Festival Wilsonic, ktorý sa po dvojročnej pauze uskutoční v polovici júna v priestoroch Design Factory Garden, zverejnil prvé mená. Dve z približne pätdesiatich. Obe pôsobia v Rakúsku, obe na Slovensku už boli a obe zanechali výborný dojem.

Členovia rakúskej skupiny Elektro Guzzi sa rozhodli zmeniť sa na stroje. Presnejšie povedané - hrať elektronickú hudbu na starých dobrých gitarách a bicích. Na scéne sú od roku 2004, ale svoj debutový album vydali až v roku 2010. Zapôsobil ako menšie zjavenie, ktoré rýchlo presiahlo ich rodnú krajinu. Ešte pred jeho vydaním prišli pozvánky od barcelonského festivalu Sónar či od vychytených klubov v Berlíne a v Londýne.

Svoj hypnotizujúco tanečný techno groove predviedli v roku 2010 aj na bratislavskom festivale experimentálnej hudby NEXT, ktorý roztancovali ako málokto. Trio v zložení Bernhard Hammer (gitara), Jakob Schneidewind (basgitara) a Bernhard Breuer (bicie) odvtedy stihlo získať tri nominácie na rakúske hudobné ceny Amadeus 2011 a v októbri sa stali jedným z držiteľov European Border Breakers Award 2012, ktorá sa každoročne udeľuje tým desiatim hudobníkom alebo skupinám, ktorých debutový album sa stal jedným z najpredávanejších mimo ich domovskej krajiny.

Ocenenie tak upozorňuje na talenty s veľkým potenciálom medzinárodného úspechu. Elektro Guzzi ho jednoznačne potvrdili vlani v novembri, keď vydali svoj druhý album s názvom Parquet. Ten priniesol ešte viac vyšperkovaný organicko-elektronický zvuk - hudobníci totiž po vydaní debutu začali experimentovať nielen so samotným hraním ale aj s úpravou svojich nástrojov, aby dosiahli želaný efekt. Výsledkom je album, ktorý podľa Petera Krudera (Kruder & Dorfmeister) znie ako žiadna iná techno nahrávka.

Elektro Guzzi - Pentagonia

Koncert Trouble Over Tokyo bude pre Wilsonic 2012 akýmsi spojítkom s prechádzajúcim ročníkom, po ktorom nasledovala dvojročná pauza. Toph Taylor, Londýnčan, ktorý už niekoľko rokov žije v Rakúsku, vystúpil v roku 2009 premiérovo na Slovensku práve na Wilsonicu. V ten istý rok na jeseň si zahral aj na festivale NouveaNu_FM, ktorého organizátori ho vlani dotiahli okrem Bratislavy aj do Košíc (reportáž), no aj napriek tomu bude ďalšie vystúpenie na Wilsonicu z kategórie exkluzívnych.

Projekt Trouble Over Tokyo totiž po siedmich rokoch na scéne končí. Taylor o tom informoval v apríli, v rámci akéhosi "farewell tour" už odohral koncerty na svojich najobľúbenejších miestach v Rakúsku a neminie ani Bratislavu. Na Wilsonicu odohrá s úspešným projektom predposledný koncert.

Fanúšikovia sa v podaní speváka a hudobníka, ktorého britský The Guardian v jednom článku prirovnal k Thomovi Yorkeovi aj k Justinovi Timberlakeovi (a v oboch prípadoch veľmi trefne), môžu tešiť na známe skladby ako Pyramids, The Liar či Kryptonite, no určite odznejú aj novinky z emotívneho "rozlúčkového" Simplify EP.

Trouble Over Tokyo - Kryptonite

Wilsonic festival 2012 sa koná 15. a 16. júna. Podrobnosti a info o predpredaji nájdete na oficiálnej stránke wilsonic.sk

Text: Patrik Marflák
Foto: Elektroguzzi.net