7. februára oslávi skladateľ, textár, hráč na bendžo a spevák Ivan Mládek 80. narodeniny. Pri tejto príležitosti vydáva Supraphon jubilejnú 2CD reedíciu prvých dvoch albumov jeho legendárneho Banjo Bandu - Dobrý den! (1976) a Nashledanou! (1977). Nové vydanie je doplnené dvoma desiatkami bonusov a album Dobrý den! navyše vychádza po viac ako 45 rokoch i na vinyle.

Hoci Ivan Mládek na tom rozhodne nebazíruje, vydavateľstvo Supraphon v týchto dňoch pripomína jeho tohtoročné 80. narodeniny výročnou reedíciou dvoch albumov Banjo Bandu z rokov 1976 a 1977. Tieto kultové albumy sú prehliadkou dodnes dokonale funkčných a koncertne preverených hitov, spájajúcich účinné melódie, vtipné slová a štýlovú hudobnú podobu. 

Publicista Čestmír Klos v pôvodnej sleeve-note albumu Dobrý den! pochvalne píše o interpretačnej tvári, muzikantskom nadhľade, aranžmánoch, textoch a jednote i pestrosti. Kratučké, často len zhruba dvojminútové skladby, sú koncentrovanou zábavou, presvetľujúcou inak temnú druhú polovicu 70. rokov. Profesionálne znamenité texty s využitím neočakávaných vtipných rýmov a nezabudnuteľné refrény sa zapísali do histórie. 


Banjo Band vždy tvorili výborní, do daného žánru i vizuálne skvelo zapadajúci muzikanti a len zdanlivo ochotnícki speváci. Dohromady ide o jeden z oprávnene mimoriadne trvanlivých fenoménov, nezničiteľný ani milióntym vypočutím či stým zhliadnutím televízneho "klipu".

Nesmrteľné hity ako Dáša Nováková, Neopatrný křeček, Pantáta a kantátaMedvědi nevědí, Jožin z bažin, Švagr má bagr, Prachovské skály či Kráva v mlékárně sú len zlomkom z 54 lahôdok na dvoj-CD, ktoré v piatok 4. februára vydá Supraphon. Už teraz však celú nahrávku môžete počúvať v streamovacích službách.


Tri otázky Supraphonu pre Ivana Mládka:

Ktorú svoju pesničku máte najradšej a prečo?

Už niekoľkokrát som povedal, že všetky svoje pesničky mám rovnako rád, pretože mi nečakane umožnili živiť sa celý život hudbou. Len s brnkaním na bendžo a bez pesničiek by sa mi to nepodarilo.

Čo vám v tejto obtiažnej pandemickej dobe robí radosť? Maľujete nejaký ďalší obraz, či snáď píšete knihu alebo sa rodí nová pesnička?

Už asi 20 rokov nič nepíšem ani neskladám a, ako hovorí Poirot, mozgovú kôru už využívam len na vymýšľanie obrazových námetov. 

Máte pred sebou niekoľko vystúpení, budú to špeciálne narodeninové koncerty? Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť?  

Na to, že okrem môjho sprievodného slova a exhibície našich komikov si vypočujú staré pesničky Banjo Bandu takmer v rovnakom prevedení a takmer na rovnakej umeleckej, pre niekoho neumeleckej úrovni ako na prvých elpéčkach, ktoré teraz Supraphon tak príhodne "oprášil".

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za vydavateľstvo Supraphon poskytla PR manažérka Adriána Čahojová. Správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke hudobníka www.mladekivan.cz.

Foto: Ondřej Pýcha

Súvisiaci interpreti: Ivan Mládek