Slovenská speváčka Jana Kirschner vydá druhú časť albumu Moruša s podnázvom Čierna 20. októbra. Tridsaťpäťročná rodáčka z Martina to dnes oznámila prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Ďalšie detaily o očakávanom albume neuviedla, už vlani na jeseň však o ňom hovorila v našom rozhovore.

Moruša Čierna je druhou časťou úspešného projektu Moruša. "Čierna je pre mňa to, čo ťažko prijímam, a to je súčasná moderná doba. Myslím si, že je prekvapujúca. Je to album, ktorý je rozhodne bližší Krajine rovine. Je tam aj elektronika, je to súčasnejší album, postavený na minimalistickejších aranžmánoch," prezradila Jana Kirschner v novembri v rozhovore pre Hudba.sk. "Aj čo sa týka textov, je omnoho aktuálnejšia. Hovorí o bežných veciach, ktoré sa nás dotýkajú v tejto dobe, hovorí viac o meste," dodala.

Pôvodne bolo vydanie druhej Moruše v pláne už na jar, no speváčka sa napokon rozhodla nechať očakávanú platňu ešte dozrieť. Už čoskoro si však prídu na svoje fanúšikovia vinylu. Minuloročná Moruša Biela totiž v máji vychádza v limitovanej edícii aj v tomto klasickom formáte. Prvý z dvojice albumov je na rozdiel od svojho pokračovateľa pevne zakorenený v histórii a tradícii. Hudobne sa pohybuje na pomedzí popu, jazzu, šansónu, klasiky a sú v nej cítiť aj výrazné vplyvy stredoeurópskeho folklóru, textovo sa zameriava viac na obrazotvornosť ako na príbehy.

Nahrávku, ktorá je aktuálne na 6. mieste prestížneho rebríčka World Music Charts Europe, Jana s kapelou ešte na jeseň predstavila na slovensko-českom turné. Beznádejne vypredaný koncert v bratislavskom Ateliéri Babylon si však čoskoro zopakuje ešte raz. Uskutoční sa 18. mája a pôjde o exkluzívne, pravdepodobne posledné klubové vystúpenie, na ktorom zaznejú všetky skladby z Moruše Bielej. Viac info

Na nahrávaní úspešného albumu sa podieľali viacerí hudobníci z Veľkej Británie, Česka a Slovenska ako napríklad Eddie Stevens, Rob Mullarkey, Tom Skinner, Nathaniel Keen, Miloš Valent, Boris Lenko, Marcel Comendant či Branislav Dugovič. Koncertná zostava však bude iná ako v štúdiu aj ako na jesennej šnúre. "Projekt Moruša sa stále mení. Ľudia prichádzajú a odchádzajú. Najdôležitejšie je nájsť svojich ľudí. Takých, ktorí vám veria a zdieľajú s vami nejakú víziu. S takými ľudmi je radosť pracovať. Nezáleží až tak na skúsenostiach, skôr mám pocit, že sa tomu človek musí oddať a prijať to ako výzvu. Chcem dať šancu mladým muzikantom, takže sa na pódiu objavia aj úplne nové tváre," vysvetľuje Jana Kirschner. 

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Facebook, archív Hudba.sk)
Foto: Bet Orten

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner