Vo veku 65 rokov zomrel v piatok 23. decembra Maxi Jazz, líder britskej tanečnej skupiny Faithless. Skupinu založil spolu s Rollom Armstrongom a Sister Bliss. Práve ona potvrdila na sociálnych sieťach jeho úmrtie.


Legenda tanečnej hudby zomrela podľa slov klávesáčky a skladateľky Sister Bliss pokojne v spánku. "Máme zlomené srdce, keď oznamujeme, že Maxi Jazz zomrel pokojne v spánku minulú noc. Bol to muž, ktorý zmenil naše životy mnohými spôsobmi. Našej hudbe dal správny význam a odkaz. Bolo mi cťou a, samozrejme, skutočným potešením s ním spolupracovať," oznámila sa Sister Bliss na sociálnej sieti.

"Bol to geniálny textár, DJ, budhista, veľkolepá súčasť javiska, milovník áut, nekonečný rečník, krásny človek, morálny kompas. Chýbaš mi a veľmi ťa ľúbim, môj miláčik Max. Uži si skvelý koncert na oblohe," dodala Sister Bliss.



Faithless boli známi najmä vďaka singlom - vrátane We Come 1, ktorý sa v roku 2001 dostal na prvé miesto v rebríčkoch, a tanečnému hitu Insomnia, ktorý sa v roku 1996 dostal na tretie miesto hitparád.

Skupina Faithless vznikla v roku 1995 a stala sa jedným z priekopníkov tanečnej hudby. Bola headlinerom na niektorých z najväčších svetových festivalov vrátane Glastonbury. V rokoch 1999 a 2002 boli nominovaní na cenu Brit Awards v kategórii Best UK Dance Act.

Faithless sa síce v roku 2011 rozpadli, ale o necelých desať rokov, v čase pandémie choroby COVID-19, vydali nový štúdiový album. Maxi Jazz sa však k tomuto projektu nepridal. Medzičasom založil ďalšiu kapelu Maxi Jazz & The E-Type Boys.


Text: Hudba.sk (Bbc.com, TASR)

Súvisiaci interpreti: Faithless