Na hudobnej scéne sa objavilo ďalšie prekvapivé spojenie. Tentoraz sa oň postarali americká rocková kapela The National s americkou indie folkovou skupinou Bon Iver. Už na prvé vypočutie je jasné, že sa spolupráca vydarila.


Ich spoločná skladba Weird Goodbyes vychádza zo známeho hesla: V jednoduchosti je krása. Podarilo sa im vytvoriť podmanivú atmosféru piesne položenej na popovom beate elektronických bicích, doplnených jednoduchým klavírom a sláčikmi v podaní London Contemporary Orchestra, ktorý viedol Bryce Dessner z The National. Skvelý základ pre chytľavé slohy a refrény, ktoré vám zaručene zostanú znieť v hlave aj po skončení skladby, a to aj vďaka charizmatickým hlasom spevákov Matta Berningera z The National a Justina Vernona z Bon Iver, ktorí znejú ako jeden.

Ak ste aj vy zažili v ostatnej dobe nejakú zvláštnu rozlúčku, je pravdepodobné, že soundtrackom nasledujúcich dní bude práve táto novinka, ktorá dáva priestor na pohrávanie sa so spomienkami, ale zároveň pôsobí ako motor, ktorý vás poženie vpred.


Aaron Dessner z The National prezradil, že Weird Goodbyes je jedna z prvých nových skladieb, ktoré napísali. "Zneužíval som elektronického bubeníka, ako obvykle, a tento beat sa mi zasekol v hlave. Prišlo mi to ako niečo, čo dokáže zahrať len Bryan (bubeník kapely Bryan Devendorf, poz. red.). Postavili sme skladbu na tomto beate. Mattova melódia a slová boli už od začiatku také elegantné a silné. Smútil nad stratou nevinnosti a motivácie, držal sa spomienok a pocitov, ktoré nevyhnutne odišli, a smútku, ktorý všetci prežívame v spojitosti so zvláštnymi rozlúčkami," opísal 46-ročný multiinštrumentalista.

Ako dodal, už od začiatku v piesni počul hlas a srdce Justina Vernona, s ktorým pôsobí v skupine Big Red Machine. "Poslali sme mu to a zapôsobilo to na neho. Ich spev s Mattom je naozaj silný," vyhlásil Aaron Dessner. V najnovšom rozhovore pre Apple Music tiež prezradil, že kapela, ktorá je aktuálne na turné, zrejme už čoskoro dokončí nový album. Skladby mu podľa vlastných slov pripomínajú obdobie, z ktorého vzišiel ich štvrtý radový album Boxer (2007).

The National vydali zatiaľ posledný počin I Am Easy to Find v máji 2019. V auguste toho istého roka ponúkli ostatnú štúdiovku I, I aj Bon Iver, ktorí v októbri vyrazia na turné po Európe. Zastavia sa vo Veľkej Británii, Nemecku, Holandsku, Belgicku, Taliansku, Španielsku a Portugalsku.

Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Bon Iver, National