Intenzívne koncertujú v Českej republike, kde majú už teraz plný kalendár na tri roky dopredu. Naopak, niektoré domáce rádiá ignorujú ich single už takmer dve desaťročia. Istý čas dokonca No Name uvažovali o tom, či je pre nich správne podľahnúť trendu vydávania jednotlivých singlov a nevydávať album za každú cenu. Nakoniec však zvíťazila chuť žiť si svoj sen a 10. novembra vyšiel nový štúdiový V pôvodnom znení, s ktorým budúci rok vyrazia na spoločné turné s kapelou Nocadeň.

Skupina No Name mohla už vo svojich začiatkoch s hrdosťou nosiť nálepku továreň na hity. Prelomový album Počkám si na zázrak priniesol Žily a zrazu bolo dianie okolo mladých košických chlapcov nezastaviteľné. Mali hlavu plnú odvážnych snov a túžob. Tie sa im podarilo naplniť a o tri roky oslávia 30 rokov na hudobnej scéne. Na novom albume V pôvodnom znení sa nachádza skladba 4 bratia, ktorá sa za týmito začiatkami obzerá.

"Chceli sme maximum a dodnes pre spôsob života v kapele No Name maximum robíme. S bratmi Timkovcami je to trošku zložitejšie. Sú isté veci, ktoré je ťažko vysvetliť. My sami sa snažíme zázraku 'štyroch bratov' porozumieť. No naše bratské puto nás presahuje. Počas našej kariéry sme mali blízky vzťah s dnes už, bohužiaľ, zosnulým novinárom Daliborom Hladíkom, ktorý po prvýkrát nahlas vyslovil, že bratia Timkovci veria v isté poslanie. Ak by sme sa pokúsili toto poslanie vysvetliť, stretli by sme sa s nepochopením. Pre niekoho naivné, pre iného nepochopiteľné. V každom prípade žijeme svoj sen," zamyslel sa Igor Timko nad vzťahmi, ktoré sú pre No Name jedným zo základných stavebných kameňov ich úspechu.

Všetko sa zmenilo, ale naše myslenie nie

Ten ich doviedol až k deviatemu štúdiovému albumu, na ktorý sme si museli trošku dlhšie počkať. Od jeho predchodcu S láskou uplynulo už osem rokov a je teda prirodzené, že prináša nové témy, nové hudobné vnímanie a dnes už Igor Timko hovorí aj o odovzdávaní skúseností ďalším generáciám. Niektoré veci sa ale ani rokmi nemenia.

"S obľubou hovorím, že všetko sa zmenilo, ale naše myslenie nie. Keď sme začínali, predávali sa kazety, dnes sa hudba šíri 'vzduchom'. Máme do činenia s online svetom, so šírením hudby digitálom, ale prístup k muzike sme, v nás samých, nikdy nezmenili. Hudbu a tvorbu považujeme za milenku, ktorá ak vás miluje, otvorte jej dvere, ak vidíte, že miluje niekoho iného, žiarlite! Ak sa s kolegami dotkneme nástrojov, ak spolu hráme v skúšobni, stále vidím tých istých nadšencov, ktorí chcú prostredníctvom hudby kričať, vyjadriť sa, milovať a žiť. Toto považujem za 'gro' toho, prečo nám to stále tak dokonale funguje," prezradil frontman No Name.

"Ak by sme muziku brali ako peňaženku, spôsob, ako si platiť hypotéky a životný štandard, tak by sme skončili už dávno. Je jasné, že sa posúvame prirodzene, vekom, témami. Začínali sme ako tínedžeri, dnes máme štrnásť detí v kapele a pätnáste je na ceste. V kapele sme štyria pedagógovia, rozumieme potrebe kontinuity, odovzdávaniu skúseností ďalším generáciám. Myslím, že na najnovšom albume je všetko, o čom hovorím, dôsledne pretavené v našej výpovedi," poodhaľuje Igor smerovanie nového albumu, na ktorom ani tentokrát nie sú sami.

Minulý rok sme spoznali prekvapivé spojenie s Božidarou Turzonovovou v skladbe Vianoce s Božidarou. Tohtoročné leto uzatváral hit V pôvodnom znení s Rasťom Kopinom, interný duet Ak nejde o všetko vznikol spolu so Zolim Sallaiom a po vypočutí albumu na ňom nájdete aj štvrtú spoluprácu. V pesničke Múza sa po boku Igora Timka objavila divadelná a filmová herečka Alena Ďuránová

"Na naspievanie dueta Múza sme oslovili elitnú slovenskú divadelnú a filmovú herečku Alenu Ďuránovú. Bol to nápad brata Ivana. Videli sme ju mnohokrát na scéne, v divadle. Alenka je múzická, osudová. Je to bytosť, pri ktorej máte pocit, že dialóg s ňou trvá. Presne ako múza. Príde si kedy chce, zjaví sa, a vy môžete akurát tak ďakovať, že ste aspoň na chvíľku účastný dialógu s ňou. S múzou. Pri debatách o pesničke Múza sme s Alenkou identifikovali zmiešané pocity, ktoré pieseň Múza so sebou prináša. Neviete, či sa máte tešiť, že k vám múza zavítala, alebo sa báť, či sa ešte vráti. Bytosť hodná milovania, nad ktorou ale nemáte kontrolu," popísal spevák spoluprácu.

