Podujatie, ktoré začalo minulý rok ako filmový festival pripravený "na kolene" za jeden mesiac, sa tento rok výrazne posúva do multižánrovej podoby. Súčasťou bohatého programu bude aj zaujímavý hudobný lineup, ktorý organizátori poskladali z prevažne nových mien slovenskej alternatívnej a elektronickej scény.

Festival sa uskutoční počas štyroch dní od 18. do 21. augusta v ruine starej synagógy uprostred mesta Bytča a každý večer predstaví niekoľko väčších aj menších mien spomedzi zástupcov slovenskej gitarovej aj negitarovej alternatívy.

Už vo štvrtok na otváracej párty vystúpi elektronický producent Bulp z Trenčína, ktorému sa tento rok naozaj darí. Okrem toho, že si v marci na Radio_Head Awards prevzal cenu Objav roka 2015, sa stal vyhľadávaným interpretom aj na festivaloch. Jeho inteligentná tanečná elektronika inšpirovaná tvorbou projektov ako Moderat a Bonobo nedávno znela aj na najväčšej krytej scéne Pohody, kde si mladý talent z labelu Deadred získal množstvo nových fanúšikov.


"Predskakovať" mu budú novomestskí garage-punkáči a psychedelici Genuine Jacks, ktorý nedávno vydali svoju druhú platňu Candyland, na ktorú upozornili správne uleteným singlom Birdie.


Druhý deň v znamení rock'n'rollu

Piatok bude na Hviezdnych nociach patriť "rockovej renesancii". Na Slovensku sa v poslednej dobe vyrojili rock'n'rollom a bigbítom inšpirované formácie, ktoré produkujú nápaditú a živú tvorbu. Headlinerom večera budú Saténové ruky - kapela, ktorá na RHA vyhrala poslucháčsku cenu Debut roka aj Album roka v hodnotení kritikov a stala sa fenoménom. Slovensky spievajúca štvorica štyridsiatnikov si ulietava so svojím žánrom primitive rock a publikum ich patrične miluje.


Spolu s nimi si v Bytči zahrá ďalší "nováčik z kategórie veteránov", kapela Satin Lead. Ide o sólo projekt gitaristu Ľuboslava Petrušku z Chiki Liki Tu-a, ktorý je hudobne minimálne taký výnimočný ako jeho domovská kapela. Vybrúsený šesťdesiatkový zvuk a perfektná angličtina navodí pocit, akoby ste počúvali špičkovú kapelu z obdobia hippies.

Prečítajte si: Ľubo Petruška o "bokovke" Satin Lead: Je to moja najosobnejšia kapela


Kapelám skúsených harcovníkov budú predskakovať výborne rozbehnutí mladíci Queer Jane - svetovo znejúci rock'n'rollový boyband, ktorý si pár dní predtým zahrá aj na Szigete. Štvrtým do partie rockerov budú mladí Dolnokubínčania Stolen Money.


Elektronika, post-rock, indie pop aj podmanivý minimalizmus

Po rockovom piatku príde žánrovo rozmanitejšia sobota. Po koncertnom pôste sa predstaví legenda slovenskej elektronickej scény Autumnist. Partia okolo Vlada Ďurajku produkuje už nejaký ten rok ambientnejšiu trip-hopovú muziku a čoskoro plánuje vydať štvrtý album, z ktorého niečo zahrá aj na Hviezdnych nociach. Elektronický základ naživo výrazne inštrumentálne obohacuje päťčlenná koncertná zostava.


Pred nimi si zahrajú The Ills, nekorunovaní králi slovenskej post-rockovej scény, ktorí stúpajú stále vyššie a vyššie. Najnovší album Ornamental or Mental ich vytiahol až za polárny kruh, na chýrny festival Island Airwaves, kde si v novembri zahrajú ako prvá kapela zo Slovenska.


Večer zavŕši jedno z najväčších mien elektronickej scény - Foolk. Kúzelník od sampletov a mašiniek predvedie svoje tančeky s nástrojom monome, rozvibruje posledné vitrážové sklá v Bytčianskej synagóge a omráči vás svojím mixom rytmov a glitchových prechodov.


Počas sobotného večera budete môcť spoznať aj úplného nováčika na scéne - indiepopových bratislavských maturantov Tolstoys zoskupených okolo divy Ely Tolstovej. Kapela, ktorá zatiaľ odohrala iba pár koncertov, má silný repertoár a čoskoro sa bude o nej hovoriť viac. 


Aj posledný deň festivalu bude patriť nováčikom, najskôr sa predstaví lahôdka I am planet. Ružomberský inštrumentalista Patrik Korinok vydávajúci na značke Deadred je zjav na poli slovenskej hudby, ktorý tento rok vydal debutový dlhohrajúci album On the Way to Antarctica. Melódie na pokraji avantgardy a minimalizmu v podaní klavír, husle a basgitara pripomínajú filmový soundtrack a privedú vás do silných emocionálnych stavov. Akustický koncert tohto projektu určite patrí do priestoru ako je synagóga.


Ako posledné meno festivalu vystúpi žilinská gitarovka Dave Brannigan, ktorá predstaví svoje dravé a energické skladby prekladané pomalšími baladami.


Okrem hudby ponúka festival ešte bohatší filmový program, divadelné vystúpenia a veľkolepú videomappingovú show. Viac info nájdete na webe www.hviezdnenoci.sk.

Redakciu Hudba.sk za tím festivalu Hviezdne noci informoval Marek Kramara.

Súvisiaci interpreti: Autumnist, Saténové ruky