Ako sme už informovali, jednou z hlavných hviezd Sziget festivalu 2013 bude britská rocková kapela Blur. Zaujímavé sú však aj ďalšie mená, ktoré organizátori zverejnil tento týždeň. V termíne od 5. do 12. augusta sa na slávnom budapeštianskom hudobnom ostrove predstavia napríklad Parov Stelar Band, Azealia Banks či Hadouken!.

Jedným z piatich headlinerov 21. ročníka najväčšieho stredoeurópskeho hudobného festivalu bude Blur - jedna z kultových kapiel zlatej éry britpopu, ktorej frontman Damon Albarn patrí vďaka ďalším projektom ako Gorillaz alebo The Good, The Bad and The Queen k najvýznamnejším postavám hudobnej scény. Napriek sólovým úspechom sa charizmatický spevák a skladateľ ku kapele v posledných rokoch síce nepravidelne, ale (vzhľadom na dlhé obdobie konfliktov) pomerne často vracia.

Na festivaloch mimo Veľkej Británie kapela nehrala dlhé roky a práve jej historicky prvé vystúpenie na Szigete bude k Slovensku geograficky najbližšie. "Budúce leto bude každý náš koncert niečím výnimočným. Nemôžeme sa dočkať, až budeme na pódiu a zahráme všetkým naším skvelým fanúšikom, ktorých sme nejakú dobu nevideli," uviedli členovia Blur pri zverejnení termínov svojich letných festivalových vystúpení. Prečítajte si viac


Sziget festival je miestom, kde všetci fanúšikovia môžu otvoriť svoju myseľ a objaviť či znovuobjaviť interpretov, ktorí síce nie sú na plagátoch uvádzaní veľkými písmenami, ale ich koncerty sú skvelým zážitkom. Skúsenosti z uplynulých ročníkov ukázali, že nielen open-air pódiá, ale aj obrovské stany s kapacitou 800 až 1000 návštevníkov, ponúkajú na Szigete skvelý program. Popri už overených menách sa na budapeštianskom festivale objavia aj skvelí nováčikovia.

Jedným z najväčších súčasných mien, ktoré sa na festivale premiérovo predstavia, je americká raperka a speváčka Azealia Banks - mladá talentovaná umelkyňa z Harlemu, ktorá vystúpi na hlavnom pódiu. O tom, že patrí medzi najväčšie talenty súčasnej hudby, napríklad tretie miesto na BBC Sound roku 2012, či víťazstvá v Philip Hall Radar Award na NME Awards a New Style Icon na Billboards Awards. Viac sa o nej dočítate v profile.  


O tom, že organizátori sa snažia na festival prilákať veľký zástup návštevníkov z nemecky hovoriacich krajín, svedčí fakt, že na hlavnom pódiu tento rok vystúpia aj dve veľké nemecké kapely - punk-rockoví Die Arzte a najznámejšia nemecká reggae-dancehall formácia Seeed.

Najnovšie prírastky v zozname potvrdených interpretov sa však spájajú najmä s pódiami A38 a Arena. V nadväznosti na vyššie spomenuté nemecké kapely, treba medzi vystúpeniami v obrovskom Arena stane spomenúť elektronicko-hiphopových recesistov Deichkind. Chýbať nebude ani jedna z medzinárodne najúspešnejších rakúskych skupín Parov Stelar Band. V Arene vystúpi aj nemecký elektronický projekt Boys Noize, ktorý hrá svieže a energické electro s dotykom techna podľa magazínu Rolling Stone je v súčasnosti jedným z Top 10 svetových dídžejov. Veľkými hviezda tanečnej scény budú aj Holanďan Nicky Romero a španielska techno ikona Oscar Mulero.

Fanúšikom elektronickej hudby zahrá na pódiu A38, pomenovanom podľa známeho budapeštianskeho klubu, aj Hadouken!. Mladí Angličania predstavia na festivale svoj nový album Every Weekend, ktorého vydanie je plánované na február 2013. To isté pódium bude hostiť aj belgických rockerov Triggerfinger a holandskú folkovú kapelu The Bots.  


Sziget festival 2013 sa koná od 5. do 12. augusta v Budapešti, vzdialenej len pár hodín od Slovenska. Každoročne sa na siedmich pódiách predstavia stovky interpretov z celého sveta. Viac informácií o festivale a programe, ako aj praktické rady nájdete na oficiálnom festivalovom webe www.szigetfestival.sk.



Informácie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu Sziget pre Slovensko.

Foto: Facebook.com/azealiabanksmusic

Súvisiaci interpreti: Azealia Banks, Blur