Sľúbili sme si, že spolu pôjdeme na turné

Tak ako bola Ivanovou jasnou voľbou Alena Ďuránová, mal zase Igor presnú predstavu o tom, koho hlas si žiada titulná skladba V pôvodnom znení. "Mám rád poetiku kapely Nocadeň. Sledujem ich tvorbu a mnohokrát ma ich piesne sprevádzajú na dlhých cestách. Sú originálni. Prišiel som za chalanmi s nápadom, že jednoducho v pesničke V pôvodnom znení počujem Rasťov hlas. Kapela mi dala súhlas, zavolal som v ten istý večer Rasťovi, sadol som do auta a v noci na parkovisku pustil Rasťovi pieseň. Rasťo povedal – poďme do toho. Sľúbili sme si, že ak pieseň zarezonuje medzi poslucháčmi, pôjdeme spolu na turné. Pesnička rezonuje dodnes, takže ide sa na turné."

Napriek tomu, že sú No Name i Nocadeň koncertne aktívni vyše 26 rokov, ešte nikdy sa nestriedali na jednom pódiu. To sa udeje až na pripravovanom V pôvodnom znení tour 2024, v rámci ktorého obe košické kapely, spolu s českou skupinou Botox, pocestujú od Košíc až po Prahu. Špeciálnym momentom bude spoločný duet, ktorý budú môcť naživo zažiť iba návštevníci týchto koncertov.

"S Nocadeň sme nikdy po sebe na jednom pódiu nehrali. No Name je ale v branži 27 rokov, máme skúsenosti, o ktorých by sa dali písať pamäte. Skúsenosti s mnohými kapelami a spoločnými turné s Elánom, s Lucie, s Chinaski, atď. Sme súčasťou festivalov, kde keď pretiahnete koncert o dve minúty, jednoducho vás stage manager vypne. Na turné sú jasné pravidlá, kto hrá od kedy do kedy, presné časy. Tam sa už na kamarátov moc nehrá. Niekto má možno predstavu, že sa ide žúrovať, ale v prípade profi branže je to na minúty presne načasovaná šou," hovorí Igor Timko.

"Nocadeň vystúpi pred nami na každom koncerte, s Rasťom si dohodneme, kedy zavíta na spoločný duet na pódium, všetko ostatné si každý 'šoféruje' za seba. Verím, že spoločný duet bude jedným z koncertných vrcholov turné. Koniec koncov, bude ho možné naživo vidieť iba päťkrát, a to práve počas turné," dodáva.

Igor Timko a Rasťo Kopina, 2023 Zdroj: archív No Name

Čechom sme ich požičali a oni nám ich nemienia vrátiť

Dvakrát na Slovensku, trikrát v Českej republike. Slovenskí fanúšikovia sa na sociálnych sieťach pýtajú, prečo nie je tých koncertov doma viac. Dožadujú sa ich. Už niekoľko rokov sa vedie diskusia o tom, že skupina No Name už viac patrí našim susedom ako nám. V rozhovore s Igorom Timkom som mu hovorila o tom, že to vnímam s určitou dávkou nostalgie. A on na to zareagoval skvelým postrehom zo svojho okolia: "Môj blízky priateľ Ľuboš Nagy pomenoval fungovanie No Name takto: Slováci v roku 2002 Čechom No Name požičali, akurát nerátali s tým, že ich Česi nemienia na Slovensko vrátiť."

Pýtala som sa ho preto, či ich album V pôvodnom znení vráti slovenskému publiku – na domáce pódiá a do našich rádií. "Pocit Vašej nostalgie má ale aj pragmatickejšie vysvetlenie. To prvé je, že pôsobenie No Name v Českej republike je jednoducho otázkou sily trhu. Verte či neverte, už dnes má No Name v ČR zazmluvnené koncerty na september 2026. Preto, logicky, ak nás chcú doma na Slovensku v lukratívnych letných termínoch, napríklad piatky/soboty leta 2024/2025, tak to je už prakticky nemožné. Naši domáci organizátori skrátka tak "ďaleko" nedovidia. Keď sme si dohadovali koncert v istom slovenskom meste tri roky vopred, dotyčná pani myslela, že žartujeme. Tento dopyt jednoducho spôsobuje, že sme doma menej."

