Rozhodnutie oceniť film Bohemian Rhapsody Zlatým glóbusom v kategórii Najlepší dramatický film možno napriek jeho obrovskému komerčnému úspechu považovať za kontroverzné. Za posledných 33 rokov totiž žiadny ocenený film nemal horšie recenzie ako snímka o príbehu kapely Queen a jej zosnulého frontmana Freddieho Mercuryho.

Horšie recenzie ako Bohemian Rhapsody mal víťaz Zlatého glóbusu v tejto kategórii naposledy v roku 1986. Vtedy vyhral film Spomienky na Afriku s Meryl Streep a Robertom Redfordom, ktorý má na stránke RottenTomatoes.com, kde sa počíta priemer z rôznych recenzií, skóre 60%. Bohemian Rhapsody má len o dve percentá viac, avšak v hodnotení divákov má až 90%, takže názory filmovej kritiky a fanúšikov sa radikálne líšia.

Gitarista skupiny Queen Brian May po úspechu na odovzdávaní prestížnych cien na adresu filmových kritikov uviedol, že ich hodnotenia mu pripadali, akoby si film ani nepozreli. "Chyba kritikov spočíva v tom, že preskúmali len trailer namiesto toho, aby si pozreli celý film. A rovno preskočili k hodnoteniu."

Herečka Lucy Boynton, ktorá sa vo filme objavila po boku Ramiho Maleka, označila slová kritikov za frustrujúce. Samotný predstaviteľ legendárneho speváka si za svoj výkon takisto odniesol Zlatý glóbus. "Je to pre vás, Brian May a Roger Taylor, pretože ste zabezpečili, aby autentickosť zostala v hudbe, vo svete a v nás všetkých," povedal vo svojej ďakovnej reči. "Ďakujem Freddiemu Mercurymu za to, že mi dal radosť zo života. Mám ťa rád, ty nádherný muž. Je to pre teba a kvôli tebe, úžasné," dodal herec.

Bez ohľadu na slová kritikov film napĺňa kinosály po celom svete a vďaka tomu sa stal najlepšie zarabajúcou hudobnou biografiou všetkých čias. Dokonca snímka pomohla aj samotnej skladbe Bohemian Rhapsody, ktorá sa nedávno stala najstreamovanejšou skladbou z 20. storočia.

Tip redakcie: Zažite koncert jednej z najuznávanejších Queen tribute kapiel na svete! Queenie sa už 14. februára predstaví v bratislavskom Ateliéri Babylon.


Autorka: Marína Valentovičová (zdroj: nme.com)
Foto: Cinema Art

Súvisiaci interpreti: Queen