Keď sa povie metal, jednou z prvých asociácií, ktoré vám napadnú, zrejme nebudú mačky. Potetovaní tvrďasi a chlpaté ňuňu stvorenia sú si blízke ako gospel a black metal. Aj napriek tomu by ste neverili, koľkí metláci majú za miláčika práve mačku.

Magnet týždňa

Čo majú spoločné hudobníci z kapiel Isis, Cattle Decapitation, Exhumed, Morbid Angel, či Napalm Death? Správne – všetci milujú mačky! A práve ich členov so svojimi miláčikmi zachytáva fotokniha Metal Cats (Metalové mačky), ktorá vyjde už v máji tohto roku. No netvárte sa tak kyslo. Určite sa páčia aj vám. (pm)

Šrot týždňa


Poznáte kapelu Five Finger Death Punch? Za týmto alegorickým názvom sa skrýva zoskupenie, ktorého vokalista je feťák a delikvent (nič nové). Sfetovaný cestoval lietadlom a keď mu letuška odmietla servírovať alkohol, napadol ju. Áno, ženu. A ešte chcel sedieť v prvej triede. Na idiotov v metale uhorková sezóna neplatí. (ak)


Novinky

Gojira na svojej Facebook stránke minulý týždeň zverejnila fotku s krátkym popisom – „Writing new material – January 2014“ (píšeme nový materiál – január 2014). To je zatiaľ jedinná informácia, ktorá je známa. Ale áno, dočkáme sa novej Gojiry! (pm)

A do štúdia zavítali aj Gallows. Informovali o tom Titan Studios vo Watforde, kde kapela nahráva. (pm)

Ešte len minulý týždeň sme písali o tom, že Animals as Leaders vydajú nový album a už tu z neho máme aj plnohodnotnú ukážku. Song Tooth and Claw si môžete vypočuť nižšie. A – ako sa dalo čakať – je naozaj výborný. (pm)


Pred týždňom sme informovali aj o tom, že nový album začnú Deftones zrejme písať až budúci rok. Aspoň tak to vyznelo v rozhovore, ktorý dal frontman Chino Moreno magazínu Rolling Stone. Svoje vyjadrenie ale upresnil v interview pre The Pulse of Radio a hádajte čo?! Vraj začnú písať už čoskoro a novinku si budeme môcť vypočuť najneskôr začiatkom budúceho roka. Doba je to síce dlhá, ale aj tak sa tešíme. (pm)

Poľskí experimentátori Lux Occulta, ktorí sa po mnohých rokoch vracajú na scénu s novým albumom Dymy, streamujú druhú skladbu z nahrávky. Na bandcamp stránke si vypočujte industriálny mišmaš zvaný Samuel wraca do domu. Poliaci majú zrejme radi Ulver, či Manes. (ak)

Devin Townsend na podporu vydania svojho nového albumu začal crowdfundingovú kampaň. na projekte s názvom Casualties of Cool spolupracuje okrem iných i so speváčkou Che Aimee Dorval. Jej hlas môžete počuť i v skladbe Forgive Me, ktorá je na vypočutie dostupná na stránke Pledgemusic, kam môžete i prispieť. Za menej než 12 hodín projekt vyzbieral 200% prostriedkov. Atmosféra skladby Vás nechá spomenúť si na výbornú country čillovačku spred piatich rokov (to už toľko?) zvanú Ki. Nový album vyjde 14. mája. (ak)

Pripravte sa na Mayhem! Blackmetalisti sčista-jasna vypustili nový singel Psywar. Mlátička bude vydaná na sedempalci ako singel spolu s nevydaným songom From Beyond Event Horizon nahrávanom v Budapešti v roku 2012. Vieme, že Nóri nahrávajú nový album, ktorý by mal uzrieť svetlo sveta v máji. (ak)


Steven Wilson válí. Po veleúspešnej nahrávke The Raven That Refused to Sing (and Other Stories) ohlásil na tento rok nahrávanie novej sólovky, ktorú budúci rok podporí novými turné. Koncerty prinesú novú svetelnú šou a zážitok bude ešte väčší. Kedy bude mať Steven dosť? (ak)


Ste už unavený z čakania na nový Tool? Tak si zatiaľ môžete vypočuť aspoň ich popovejší plagiát v podobe kapely Chevelle. Nové lyric video Take Out the Gunman nájdete nižšie, nový album La Gargola vyjde 1. apríla. (pm)


Švédi Kayser pustili do sveta video k songu I’ll Deny You. Ak máte radi priamočiary rock bez zbytočných kravín, pustite si, nebudete sklamaný. (pm)


Na ženských metalových kapelách niečo bude. Najmä na tých, ktoré to vedia poriadne rozbaliť. To je aj prípad brazílskych thrashmetalistiek Nervosa. Nové video Death kukajte nižšie. Všimnite si najmä skvelý zvuk basy, ktorý ma očaril. (pm)


Hardcore banda z Detroitu – Walls of Jericho – predstavila lyric video ku novému demu Relentless. Jeho kvalita je síce trochu priemerná, ale aspoň sa v ňom snažia podporiť dobrú vec (boj s rakovinou). (pm)


Haluz týždňa

Jednoznačným hitom tohto týždňa je Meshuggah Face of Wall Street – kombinácia scény z filmu Vlk z Wolf Street a songu od Meshuggah. Fanúšikom sa táto kombinácia zapáčila natoľko, že založili petíciu, aby Leonardo DiCaprio vystúpil so Švédmi na festivale Bonnaroo. V nedeľu večer sa pod ňu podpísalo už 4000 ľudí. Podporte dobrú vec a podpíšte sa tiež! (pm)


Andy Rehfeldt pripravil pre naše pobavenie novú potvorinu. Užívajte death metalovú verziu Karma Chameleon od Culture Club. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Amazon.com

Súvisiaci interpreti: Deftones, Gojira