Koncertné záznamy sú stále výbornou (a jedinou) možnosťou, ako si pripomenúť legendárne večery, ktorých sme (ne)boli súčasťou. Vidieť akýkoľvek živý záber Nemcov Rammstein je rarita a platí to aj pre rebelantov Rage Against the Machine. Práve tieto dve kapely sa chystajú vydať nové koncertné disky.

Magnet týždňa

Rammstein dobyli Ameriku! V decembri 2010 odohrali veľkolepý koncert v newyorskom Madison Square Garden, ktorý bude vydaný na DVD a Blu-ray médiách 25. septembra. S koncertom bude vydanie obsahovať aj 122-minútový film o celom turné zvaný In Amerika a 21-minútový film o tvorbe albumu Liebe Ist Für Alle Da z predošlého roku. Pozrite si živé video songu Rammlied. (ak)


A 11. septembra (hurá, symbolika) vyjde aj Blu-ray/DVD koncertu Rage Against the Machine. Aj tento záznam je z roku 2010 a bude sa podľa miesta konania volať Live at Finsbury Park. Okrem koncertu ponúkne aj rozhovor s mužom, ktorý na sociálnych sieťach zorganizoval kampaň, vďaka ktorej sa skladba Killing In The Name viac než 17 rokov po vydaní dostala na prvé miesto britského singlového rebríčka. Koncert v júni 2010 bol práve poďakovaním kapely fanúšikom, ktorí "vianočné víťazstvo nad X Factorom" podporili. (čítajte viac) Ináč, nemohli by už borci predsa len vydať aj nejaké nové skladby? (ak)


Metal Allegiance je superkapela s nestabilnou zostavou, v ktorej sa dajú nájsť naozaj zvučné mená. Jej hlavnou hybnou silou sú Mike Portnoy (ex-Dream Theater, Neal Morse, Transatlantic, The Winery Dogs...), David Ellefson (Megadeth), Alex Skolnick (Testament) a Mike Menghi. Do skladby Dying Song si na vokály pozvali Phila Anselma (ex-Pantera, Down). A nebudem preháňať, keď napíšem, že je to jedna z najlepších vecí, aké som tento rok počul. Tvorcom sa v nej podarilo zreinkarnovať klasický groove z 90-tych rokov, na aký sme zvyknutí napríklad u Pantery. Skladbu navyše dopĺňa veľmi silné video. Dokopy tvoria úžasný celok s atmosférou, ktorá sa už dnes tak často nevidí. (pm)


Novinky

V samotnom závere októbra vydajú Walesania Skindred svoj nový album Volume. Skladba Under Attack pochádza práve z neho a obsahuje všetko, čo by ste od tejto kapely čakali. Ak ste fanúšikom, počúvajte. Ak nie ste, čítajte ďalej. (pm)


Kus kvalitnej melanchólie k nám prišiel od Fínov Amorphis. Album Under the Red Cloud si budete môcť vypočuť už o týždeň, skladba Sacrifice je tu však už teraz. (pm)


V piatok vyšiel tretí album Švédov Ghost zvaný Meliora. Na ploche 41 minút prináša sviežu porciu okultného retro rocku. Kapela bude nahrávku propagovať na americkom turné, v rámci ktorého zahrá i akusticky, ako to môžete vidieť na videu nižšie. Spevák Papa Emeritus III. v jednej piesni použil nástroj Kazoo, ktorý v kontexte temnej muziky a ešte temnejších textov vyznieva veľmi vtipne. Aj keď to nie je na prvý pohľad zjavné, humor a nadhľad sú hlavnými piliermi v kariére tejto kapely. (ak)


Amatérska krčmová kapela to poriadne roztočila v novom klipe Trivium. V zatuchnutom pube pre opilcov a postaršie dámy hrá zoskupenie s nesympatickým spevákom a gitaristom, ktorý akoby včera skončil v Beatles. Svedkom podivnej koncertnej atmošky je aj skutočný frontman kapely, ktorý si v záverečnom súboji na páku dokázal, že i s jedným okom a v najposlednejšej krčme na svete je stále pán. Koniec klipu. Pesnička Blind Leading the Blind bude súčasťou albumu Silence in the Snow, ktorý vyjde 2. októbra. (ak)


