Pohreb americkej speváčky Etty James, ktorá by dnes oslávila 74. narodeniny, sa uskutoční v sobotu v kalifornskej Gardene. Obrad pre najbližšiu rodinu a priateľov bude viesť reverend Al Sharpton. Deň predtým sa na cintoríne v Inglewood uskutoční aj verejná rozlúčka, kde môžu dať zosnulej hviezde zbohom fanúšikovia.

Rodina žiada všetkých, ktorí by chceli pomôcť dobrej veci v mene odkazu Etty James, aby posielali príspevky na konto Nadácie Rhythm & Blues. Speváčka prehrala boj s leukémiou 20. januára vo veku 73 rokov. Okrem iného trpela i demenciou, Alzheimerovou chorobou, zlyhávali jej obličky a údajne sa už nedokázala sama ani podpísať.

Kariéra Etty James, ktorej pravé meno je Jamesetta Hawkins, sa začala po stretnutí 14-ročnej začínajúcej speváčky s hudobníkom Johnnym Otisom. Ten jej pomohol presadiť sa so skupinou The Peaches a tiež jej vymyslel umelecké meno. Jej prvým sólovým hitom bola skladba All I Could Do Was Cry, po ktorej v roku 1960 nasledoval debutový album At Last!.

V sedemdesiatych rokoch minulého storočia bola závislá od drog a podľa jej slov ju heroín takmer zabil. Úspešne však absolvovala liečenie a vrátila sa na hudobnú scénu. Počas sólovej kariéry nahrala 29 štúdiových albumov a na konte má legendárne hity ako At Last, I'd Rather Go Blind či Tell Mama. Získala šesť ocenení Grammy a 17 Blues Music Awards. V roku 1993 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2001 do Bluesovej siene slávy.

V rebríčku 100 najlepších spevákov a speváčok všetkých čias magazínu Rolling Stones sa umiestnila na 22. mieste a v rebríčku 100 najlepších interpretov a interpretiek na 62. mieste. Napriek pokročilému veku pravidelne vydávala nové albumy a vystupovala, do úzadia sa stiahla až v januári 2010, keď ju prijali do nemocnice s viacerými zdravotnými problémami vrátane infekcie krvi. Jej posledný album s názvom The Dreamer vyšiel vlani v novembri.
 Pieseň At Last zaspievala jej veľká obdivovateľka Beyoncé Knowles prezidentovi Barackovi Obamovi a jeho manželke na inauguračnom bále v roku 2009. Beyoncé svoj idol tiež stvárnila v snímke Cadillac Records (2008), za svoj vzor ju považovala napríklad aj Christina Aguilera.

Etta James - Dreamer (z albumu The Dreamer, 2011)

Informácie pochádzajú z webstránky Hollywoodreporter.com.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: Etta James