Nepretržité otváracie hodiny kníhkupectva Artforum, veľa besied, aktivity pre deti, divadlo a tanec, ale aj niekoľko zaujímavých koncertov čakajú publikum na štvrtom ročníku jedinečného podujatia 7 dní - 7 nocí, ktoré sa bude konať od piatku 28. júna do 5. júla v Banskej Bystrici.

Hudobný program festivalu otvorí 28. júna špeciálny sólový koncert Kataríny Málikovej v priestoroch historickej bašty pri Lazovnej bráne. Sólovými koncertmi si speváčka a skladateľka plní vlastný sen, no netreba očakávať jej typickú polohu. Na komornom koncerte s výrazne limitovanou kapacitou zaznejú aj piesne z pripravovaného albumu Postalgia, v ktorých sa inšpirácia klasickými skladateľmi prelína s lo-fi reminiscenciami na 80. roky a syntetizátormi.


Ďalšou výnimočnou hudobnou udalosťou v rámci festivalu 7 dní - 7 nocí bude koncert českej alternatívnej skupiny Houpací koně, ktorý sa v stredu 3. júla uskutoční v Záhrade - Centre nezávislej kultúry. Skupina z Ústí nad Labem, ktorá je na scéne už takmer tridsať roko, na Slovensku nevystupuje často a v kompletnej zostave to bude jej bystrická premiéra. Na koncerte predstaví svoj nový album Desolation Peak, ktorý je inšpirovaný a venovaný Jackovi Kerouacovi.

Na svoje si počas festivalu príde aj detské publikum. Vo štvrtok 4. júla vystúpi v Záhrade celkom nový hudobný projekt Toddler Punk, v ktorom známi hudobníci zo skupín Billy Barman a Diego hrajú pesničky na texty Moniky Kompaníkovej, ktorá k nim vytvorila aj originálnu knihu. Okrem koncertu je pre deti pripravená aj špeciálna pesničkárska dielňa, v ktorej si budú môcť zložiť vlastnú pieseň práve s autorkou a s hudobníkom Ľubošom Kuklišom.


Nielen hudobný program, ale aj celý sedemdňový festivalový program zavŕši v piatok 5. júla koncert Tribute to Jaro Filip, na ktorom bude pokrstený Spevník trojice Lasica + Filip + Satinský z vydavateľstva Literárna bašta a vystúpi na ňom špeciálny JF TRBT BAND s hostkou Dorotou Nvotovou a skupinou Sto múch. Na koncerte zaznejú piesne z obdobia Filipovej spolupráce s Lasicom a Satinským, ale aj jeho sólová tvorba z albumu Cez okno (1996) a Ten, čo hrával s Dežom (1998).

Tip redakcie: Ak ste dnes v Bratislave, nenechajte si ujsť inú koncertnú poctu Jaro Filip 70 pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín, ktoré by mal v sobotu (22.6.).

V rámci literárneho programu sa na festivale 7 dní - 7 nocí predstaví napríklad maďarský spisovateľ Benedek Totth, v novom prednáškovom formáte o: vystúpia sociologička Zuzana Kusá, historik Miloslav Szabó, estetik Juraj Malíček, dizajnér Samuel Čarnoký a o zaujímavých témach prídu do Banskej Bystrice diskutovať aj autori a autorky Milo Janáč, Marek Vadas, Mária Ferenčuhová a Saša Uhlová. Návštevníci sa môžu tešiť aj na divadelný projekt Søren Kierkegaard, tanečnú performance Moving Mountains či filmové projekcie a ďalšie stretnutia.

Vstupenky:  

Facebook event

Projekt Literárna bašta z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je zároveň jeho hlavným partnerom.

Redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu informoval Slavo Sochor.

Foto: Dominik Janovský