A4 - priestor súčasnej kultúry v Bratislave pozýva na záverečný workshop výroby hudby pomocou populárnych modulárnych syntetizátorov. Tretí a zároveň posledný workshop sa uskutoční už v sobotu 25. mája o 14:00. Účastníci workshopu budú mať možnosť objavovať svoje zvukové fantázie.

Tretí workshop bude o niečo náročnejší a je určený pre absolventov predošlých kurzov alebo ľudí so znalosťou základov modulárnej syntézy. Návštevníci sa naučia, ako prepojiť moduly syntetizátora, oživiť tvorbu generatívnymi štruktúrami a vytvoriť zmysluplnú hudbu s minimálnym zásahom človeka. "Pozrieme sa tiež na využitie syntetizátora v rôznych hudobných žánroch," prezrádza lektor workshopu Ondřej Spiritza, hudobný nadšenec, ktorý hrá v niekoľkých kapelách a po večeroch "pájkuje veci".

Nadšenci elektronických zvukov sa pod jeho vedením naučia tvoriť hudbu vďaka programu VCV Rack. Tento voľne dostupný softvér si získava čoraz viac priaznivcov. Medzi výhody jeho softvérovej verzie patrí prakticky nekonečná flexibilita, pri ktorej môže tvorca nechať voľný priechod svojím zvukovým fantáziám.

"V minulosti boli bohužiaľ synthy exkluzívne iba pre ľudí, ktorí si ich mohli dovoliť. Pájkovanie tiež nie je pre každého, a tak dosť veľa talentovaných ľudí nemalo možnosť tvoriť. Koncom roka 2017 sa objavil VCV Rack, ktorý je open source a viac-menej zadarmo. Zdalo sa mi zbytočné sedieť doma a nechať si to všetko pre seba, tak robím workshopy," hovorí Ondřej Spiritza.

Účastníci workshopu budú na potrebovať svoj vlastný laptop a slúchadlá. Poplatok za účasť je 10 eur, pričom kapacita je obmedzená. Záujemcovia sa môžu zaregistrovať na adrese workshop(zavináč)a4.sk.

Workshop sa uskutoční v rámci projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe, spolufinancovaného programom EU Kreatívna Európa a Fondom na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka A4 - priestor pre súčasnú kultúru Lucia Mandincová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR