne od roku 1992. Vo svojich začiatkoch sa venoval breakdancu. V roku 2001 stál pri zrode legendárneho zoskupenia Kontrafakt, ktoré má na svojom konte štyri multiplatinové albumy. Neskôr Rytmus založil vydavateľstvo Tvoj Tatko Records a zároveň vydal debutový sólový štúdiový album Bengoro, za ktorým nasledovali ďalšie tri - Kral, Fenomen a Krstný otec. V decembri 2016 založil sublabel Pozor Records, kde sa chce venovať hlavne hľadaniu nových talentov. Prvým menom pod značkou Pozor Records sa stal v marci minulého roka raper P.A.T. (Pouličný Autor Tónov), ktorý v decembri vydal svoj debutový album s názvom 3.U.M.F.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Monika Viňanská zo spoločnosti Red Bull Slovensko. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Všetko, čo potrebujete vedieť o Red Bull SoundClash 2018 nájdete na webe redbull.sk/soundclash a na Facebooku.

Foto: Ondřej Pýcha (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Inekafe, Rytmus