Český spevák Jan Bendig, ktorý v roku 2009 patril medzi najúspešnejších finalistov prvej Česko Slovenskej SuperStar, neupadol do zabudnutia a v posledných rokoch sa teší veľkej popularite. Po úspešných spoluprácach s Markétou Konvičkovou či Monikou Bagárovou sa tentoraz rozhodol pre duet s Dominikou Mirgovou a opäť mu to vyšlo.

Jan Bendig v prvej sérii federálnej SuperStar patril medzi najvýraznejšie tváre. Tešil sa obrovskému úspechu a prebojoval sa až na 4. priečku. Do sveta šoubiznisu však vhupol vo veľmi mladom veku - počas účinkovania v ostro sledovanej speváckej šou mal len 15 rokov, a tak mu po súťaži istý čas trvalo, kým si našiel vlastnú cestu. Krátko to skúšal s vlastným boybandom New Element, ktorý však neskôr opustil. Najväčšiu pozornosť si dnes 25-ročný spevák získal po tom, ako v roku 2012 verejne priznal, že je homosexuál. K predsudkom voči jeho rómskemu pôvodu sa tak pridali aj homofóbne reakcie, no veľká časť fanúšikov a verejnosti sa zaňho postavila a podporila ho.

V roku 2016 vydal album Príbeh, na ktorom, najmä v kontroverznom singli Roma Boy, otvorene a s dávkou nadhľadu vyjadruje svoju hrdosť k rómskemu pôvodu. Odvtedy vo svojich skladbách pravidelne spieva aj v rómčine. Dokonca sa v posledných rokoch vrátil ku konceptu chlapčenskej skupiny, tentokrát však už nejde o žiadnu napodobeninu populárnych svetových boybandov či Luneticu, ale o modernú rómsku skupinu Roma Boyz, ktorej členom je aj jeho brat Marsell. Samotný Honza síce v skupine nespieva, no štvoricu mladých talentovaných spevákov, spievajúcich v češtine a rómčine, podporuje ako ich mentor a spoluautor piesní i textov, pričom im "prepožičiava" aj svoj Youtube kanál.

Úspešné duety so speváčkami

V rámci vlastnej kariéry zaznamenal rodák z Hradca Králové doposiaľ najväčší úspech so skladbou Bloudím, ktorú naspieval spolu s Markétou Konvičkovou. Skladba má od vydania na jesen 2016 už takmer deväť miliónov prezretí. Spojenie mužského a ženského hlasu je v popovej hudbe rokmi overeným vzorcom, ktorý funguje, a v prípade Jana Bendiga to potvrdili aj ďalšie úspešné spolupráce, napríklad minulý rok s Monikou Bagárovou naspieval veľmi emotívny duet Amen, ktorý je celý v rómčine.

Jan Bendig a Dominika Mirgová, Ty a Já, 2018 Zdroj: PR

V dobre rozbehnutom pláne spájania svojho hlasu s výraznými ženskými speváčkami pokračuje aj naďalej, tentokrát so slovenskou hviezdou Dominikou Mirgovou. Ich spoločná skladba Ty a Já pochádza z Bendigovho druhého albumu Roma Boy, ktorý vyšiel závere minulého roka. Text piesne, na ktorého tvorbe sa podieľala česká raperka a speváčka Sharkass, síce neponúka nič, čo by tu ešte nebolo, no určite sa v ňom nájde nejedno nešťastne zamilované srdce. "Nejsme to Ty a Já. Vždyť už víš, takhle dál nejde žít. Nejsme to Ty a Já, zlomenou duši mou nejde skrýt. Zajtra prebúdzam sa sama, našu dôveru si sklamal," odznie v refréne skladby.

Pred pár dňami Jan Bendig k piesni Ty a Já zverejnil vydarený vizuál, za ktorý by sa dvojica spevákov nemusela hanbiť ani za hranicami našich dvoch národov. Scenár a réžiu mal na starosti spevákov dlhoročný manažér a partner Lukáš Rejmon. Vizuál zaujme hneď úvodnou scénou, kde môžete sledovať záber na naštvanú Dominiku, ktorá sa chystá ukončiť život svojho milého upálením v aute. Vo zvyšku videa, ktoré sa nakrúcalo v Prahe, sledujeme postupný rozpad romantickej lovestory, ktorá končí smrťou talentovaného speváka. "Nakrúcať vlastnú smrť mi nebolo moc príjemné, keďže som veľmi poverčivý. Nakoniec sa to zvládlo, ale do budúcna ma už nikto nikdy na takúto scénu neprehovorí," prezradil Bendig v správe pre médiá.


Mirgovú pri nahých scénach strážil partner 

Videoklip sa vďaka silným fanklubom oboch spevákov okamžite po zverejnení dostal do slovenského i českého rebríčka Youtube trending. Medzi najsledovanejšími videami u slovenských užívateľov videoportálu je klip Ty a Já momentálne na 4. priečke a celkovo má už viac ako 300-tisíc pozretí. Pomerne nečakané je, že Dominika Mirgová vo veľkej časti skladby spieva v českom jazyku. Rodáčka z Trnavy sa pred kamerou po boku mladého hitmakera objavila už minulý rok, kedy si zahrala v jeho videoklipe Tancuj. Tentokrát mali k sebe na pľaci ešte bližšie a napriek spevákovej orientácii došlo aj na nežné dotyky, bozky, či objatia v bazéne a v posteli.

"Priznám sa, že som sa trochu hanbila. V jeden moment mám totiž vrch plaviek úplne vyzlečený a som s Honzom vo vode pritúlená. Nebolo to zlé, ale celú dobu ma pozoroval môj partner Peter a pekne si ma strážil," povedala speváčka, ktorá aktuálne finišuje práce na svojom štvrtom albume. Mal by vyjsť už začiatkom marca. Okrem toho v súvislosti s odvážnou bazénovou scénou v Bendigovom klipe uviedla, že to bola pre ňu akási rozlúčka s prirodzeným poprsím. "Čoskoro pôjdem na jeho úpravu. Po materstve už to tam hore nie je, čo to bývalo, takže si ho nechám spevniť a trochu zväčšiť. Už sa veľmi teším," dodala.

Jan Bendig sa po tejto spolupráci chystá začiatkom marca odletieť spolu s Monikou Bagárovou do Los Angeles, kde budú nakrúcať výpravný videoklip k novému tanečnému duetu v latino štýle.


Autor: Dušan Marko (zdroj citácii: TS - Lukáš Rejmon)
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Dominika Mirgová, Jan Bendig