Filmári a hudobníci Petr Marek a Monika Midriaková, tvoriaci duo Monikino Kino, sa v poslednej dobe nezastavia. Najmä člen Midi Lidi, ktorý aktuálne dokončuje rozhlasovú hru s Johanou Švarcovou a Ondřejom Ježkom. Popritom stíhal so Slovenkou aj prípravy na prvé samostatné turné, ktoré štartuje už dnes, necelý mesiac od vydania debutu.

Duo svoje turné odštartuje dnes večer v Piešťanoch, zajtra zahrá v trenčianskom Klube Lúč. Nasledovať bude niekoľko zastávok v Českej republike, vrátane pražského (8.10., Café V lese) a brnianskeho (14.10., Kabinet múz) krstu. Vo štvrtok 16. októbra sa Monikino Kino vrátia na Slovensko, aby poprázdninovú nahrávku s názvom Prázdniny pokrstili v bratislavskom Nu Spirit Clube. 

Na koncertoch nebude chýbať ani bizarná dvojkrká gitara Petra Marka. "Je to gitara a basa v jednom a veľký trapas art rocku. Dúfam, že od Led Zeppelin to už nikto nerobí. Použil som ju už v klipe Midi Lidi - Rád vařím a od tej doby nosím totálne anti-imidžovú alebo naopak poriadne imidžovú debilnú dvojgitaru, za ktorú sa kdekto hanbí - a ja mám radosť, že vypadám ako trapko," hovorí česká polovica dua.

Na koncertoch Monikino Kino hrá Petr na klávesy, gitaru a občas i slovensky spieva. Monika spieva, hrá na klávesy a prevádza poslucháčov hovoreným slovom, ktoré pôsobí, akoby zo starej televízie vystúpila alebo vytancovala rozprávková moderátorka. Okrem toho mladá slovenská hudobníčka rada tancuje, živelne a radostne komunikuje s publikom a vyzýva ho k tancu slovami i pohybom, čo je v príjemnom kontraste k melancholickej nálade väčšiny skladieb.

Slovenské zastávky turné Monikino Kino:

25. 9. - Piešťany, ŽiWell
26. 9. - Trenčín, Klub Lúč 
16. 10. - Bratislava, Nu Spirit Club

Kompletný rozpis turné s ďalšími 10 zastávkami v Česku nájdete na www.facebook.com/monikinokino.


Vymenené úlohy

Kapela Monikino Kino sa na scéne objavila relatívne nedávno. Vďaka turné s Petrovou domovskou kapelou Midi Lidi (jeseň 2013) a s jedinečným a medzinárodne úspešným českým projektom DVA (jar 2014), však okamžite našla svoje miesto na scéne. Debutová nahrávka Prázdniny, ktorá vyšla 1. septembra na značke Slnko Records, zaujala fanúšikov melancholického elektro-popu. "Spoločné dielo má všetku podivnú a minimalistickú chytľavosť tvorby Midi Lidi, no s jasnou pečaťou mladej hudobníčky. Tá v sebe spája krehkosť mladosti, no zároveň aj sofistikovaný nadhľad zrelej osobnosti. V minimalistických kompozíciách Monikino Kino premieta pocity bežnej dvadsiatničky, ktorá hľadá svoje miesto vo svete a vo vzťahoch," napísala Michaela Kučová v našej recenzii o albume, ktorý prináša "lo-fi romantiku pre nekonvenčných".

Dôležité je podotknúť, že Monikino Kino nie sú vedľajším projektom Petra Marka. Všetky hlavné impulzy a hudobné nápady prichádzajú od Moniky Midriakovej, jej hudobne skúsenejší spoluhráč má na starosti skôr aranžérsku časť tvorby a produkciu. "Väčšinu hudby skladám ja a Petr sa s gitarou alebo bicími pridáva až v momente, keď sú hudobné nápady hotové. Spoločne potom pracujume na stavbe piesní," popisuje kompozičný proces Monika. Pri tvorbe slovenských textov si zase hudobníci paradoxne svoje úlohy vymenili. Petr píše slovenské texty, s ktorých konečnou úpravou mu Monika ako rodená Slovenka pomáha. "V cudzom jazyku si dovolím väčšiu lyrickosť, citovosť a hru s pátosom ako v textoch pre Midi Lidi," vysvetľuje Petr Marek.

Monikino Kino Zdroj: Stanislav Tryputen

Monika Midriaková študuje strih na pražskej FAMU, točí filmy a aj v nich hrá. Jej vlastné filmy sa vyznačujú vtipnou asociatívnou dramaturgiou a prirodzenou muzikálnosťou. Vo filme 468 kilometrov od babičky si zahrala, zatancovala aj zaspievala pieseň Sedím doma. Tá sa v roku 2012 stala jednou z prvých verejne známych nahrávok nového dua Monikino Kino. Nasledovala pieseň Ponorka, ktorá sa objavila v českých aj slovenských rádiách.

Petr Marek je len kapely Midi Lidi, filmár (Láska shora, Nic proti ničemu), herec improvizaného divadla (Dekadentní divadlo Beruška, Radio Ivo, LÁHOR/Soundsystem) a spolu s Johanou Švarcovou tvoria duo Disjockejové. Učí na FAMU.

Viac sa o dvojici dozviete v dvojdielnom rozhovore/dokumente Indiemusic.cz:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Zdeněk Neusar a Alexander Čerevka zo Slnko Records.

Foto: Stanislav Tryputen