Argumenty rádií sú ako z doby ľadovej

A rádiá? To je podľa Igora Timka téma sama o sebe: "Fun rádio alebo rádio Expres nám novinku nenasadilo už viac ako 15 rokov. S argumentmi typu 'nie ste pre našich poslucháčov, neprešli ste testami'. V dnešnej dobe digitálnej analytiky sú tieto argumenty ako z doby ľadovej. Vďaka tomu, že sme si sami vydavateľmi, máme spoluprácu s francúzskym online distribútorom pre celý svet. My presne vidíme, koľko ľudí a kde nás počúvajú. V ČR dominuje Praha, doma na Slovensku máme najviac poslucháčov v Bratislave."

"Vidíme fascinujúce veci, napríklad, že nás počúvajú aj v Kongu, v Nepále, v Afganistane máme dvoch poslucháčov. Viem, znie to vtipne, ale toto je absolútne presná digitálna analytika. Vieme na desatiny percenta koľko žien, mužov, nebinárnych poslucháčov, v akej vekovej kategórii sa hýbu, v akých časoch sa naša muzika streamuje, pridáva do playlistov. Takže 'šermovať' testami, ktoré boli testovacím nástrojom tesne po roku 2000, je, myslím, už prekonané."

"Zároveň sa treba opýtať, prečo ani jedno slovenské rádio nemá vlastný hudobný festival?  V ČR je úplne bežné, že čo rádio, to festival s účasťou tisícov návštevníkov – poslucháčov a čuduj sa svete na domácu českú a slovenskú tvorbu. Zmenil sa ekosystém pre domácu slovenskú muziku. Atomizoval sa mediálny priestor. Stále však platí, čo je dobré, to sa presadí. Držím mladším kolegom palce," odpovedal Igor Timko otvorene.

Rasťo Kopina: Dobre napísaný text sa spieva ľahko

Pre Rasťa Kopinu, ktorý je výlučným autorom textov piesní svojej domovskej formácie, bol duet z pera Igora Timka novou skúsenosťou. "Obaja síce máme rozdielny rukopis, čo je pochopiteľné, ale dobre napísaný text sa spieva ľahko, no a tento sa mi spieval úplne ľahučko. Rozdielne to bolo iba v tom, že som použil trocha inú farbu a výraz, na aké sú odo mňa naši fanúšikovia zvyknutí."

Líder Nocadeň má celkom jasnú predstavu o tom, čo sa bude na spoločnom turné diať, hoci košické kapely spolu ešte nikdy nezdieľali jedno pódium. "Keďže sa poznáme dlhé roky a navzájom si sledujeme naše kariéry, plus mínus tušíme, čo od seba môžeme čakať. Chlapci z No Name sú absolútne zohratí a Igor má dokonale zvládnutú prácu s publikom. Tie roky skúseností na chalanoch poznať."

V roku 2020 získali Nocadeň v Českej republike prestížnu cenu Anděl za album Auróra. Stali sa prvými držiteľmi tohto ocenenia v kategórii Slovenský album roka. Vtedajšia situácia spôsobená pandémiou znemožnila oficiálne prevzatie ocenenia v rámci galavečera a stopla akúkoľvek možnosť predstaviť album českému publiku naživo. Ten čas prichádza až teraz a ako české, tak aj slovenské publikum dostane to najlepšie, čo môžu Nocadeň ponúknuť. "Kostru nášho koncertného setlistu budú tvoriť naše najzásadnejšie skladby, v podstate pôjde o náš best of program," prezradil Rasťo Kopina.

Skladby z nového albumu aj všetky hity kapely si budete môcť naživo vypočuť na No Name & Nocadeň - V Pôvodnom znení tour 2024, ktoré odštartuje 21. marca v Košiciach a pokračovať bude 23. marca Bratislavou. V apríli sa presunie do Českej republiky, konkrétne do Ostravy, Brna a Prahy.

Termíny spoločných koncertov No Name a Nocadeň:

21. 3.  – Košice, Športová hala Stará Jazdiareň
23. 3. – Bratislava, Športová hala Pasienky
5. 4. – Ostrava, Hala Tatran
11. 4. – Brno, Sono Centrum
20. 4. – Praha, O2 Universum

Vstupenky na slovenskú časť turné si môžete kúpiť v sieti Predpredaj.sk.

Autorka: Miroslava Rabčanová

Súvisiaci interpreti: No Name, Nocadeň