Psychedelická skupina Yīn Yīn z holandského Maastrichtu, ktorá sa pri svojej tvorbe inšpiruje v ázijskom svete, vystúpi v marci v bratislavskej Novej Cvernovke. Ešte pred začiatkom jej európskeho turné vyšiel v prestížnom vydavateľstve Glitterbeat Records tretí album Mount Matsu, ktorým sa kapela chce dostať na vrchol sveta.

Koncert sa uskutoční 9. marca v Novej Cvernovke v rámci série Nu Sound Of..., ktorá na jar prinesie do Bratislavy aj koncerty Forest Swords, Godspeed You! Black Emperor a Still Corners. Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Pri pohľade na názov skupiny Yīn Yīn, by sa mohlo zdať, že jej členovia majú korene v Ázii. Lenže partia "blondiakov" v kimonách pochádza z holandského mesta Maastricht. Hudobní snílci a noční ľudia, ako sami seba občas nazývajú, sa stretávali počas hrávania na vlastných DIY parties.

Z týchto sessions sa neskôr rozhodli urobiť mixtape ich obľúbenej hudby z južnej a východnej Ázie – Thajska a Kambodže. No keďže nechceli iba púšťať hudbu, ale ju aj hrať, nanosili si do skúšobne veľa nástrojov a za tri dni vzniklo množstvo skladieb. Spojením ázijských vplyvov s psychedelickým zvukom a "západnými" rytmami rocku, disca či funku vznikol zaujímavý mix, ktorý priťahoval čoraz väčšie publikum.

Dôležitým míľnikom pre medzinárodnú kariéru skupiny bolo vystúpenie pre kultové americké rádio KEXP v roku 2020. Udialo sa v období po vydaní debutového albumu The Rabbit That Hunts Tigers (Bongo Joe Records) z roku 2019, ktorý bol inšpirovaný thajským psychedelickým rockom. O tri roky neskôr vyšiel rovnako cenený The Age Of Aquarius (Glitterbeat Records) so spirituálnejším a kozmickým zvukom. 

Teraz prichádza ďalšia éra s treťou nahrávkou Mount Matsu (Glitterbeat Records), ktorá vyšla 19. januára. Inšpirácia k novej tvorbe tentokrát prišla z krajiny vychádzajúceho slnka – Japonska.

Vôbec po prvýkrát na albume pracovali všetci členovia kapely Kees Berkers (bicie), Remy Scheren (basgitara), Erik Bandt (gitara),  Robbert Verwijlen (klávesy). Spoločne prišli s konceptom ponoriť sa do japonskej kultúry a ozvláštniť ju psychedelickým discom, funkom, elektronikou a tribal prvkami. Na ich premiérovom koncerte v Bratislave zaznie divoký mix všetkých troch albumov.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Facebook event

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)