Prvým potvrdeným menom 20. ročníka Pohody sú Islanďania Sigur Rós. Po minuloročnej hviezde Björk sú práve oni najznámejším hudobným exportom z magického ostrova, na ktorom 13. novembra zomrel publicista Juraj Kušnierik. Podľa Michala Kaščáka je v tom veľká symbolika - za splnený promotérsky sen totiž vďačí práve jemu.

"Je symbolické, že prvým potvrdeným a zverejneným menom je práve Sigur Rós. Snažíme sa o nich viac rokov a každoročne som sa o nich bavil aj s Ďurom Kušnierikom. Požiadal som ho, aby sa za nás prihovoril, aby Jónsimu a spol. vysvetlil, prečo si majú vybrať z toho množstva ponúk práve Pohodu. Viem, že Ďuro to aj každoročne robil, spolu s jeho islandskými priateľmi. Potvrdenie sme dostali deň predtým, ako Juraj zomrel. Považujem to za jeho darček pre nás všetkých k našim dvadsiatym narodeninám. Milý náš Jürgen, ďakujeme, budeme oslavovať aj s Tebou..." povedal po zverejnení kapely riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák


Esencia Islandu v hudbe

Sigur Rós založili v roku 1994 Jón Þór "Jónsi" Birgisson (gitara a spev), Georg Hólm (basgitara) and Ágúst Ævar Gunnarsson (bicie). O tri roky neskôr im vyšiel debut Von (Nádej). Pred druhým albumom sa ku kapele pripojil prvý muzikant so štandardným hudobným vzdelaním klávesák Kjartan Sveinsson. Výsledkom ich práce bol album Ágætis byrjun (1999, Dobrý začiatok). O tom, že to bol skutočne dobrý začiatok, svedčí medzinárodný úspech, ktorý album kapele priniesol. 

Sigur Rós sa postupne prepracovali na headlinerov festivalov ako Latitude, Bestival, Lollapalooza, Bonnaroo či domáceho Iceland Airwaves, ktorý práve Juraj Kušnierik každoročne navštevoval, aby slovenským fanúšikom a promotérom odporúčal najnovšie objavy z krajiny, kde je azda najväčší počet hudobníkov v pomere s počtom obyvateľov.

Magická atmosféra skladieb Sigur Rós si nepodmanila len poslucháčov, ale aj mnohých filmárov. Len malý prehľad: skladba Hoppípolla sa vyskytla vo filmoch Slumdog Millionaire, Planet Earth (BBC), Earth (Disney), skladbou Untitled 4 (resp. Njósnavélin - Nothing Song) podfarbil Cameron Crowe záverečnú scénu filmu Vanila sky, Andvari znela vo filme Remember Me či Festival vo filme 127 hours. Piesne Sigur Rós sa objavili aj vo svetoznámych seriáloch ako The Simpsons, Game of Thrones alebo CSI: Miami. O tom, že kapela má k filmovej a vizuálnej tvorbe blízko svedčia aj jej videoklipy a jedinečný hudobný dokument Heima (2007), ktorý kapelu aj samotný Island predstavuje prostredníctvom koncertov na rôznych miestach od Reykjavíku až po najodľahlejšie kúty ostrova. 


V roku 2001 sa stal novým bubeníkom kapely Orri Páll Dýrason a o rok neskôr vyšiel album (), ktorého booklet bol prázdny biely papier. Na albume po prvýkrát spievali v jazyku vonlenska (resp. hopelandic), čo v podstate nie je žiaden jazyk, ale zvukové napodobňovanie islandčiny. Vraví sa, že úmyslom bolo, aby poslucháč doplnil do hudby svoje vlastné významy. To zároveň vysvetľuje nepopísaný booklet a skladby bez názvov (všetky sú Untitled).  

Sigur Rós sa chystajú na festivalové turné po dlhšej prestávke. Členovia kultovej skupiny vravia, že pri živom hraní sa zväčša snažia nájsť spôsob, ako na pódiu nestratiť množstvo hudby zachytené a pospájané v štúdiu. Pri materiáli, ktorý viedol k aktuálnemu turné, postupovali v opačnom garde. Čarovné momenty a myšlienky zachytené na cestách skúšali ako "blesk vo fľaši" uchovať pre neskoršiu prácu v štúdiu. Ich tvorba sa tak vracia k intuitívnej práci typickej pre albumy Ágætis Byrjun a (). Celkovo má kapela na konte sedem štúdiových albumov, okrem spomenutých sú to Takk... (2005), Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust (2008), Valtari (2012) a Kveikur (2013), pričom každý z nich je doslova esenciou islandskej hudobnej krásy. Máme sa na čo tešiť!


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Anton Repka z agentúry Pohoda Festival.

Súvisiaci interpreti: Sigur Rós