Comeback legiend vždy sprevádzajú veľké očakávania. Inak tomu nie je ani v prípade švédskej kapely ABBA a vyzerá to tak, že fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

Skupina len nedávno vyhlásila, že 5. novembra vydá album s názvom Voyage. Bude to jej prvá štúdiovka legendárnej štvorice s novými skladbami po 40 rokoch! Naposledy totiž ABBA vydala nahrávku The Visitors, ktorá uzrela svetlo sveta 30. novembra 1981. Z noviniek už skupina predstavila skladby I Still Have Faith in You a Don't Shut Me Down, podľa ktorých je zjavné, že z hľadiska tvorby je ABBA v plnej sile.


Speváci ako hologramy a špičková kapela

Mnohí iste očakávali, či sa ikonická štvorica v originálnych kostýmoch predstaví aj na pódiu. Tu však prišlo veľké prekvapenie - kapela síce bude koncertovať, no svoj veľkolepý návrat poňala naozaj nezvyčajne. V rámci podujatí s názvom ABBA Voyage budú pred divákmi vystupovať namiesto skutočných členov a členiek skupiny takzvaní ABBAtars, teda avatari. Podobnú technológiu, známu ako holografia, už využili napríklad v rámci šou zosnulého rapera Tupaca Shakura. Koncerty sa budú konať od mája do septembra 2022 v Olympijskom parku kráľovnej Alžbety v Londýne.

Agnetha Fältskog, Anni-Frid LyngstadBjörn Ulvaeus a Benny Andersson si dávajú na projekte záležať. V najnovšom rozhovore pre švédsky rozhlas o tom porozprávala blonďavá speváčka Agnetha Fältskog. "Nikto z nás pravdepodobne nevedel, čo má očakávať, no pracovali sme tvrdo, takže sme sa do toho postupne dostali. Stáli sme tam a makali na tých skladbách, ani neviem, koľko tam bolo kamier a ľudí," povedala na margo šou.


Podľa doterajších informácií bolo na pľaci 160 kamier, ktoré zachytávali všetky pohyby skupiny, ktorú bude na koncertoch sprevádzať aj 10-členná kapela. Muzikantov pomáhal vyberať James Righton, niekdajší člen skupiny Klaxons.

"Nestačí, že ste úžasný hudobník a profesionál, ale musíte to tiež cítiť, mať charakter a groove. Je veľmi dôležité nájsť kapelu osobností a ľudí, ktorí majú štýl. Keď sa pozriete na záznamy skupiny ABBA zo 70. rokov, boli vždy skvelí a mali úžasných hudobníkov, ako keby ste sa dnes išli pozrieť napríklad na LCD Soundsystem," uviedol Righton a dodal, že celý proces bola preňho veľká výzva, ale zároveň aj zábava a svojej úlohy sa ujal aj ako fanúšik kapely.

Pre členov ABBA je to pravdepodobne posledný projekt

Šou Voayge má produkčne pod palcom Svana Gisla, s ktorou už spolupracovali napríklad Jay-Z a Beyoncé na On the Run Tour. O choreografiu sa postarali Wayne McGregor a Johan Renck, ktorý napríklad režíroval videoklipy k piesňam Blackstar a Lazarus pre Davida Bowieho. Ruku k dielu pridal aj Baillie Walsh, ktorého talent v minulosti využili Massive Attack alebo Bruce Springsteen. Na produkcii sa podieľal Ludvig Andersson, syn Bennyho Anderssona.

Walsh pre magazín NME prezradil, že nakrúcanie v špeciálnych kostýmoch v Štokholme bolo úžasné. "Vyzerali trocha absurdne, ale bola to ABBA. Všetci štyria prišli na pódium a bolo to neskutočne emocionálne. Keď sa spojila chémia, ktorá je medzi nimi, bolo to čarovné. Jediné, čo sme museli spraviť, bolo zachytiť to. Čoskoro si na obleky zvykli a každým dňom sa cítili viac a viac v pohode a bola to zase ABBA," povedal.

Slová produkčného tímu potvrdila aj 71-ročná Fältskog. Dodala však, že pre kapelu to možno bude posledná spolupráca. "Napokon to bola skvelá spolupráca, pretože sme takého niečo ešte nerobili. Panoval tam taký pocit, že je to možno posledná spoločná vec, ktorú robíme. Rovnako to bolo aj v prípade albumu. Neodvážim sa povedať, kedy sa dáme v budúcnosti zase dokopy. Je to trocha neisté. Teraz sme však šťastní, že sme to dali dohromady a verme, že sa nám to v Londýne podarí," uzavrela.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Baillie Walsh