Slovenská speváčka a textárka Lea Danis prichádza s novou poetickou skladbou Tomorrow. Tú si nedávno všimol aj známy gitarista Jimi Cimbala a jej singel zverejnil na sociálnej sieti skôr, ako to stihla urobiť samotná speváčka.

Na to, že Jimi Cimbala zdieľal jej novinku Tomorrow na svojom profile, ju upozornila kamarátka, speváčka Andrea Turčina. "Napísala mi, že by rada dostala takú kritiku, ako ja na Tomorrow," spomína Lea Danis, ktorú slová uznávaného muzikanta prekvapili.

Autenticita v melodickej balade

Gitarista Jimi Cimbala, ktorý stojí za nahrávacím štúdiom Randal Group Production, vyzdvihol najmä speváčkinu hodnovernosť. "Človek by si povedal, čo už originálne sa dá urobiť v akustickej veci gitara/spev. A predsa sa niečo našlo," napísal Cimbala. "Z celého toho cítim veľkú autenticitu. Z gitary, v ktorej je nechaná všetka tá krásna špina, zo spevu, z ktorého počuť, že je maximálne pôvodný a pokiaľ vôbec editovaný, tak len minimálne."

Hudobník tiež ocenil speváčkin anglický prejav. "Medzi tým množstvom kapiel, ktoré sa snažia spievať po anglicky, je úplne iný level. Ona nielenže anglicky spieva, ale aj hudobne rozmýšľa. Rytmika jej nedáva prísne mantinely - vníma ju jasne, ale krásne si nad ňou pocitovo baletí, a to ju na stupnici uveriteľnosti prejavu posúva úplne inde. Dostala z minima maximum," vychválil Cimbala speváčku.


O gitarový aranžmán balady Tomorrow sa na základe Leinho dema postaral gitarista Tibor Dragon z Košíc. "Skladba vznikla veľmi spontánne, keď sme sa s Tiborom stretli na skúške pred vystúpením v košickej Tabačke a jemu sa skladba páčila. Nad druhý deň sme asi za hodinku pri vybrnkávaní v obývačke dospeli k finálnemu demu. Tibor je neskutočne muzikálny a hlavne s tou jeho pozitívnou energiou, to je radosť pracovať," spomína si Lea, ktorú Tibor sprevádzal minulý rok pri rádiovom turné s letnou pesničkou Dance.

"Tomorrow vznikla prirodzene, pretože Lea prišla s melódiou a textom, ktorý sa človeka dotkne a vyvolá emócie. V takom prípade je pre mňa veľkou radosťou podieľať sa na jej tvorbe, stačí nechať sa viesť speváčkou," uviedol Dragon, ktorý pôsobí vo vlastnom zoskupení The StreetGroove. Dvojica napokon finálnu verziu skladby nahrala na diaľku a materiál putoval do Prahy, kde sa o postprodukciu postaral Ján Zborovjan zo štúdia AudioWizzards.

Citlivý boj s vlastným strachom

Skladba Tomorrow je podľa autorky výpoveďou o nespokojnosti a strachu človeka z prítomnosti. Niektorí preto utekajú späť do minulosti, ktorú si prikrášľujú, iní naopak, snívajú o budúcnosti, ktorá má vždy čas na to, aby sa stala realitou. A tak sa často ocitáme v kruhu melanchólie miešanej s akousi prokrastináciou. 

Pesnička predznamenáva príchod Leinho debutového EP s názvom Let Me, ktoré vyjde na jeseň tohto roka. Novinky z pripravovaného EP predstaví speváčka naživo s kapelou aj na blížiacom sa festivale zdravého životného štýlu Fitfest na Železnej studničke už 16. júna či multižánrovom festivale Holidayland v Senici 17. augusta.

Vypočujte si staršie single speváčky:


Redakciu Hudba.sk informoval Igor Daniš z Goood One Production House. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Miňo Debnár