V britskej metropole Londýn sa v utorok konala svetová premiéra filmu Bohemian Rhapsody, ktorý odzrkadľuje kariéru britskej rockovej skupiny Queen a jej frontmana Freddieho Mercuryho počas 27 rokov od vzniku formácie až po jeho smrť v roku 1991.

Film Bohemian Rhapsody sleduje Mercuryho vzostup ku sláve a jeho komplikovaný ľúbostný život. Opisuje tiež vznik skupiny Queen a jej hviezdnu kariéru, ktorej vrcholom bolo vystúpenie v rámci dobročinného koncertu Live Aid na slávnom štadióne Wembley v roku 1985. Kapela tam odohrala 24-minútový koncert, ktorý je často uvádzaný ako jedno z najlepších hudobných predstavení v histórii.

Fanúšikovia sa v rámci filmu môžu tešiť aj na rekonštrukciu tohto legendárneho vystúpenia. Takmer presne o rok neskôr, v júli 1986, sa kapela na Wembley vrátila a v rámci Mercuryho posledného turné s Queen - The Magic Tour - tam odohrala dva koncerty.


V koži Freddieho Mercuryho
      
Freddieho Mercuryho vo filme stvárňuje egyptsko-americký herec Rami Malek, ktorý si za svoju úlohu vyslúžil excelentné hodnotenia. "Freddie bol obdarený absolútne nepopierateľnou príťažlivosťou," hovorí Malek.

"Keď bol na pódiu, v ruke držal mikrofón alebo sedel pri klavíri, cítil, že dokáže čokoľvek. Bolo to čarovné, ako dokázal zapôsobiť na publikum, každý to mohol pocítiť - priblížil sa k vám akoby ste boli jedinou osobou v miestnosti - a práve tento kontakt z neho robil tak pozoruhodného, priam revolučného, úplne výnimočného umelca našej i akejkoľvek inej doby," dodal Malek, ktorý sa musel kvôli dokumentu naozaj dostať do kože Freddieho Mercuryho.


Soundtrack filmu vznikol z originálnych nahrávok a bol doplnený hlasovými imitáciámi. Herci tak strávili veľa hodín prácou na predpripravených nahrávkach. "Kvôli Ramimu sme nahrali hlasové imitácie, poskytli aj filmové záznamy, aby mal možnosť kontrolovať hlasovú aj vizuálnu stránku role a bol si istý, že fyzické napodobňovanie, od pohybov tela až po spôsob dýchania, je čo najvernejšie," prezradila Becky Bentham, ktorá pracovala na filme ako supervízorka hudby.

Freddie Mercury sa narodil ako Farrokh Bulsara v roku 1946 do rodiny indických Pársov vo východoafrickom ostrovnom štáte Zanzibar. Vzdelanie získal na anglickej internátnej škole v Indii. Do Británie sa presťahoval s rodičmi, ktorí utekali pred zanzibarskou revolúciou v roku 1964.

Ikonický spevák zomrel na AIDS v novembri 1991 ako 45-ročný. Jeho predčasný odchod sa javil ako definitívny koniec skupiny Queen, formácie štyroch rovnocenných partnerov, z ktorých každý písal prvotriedne hity. Hráč na basovú gitaru John Deacon opustil skupinu v roku 1997 a odišiel z verejného života. Zostávajúci členovia  - gitarista Brian May (71) a bubeník Roger Taylor (69) však stále vystupujú pod značkou Queen a s podporou amerického speváka Adama Lamberta napĺňajú veľké štadióny.

Oficiálny trailer filmu:


Ďalšie upútavky:


Zdroj: TASR + Hudba.sk
Foto: Joel C Ryan/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Queen