Nový album skupiny Hudba z Marsu s názvom Sonda je už zopár týždňov vonku, no sympatická trnavská kapela pokračuje vo vysokom tempe aj naďalej. Jej čerstvou novinkou je videoklip k pesničke Som tu a žijem, ktorá vás sama osebe zaplaví pozitívnou energiou.

"Hudobne je skladba inšpirovaná aktuálnou popovou vlnou prepájajúcou prvky house music a folku. Minimalistickému tanečnému loopu kraľuje marťanská víťazná trúbka," opisuje pesničku frontman kapely Michal Štofej. Radosť zo života, ktorú do skladby vložil, ešte viac umocňuje videoklip.

V poradí už piaty vizuál k albumu Sonda je kolážou troch prepojených dejových línií - pohodová túra členov skupiny Hudba z Marsu k zrúcanine Kláštora sv. Kataríny nazývanej Katarínka, prvý samostatný let mladej pilotky Karin Burešovej štartujúcej z letiska Boleráz a bezstarostná jazda mladej ale skúsenej jazdkyne na koni Júlie Vargovej nádhernými lúkami pri obci Lošonec.


Inšpiráciou bola slávna púť do Compostely

Štofo do hudby pretavuje svoj pozitívny prístup k životu, pri ktorom ho ovplyvnilo aj absolvovanie najznámejšej pešej púte v Španielsku. Hoci ju absolvoval už dávnejšie, práve pocity, ktoré na nej prežil, ho inšpirovali pri tvorbe skladby Som tu a žijem.

"Keď som pred rokmi kráčal ako pútnik do Compostely, zažil som veľa silných, takmer až zázračných chvíľ. Tá púť je pre mňa symbolom životnej púte. Človek tam zažíva intenzívnejšie a častejšie to, čo je v bežnom živote rozložené do dlhšieho časového úseku. V návale každodenných starostí si neuvedomujeme veľké veci, ktorými sme denne obdarovaní. Tam, keď je človek vytrhnutý z bežnej reality, mu to všetko ľahšie dôjde. Zároveň si uvedomí svoju malosť, telesné limity, zároveň pocit spolupatričnosti so všetkými ľuďmi - všetci sme na jednej spoločnej ceste." 

"Raz, keď som dlhšie kráčal sám, v tichu, len ožarovaný južanským slnkom a ovievaný horským vetrom, som asi prvýkrát v živote zažil slzy šťastia. K dokonalému pocitu šťastia mi stačilo len to, že žijem, že môžem kráčať, že vidím modrú oblohu, že môžem byť súčasťou tej chvíle a toho miesta."

Hudba z Marsu pred začiatkom letnej festivalovej sezóny odohrá ešte tri koncerty v rámci svojho turné. Hoci ide o klubovú šnúru k novému albumu, najbližší koncert, ktorý sa koná v sobotu 27. mája, bude špeciálny - uskutoční sa v rámci benefičnej akcie Noc na hrade v prostredí kláštora Bzovík, kde sa predstavia aj ďalšie skupiny ako Saténové ruky, U.K.N.D. či Easy Peasy. Posledné dva samostatné koncerty turné potom Marťania odohrajú 2. júna v prešovskej Christianii a 3. júna v Urban Spote v Banskej Bystrici.

Text: Hudba.sk (zdroj: Hudba z Marsu)
Foto: Youtube (koláž Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Hudba z Marsu