V utorok oznámila Americká akadémia filmových umení a vied oscarové nominácie, ktorým vládnu snímky Favoritka a Roma. Tie majú po desať nominácií. Až osem nominácií si vyslúžil film Zrodila sa hviezda, kde o Oscara za stvárnenie hlavnej ženskej úlohy zabojuje Lady Gaga v silnej konkurencii herečiek ako Emma Stone, Rachel Weisz, Regina King, Amy Adams a Marina De Tavira.

V aktuálnych oscarových nomináciách výrazne zarezonovali hudobné osobnosti a nie je veľmi bežné, že sa speváčka bez väčších hereckých skúseností objaví v oscarových nomináciách v kategórii herečiek v hlavnej úlohe. V prípade Lady Gaga teda ide skôr o veľké prekvapenie. Tento scenár naznačovali už Zlaté glóbusy, no bola by veľká senzácia, ak by ocenenie napokon aj získala.

Lady Gaga sa o nominácii dozvedela ako posledná

Je známe, že režiséra filmu Zrodila sa hviezda Bradleyho Coopera varovali pred obsadením herecky málo skúsenej popovej hviezdy Lady Gaga. Jeho tvrdohlavosť a presvedčenie však boli v tomto prípade odmenené oscarovou nomináciou. Skvelú správu sa speváčka dozvedela až tri hodiny po tom, ako informácia obletela svet. Keďže aktuálne má sériu rezidenčných koncertov v Las Vegas, bola v čase ohlásenia nominácií v Los Angeles a spala. "Zobudila som sa a o ničom som netušila," povedala Lady Gaga pre New York Times. Samozrejme však vedela, že má šancu nomináciu získať. Hneď po zobudení tak zavolala svojmu manažérovi, ktorý jej oznámil dobrú správu a speváčka sa rozplakala. 

Lady Gaga, vlastným menom Stefani Germanotta, tiež prezradila, aký veľký význam má nominácia pre jej rodinu. "Nie sú to nominácie na Oscara, to sú nominácie na Oscara pre Germanottas. Pochádzam z talianskej prisťahovaleckej rodiny a je to pre nich veľmi veľké víťazstvo. Tento film bol o veľmi tvrdej práci. Nevedela by som tak tvrdo pracovať, keby som nevedela o tvrdej práci celého môjho rodu," dodala speváčka.


Od samotnej realizácie filmu Coopera odhováral aj líder kapely Pearl Jam Eddie Vedder, ktorý pomáhal hercovi vložiť sa do úlohy hudobníka. "Išiel som do Seattlu, kde som strávil štyri alebo päť dní s Eddiem Vedderom. Položil som mu asi deväťtisíc otázok," prezradil Bradley Cooper pre Spin. "Poradil mi drobné, malé veci, o ktorých len muzikanti vedia, čo treba robiť, len esteticky a vnútorne, aby to fungovalo," prezradil Bradley Cooper, ktorý získal nomináciu za stvárnenie hlavnej úlohy. Jeho režisérske schopnosti však zostali akadémiou nepovšimnuté.

Šance pre Bohemian Rhapsody

Brian May zo skupiny Queen je v tomto prípade potvrdeným veštcom, keďže hneď na premiére filmu hovoril, že by si Rami Malek za stvárnenie postavy Freddieho Mercuryho zaslúžil Oscara. Minimálne nomináciu na toto najprestížnejšie filmové ocenenie má už istú. Biografická snímka má spolu päť nominácií - za najlepší film, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, strih, strih zvuku a mix zvuku. Snímka Bohemin Rhapsody už triumfovala na odovzdávaní Zlatých globusov, kde si odniesol ocenenie Rami Malek a snímka bola vyhlásená za najlepší dramatický film.

Prečítajte si tiež: Bohemian Rhapsody má Zlatý glóbus s najhoršími recenziami za posledných 33 rokov

Slávna skladba Bohemian Rhapsody však chýba medzi nomináciami titulných piesní, keďže kategória zahŕňa iba pôvodné filmové piesne. O Oscara sa tak uchádza titulná skladba k filmu Zrodila sa hviezda Shallow, pod ktorú sa autorsky podpísali Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando a Andrew Wyatt. O masívnej popularite skladby svedčí takmer 227 miliónov zhliadnutí videoklipu na Youtube.

Za spoluautorstvo skladby All the Stars k superhrdinskému filmu Čierny panter si môže svojho prvého Oscara pripísať aj Kendrick Lamar spolu s Markom Spearsom a Anthonym Tiffithom, pričom na texte piesne sa okrem Lamara a Tiffitha podieľala aj hosťujúca speváčka Solana Rowe alias SZA

Medzi nominovanými skladbami sú tiež When A Cowboy Trades His Spurs For Wings z filmu The Ballad of Buster ScruggsThe Place Where Lost Things Go z filmu Návrat Mary Poppins a I'll Fight z dokumentu RBG. Už spomínané snímky Čierny panter a Návrat Mary Poppins zabojujú o Oscara aj v kategórií Najlepšia pôvodná filmová hudba, kde sa o prestížne ocenenie tiež uchádzajú sountracky filmov BlacKkKlansmanIf Beale Street Could TalkPsí ostrov.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Kendrick Lamar, Lady Gaga, Queen