Predstavitelia novej vlny hipsterského (ehm) black metalu, Američania Deafheaven, pripravili nástupcu úspešnej ružovej dosky Sunbather. Novinka New Bermuda vyjde (podobne ako novinky od Children of Bodom, Trivium, Kylesa či W.A.S.P.) 2. októbra a otvorí ju osem a pol minútová vypalovačka Brought to the Water, ktorú kapela uplynulý týždeň zverejnila. Potom si môžete pozrieť, ako to borci rozbalili naživo na festivale Pitchfork ešte minulý rok. (ak)



No a tento piatok, 28. augusta Vás poteší nový album Švédov Soilwork, ktorí chcú osloviť všetkých priaznivcov silných melódií zošitých s drsnými vokálmi. Ich album Ride Majestic, ktorý oslavuje 20. výročie kapely, obsiahne aj pesničku Enemies in Fidelity. Fanúšikovia sa môžu tešiť na ich živé vystúpenie, pokiaľ navštívia plzeňský Winter Basinfire fest, ktorý prebehne 5. decembra. Podľa oficiálnej stránky Soilwork tam vystúpia i Hatesphere. (ak)


Maďarský multiinštumentalista Támas Kátai po rokoch vzkriesil môj obľúbený projekt Thy Catafalque. Šestnásty október prinesie šiestu štúdiovku tohto nevypočitateľného telesa, kombinujúceho folklórne vplyvy, miliardy klávesových vrstiev, black metalu a štipky industrialu. Zverejnená skladba Alföldi Kozmosz však ešte čiernotou nesmrdí. Nádherné husľové party sú podopierané sugestívnou hrou akustickej gitary a úderných bicích. Verím, že bude slúžiť ako intro k typickej "katafalkovskej" búrke po vzore tejto skladby. Album s názvom Sgùrr vyjde vo vydavateľstve s typicky októbrovým názvom - Season of Mist. (ak)



Pentagram válcujú už 44 rokov! Legenda koketujúca s doomom a heavy metalom je z tradičnej sabbatovskej školy a svoj nový album, Curious Volume streamuje úplne celý na stránkach Noisey. Ten je plný zaprášených stoner riffov a pulzujúcej basy. Zahľaďte sa do prenikavých očí šamana Bobbyho Lieblinga, zvýšte volume a stlačte play!

Hollow Cathedra je nový singel anglickej doommetalovky My Dying Bride. Vychádza v rámci série flexi diskov magazínu Decibel a nebude súčasťou nadchádzajúceho albumu kapely Feel the Misery. Absolvujte, prosím, dávku bezútešných melódií na streame Soundcloudu.

Je to už 9 rokov, čo vplyvná formácia SikTh produkujúca komplikovaný metal vydala svoje posledné EP. Za svojho aktívneho pôsobenia kapela nebola docenená tak, ako teraz - po vzostupe žánru djent. Spoločne s Meshuggah podľa viacerých (napríklad Misha Mansoor z Periphery) stála na začiatku tohto "osemstrunového" šialenstva. Comeback, ktorý SikTh teraz chystajú má skôr prívlastok mini – na stránke PledgeMusic zbierajú peniaze na vydanie šesťskladbového EP s názvom Opacities, ktoré by chceli stihnúť do novembra. Fanúšikovia už slintajú nad zverejneným obalom a vy ostatní si vďaka live skladbe môžete spraviť obrázok o tom, čo vás čaká. (ak)


Haluze týždňa

Len nedávno sme písali o tisícke talianskych fanúšikov, ktorí si zahrali song Learn to Fly od Foo Fighters, aby ich prilákali na koncert. V Brazílii si zas viac ako 150 ľudí sadlo za bicie, aby si spoločne vytrieskali pozornosť hraním AC/DCMegadeth. Paráda! (pm)


Zaujímalo vás niekedy, ako by znel album The Downward Spiral od Nine Inch Nails v 8-bitovej verzii? Ani mňa, ale keď už to niekto spáchal, treba si vypočuť. Hneď budete mať chuť zahrať si Super Mario Bros. alebo Pong. (pm)


Jacob Ehrbahn spáchal jeden veľmi zaujímavý projekt, v rámci ktorého fotil ľudí pri "headbangingu". Výsledkom je kniha s príznačným názvom Headbangers. Pár fotiek si môžete pozrieť na stránke It's Nice That. (pm)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: eagle-rock.com

Súvisiaci interpreti: Rage Against the Machine, Rammstein