Práve v týchto dňoch vstupuje do hudobného priemyslu mladá, krásna a talentovaná speváčka a muzikantka, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Lenny. Okrem slávnej matky, ktorou je úspešná a rešpektovaná česká spevácka stálica, zaujala aj príjemne chrapľavým rockovým hlasom, skladateľským talentom a výbornou angličtinou.

Lenny sa narodila pred takmer dvadsiatimi rokmi v Prahe ako Lenka Filipová. Už podľa mena je teda jasné, že od útleho veku vyrastala v muzikantskom prostredí. Už ako štvorročná začala hrať na klavír a od šiestich rokov začala navštevovať umeleckú školu (odbor klavír), čo jej vydržalo desať rokov. Zároveň navštevovala jazykovú školu, kde sa naučila plynule hovoriť po anglicky.

V škole hrala v dramatickom krúžku a spievala v zboroch. Neskôr našla záľubu v sólovom speve doprevádzanom hrou na klavír. Komponovala melódie a neskôr pridávala aj texty. Svoju prvú pesničku zložila už ako jedenásťročná a o päť rokov neskôr začala hrať s kapelou a sprevádzať svoju mamu na turné po Európe, Austrálii, či Kanade. Jej vlastná skladba You’re My Everything sa v americkej súťaži International Songwriting Competition dostala do semifinále. Medzi svoje obľúbené kapely zaraďuje The Beatles, AC/DC, Red Hot Chili Peppers, Paramore alebo Rage Against The Machine. Inšpiráciou sú pre ňu aj Joss Sone, Alicia Keys, Sting a Jack Johnson.

Debutuje anglickým EP All My Love

V tomto roku podpísala zmluvu s hudobným vydavateľstvom Universal Music, kde jej práve teraz vychádza prvé autorské EP s vlastnou hudbou a textami. "Pri písaní pesničiek na nahrávku vznikala spravidla ako prvá melódia a k nej sa potom písal text na mieru. Námety textov sú samozrejme z môjho života a z celkového pohľadu naň, vyjadrujú aj môj postoj k jeho neodmysliteľnej časti - láske, ktorá býva krásna i strastiplná," hovorí Lenny, ktorá sa rozhodla zatiaľ spievať výhradne po anglicky.

"Angličtina je takmer môj druhý rodný jazyk a bola som s ňou v styku už od svojich troch rokov. Dobre sa mi v nej vyjadruje, ale hlavne je po hudobnej stránke oveľa spevnejšia, tvárnejšia, a teda pre skladateľa aj vďačnejšia, ako český jazyk," zdôvodňuje svoje rozhodnutie, vďaka ktorému zároveň môže ľahšie osloviť aj iných ako českých a slovenských poslucháčov.

Po vypočutí aktuálneho singla All My Love je jasné, že devätnásťročná dcéra populárnej speváčky Lenky Filipovej potvrdzuje príslovie o tom, že jablko nepadá ďaleko od stromu. Zároveň sa vďaka autorským a interpretačným kvalitám, príjemnému vzhľadu a správne sebavedomému egu sólistky môže zakotúľať aj za hranice obvyklej domácej hudobnej reality. Viac napovie spomínaná debutová EP nahrávka, ktorá vychádza dnes a prináša celkom štyri skladby.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Veronika Dvorská z vydavateľstva Universal Music. Viac na lennymusic.net a www.facebook.com/lennymusicofficial.

Foto: Ondřej Pýcha - Universal Music