Na Uprising Reggae Festival tento rok zavíta dlho očakávaný hosť spoza oceánu, americký hudobník Matisyahu. Predstaviteľ "chasidského reggae" a vôbec najznámejší židovský reggae spevák už vyše desaťročie približuje svoje náboženstvo a kultúru miešaním reggae, beatboxu, rapu, jazzu či rocku s hazzan, čo je spevavý prednes židovských modlitieb.

Ako sám tvrdí, jeho tvorba, ktorá má dušu a hlboký zmysel, vychádza z jeho vnútra. Piesňami ako One Day, Sunshine alebo King Without A Crown získal milióny fanúšikov po celom svete a motivuje ich k prekračovaniu svojich vlastných hraníc. Na Slovensko príde koncom augusta predstaviť popri populárnych hitoch aj jeho svoj najnovší multižánrový album Akeda.


Od rapu na vrchol reggae hitparád

Matisyahu, vlastným menom Matthew Paul Miller, začínal v New Yorku ako raper pod pseudonymom MC Truth. Dnes má na konte úspešnú kolekciu piatich štúdiových a dvoch live albumov. V roku 2004 vydal debutový reggae album Shake Of The Dust... Arise, ktorý uviedol už pod svojím súčasným umeleckým menom. V tvorbe ho v tom čase najviac ovplyvňovali interpreti ako Bob Marley, Barrington Levy, The Police či ska-punková kapela Sublime.

Dva roky po debute vypustil album Youth, s ktorým získal nomináciu na Grammy za najlepší reggae album roka. Objavili sa na ňom aj najznámejšie hity Jerusalem a King Without a Crown. Jeho nasledujúci počin Light (2009) ničím nezaostával a takmer rok držal prvenstvo medzi top reggae albumami. Na prvom mieste amerického rebríčka reggae nahrávok skončil aj jeho v poradí štvrtý album Spark Seeker (2012).


Na svojom aktuálnom a najosobnejšom albume Akeda lyricky odráža udalosti posledných rokov, počas ktorých prešiel mnohými hudobnými, ale aj súkromnými a vizuálnymi zmenami. Okrem hĺbavejších a žánrovo ťažšie zaraditeľných piesní ako Broken Car, Surrender alebo Hard Way sa na novinke nachádza aj skladba Confidence, v ktorej hosťuje známy hitmaker a jedna z hviezd minuloročného Uprisingu Collie Buddz.

Pozitívne vyžarovanie a pohľad na svet tomuto veľkému talentu nechýbajú, čím dokazuje, že bežný život sa s ortodoxným náboženstvom naozaj skĺbiť dá. Jeho priemiérové vystúpenie na Slovensku bude aj vďaka povestnej atmosfére Uprisingu nepochybne silným zážitkom.

Ôsmy ročník Uprising Reggae Festivalu sa uskutoční 21. a 22. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch a okrem Matisyahu vystúpia aj Bunny Wailer, Chuck Fenda, Brother Culture a mnoho ďalších interpretov, ktorých už čoskoro spoznáte. Viac informácií a lístky od 35 € nájdete na domovskej stránke festivalu www.uprising.sk. Pre pravidelný prísun noviniek a pozitívnych vibrácií sa staňte fanúšikom festivalu na Facebooku.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu.

Súvisiaci interpreti: Matisyahu