Najväčšia košická mestská časť Západ ako jedna z prvých samospráv na Slovensku prichádza s iniciatívou, pri ktorej sa aspoň sčasti nahradí aktuálny výpadok kultúrno-spoločenských podujatí, ktoré boli v tomto období na Terase naplánované. Preto sa na Západe 8. a 9. mája rozozvučia vybrané medziblokové priestory koncertmi.

Aktualizácia (30.4.): Pôvodný prvý termín koncertov (1. máj) sa presúva kvôli nepriaznivej predpovedi počasia na 9. mája.

Obyvateľom okolitých bytoviek bude stačiť len sa pohodlne usadiť na svojom balkóne či pri okne bytu. Na najväčšom košickom sídlisku známom ako Terasa sú v pilotnej fáze pripravené zatiaľ štyri koncerty, ktoré sa odohrajú na rôznych priestranstvách.

"Pri myšlienke zorganizovať koncerty tohto typu, kedy sa vydávame doslova k ľuďom, do ich obývačiek, sme sa museli zamerať na lokality s dostatočným množstvom bytových domov a ich dispozíciou okien a balkónov smerom k miestu realizácie koncertu. Nebolo to ľahké, keďže ideálne natočené paneláky aspoň v tvare "U" a smerovaním balkónov do vnútra pomyselnej osi máme na Terase len zriedkavo. Napriek tomu sme vybrali štyri miesta, ktoré na malú chvíľku rozozvučíme muzikou," uvádza starosta mestskej časti Západ, Marcel Vrchota.

Terasanom exkluzívne zahrá Peter Cmorik

Oddelenie kultúry mestskej časti stavilo na overené meno slovenskej populárnej hudby, Petra Cmorika, ktorý zahrá svoje najväčšie hity. Ten sa už teraz do Košíc teší a verí, že neostane len pri speve. "Priznám sa, že som ešte publikum na balkónoch nemal, ak nerátam pospevovanie ešte ako chalana pod balkónom frajerky. Určite to využijem aj na otestovanie svojich komunikačných schopností so vzdialenými divákmi v oknách panelákov," hovorí spevák.

Tip redakcie: Do leta to dáme! Peter Cmorik vás naučí hrať skladbu Snáď nie je hriech

"Projekt umeleckých popoludní medzi blokmi vyhodnotíme a v prípade, že sa opatrenia v máji a júni neuvoľnia a obyvatelia umenie medzi blokmi uvítajú, pokúsime sa aj do ďalších lokalít na Terase priniesť dávku performance, či už v podobe stand-up comedy alebo detských nedeľných rozprávkových sérií pre najmenších obyvateľov sídliska," dodáva vedúci kultúry na Terase, Dominik Béreš.

Hlasovanie o koncerte pod hviezdami

Spoločne so sériou popoludňajších koncertov medzi blokmi na Terase bude zároveň spustené aj facebookové hlasovanie Terasanov o tom, ktorú lokalitu si najviac prajú ako miesto na zorganizovanie finálového koncertu, ktorý už bude v inej atmosfére - večer po zotmení, s efektným nasvietením umelcov. Termín by pravdepodobne mohol pripadnúť na sobotu 23. mája. Svoj návrh lokality a následne aj hlas budú môcť Terasania odovzdať na Facebookovom profile Košice Západ Terasa.

Termíny a miesta koncertov Petra Cmorika:

piatok 8. mája
Ružová / Matuškova - park v medziblokovom priestore, 16:00
Kežmarská - park v medziblokovom priestore, 18:30

sobota 9. mája
Humenská - park v medziblokovom priestore, 16:00
Slobody / Ružínska - park v medziblokovom priestore, 18:30

V prípade nepriaznivého počasia sa koncerty presunú na iný termín, o čom bude mestská časť v predstihu informovať cez svoje informačné kanály. Zároveň prosí obyvateľov okolitých bytoviek, aby zostali doma, pri okne či na balkóne. Tých, ktorí sa chystajú stráviť koncert niekde v blízkom vonkajšom prostredí, napríklad na deke v parku, zástupcovia mestskej časti prosia, aby dodržali všetky odporúčané hygienické a bezpečnostné pravidlá a nezdružovali sa v bezprostrednej blízkosti druhých.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Dominik Béreš. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Laco Rychtárik

Súvisiaci interpreti: Peter Cmorik