FOM, vlastným menom Viktor Wiedermann, sa venuje produkovaniu inštrumentálnych hip-hopových beatov samplovaných starým soulom a jazzom. V týchto dňoch predstavuje skladbu Desire, ktorú vytvoril spolu s na Slovensku žijúcou speváčkou a skladateľkou sýrskeho pôvodu Larou Abou Hamdan.

"V novembri minulého roku som spravil beat, do ktorého sa mi hodil ženský spev. O pár dní som zachytil, ako bola Lara hostkou v Rádiu_FM. Vypočul som si jej hlas, napísal som jej a poslal beat, ktorý sa jej páčil. Lara beat krásne nacítila a trafile vibe na prvú," hovorí FOM.

"Keď mi FOM poslal jeho hudbu, veľmi sa mi páčila. Hneď som začala rozmýšľať, aké nápady by sa tam hodili. Text je o túžbe zámeny za inú identitu a hľadaní seba samého. Hľadáme radosť v malých veciach, no niekedy sa stratíme a cítime chlad. Táto skladba reflektuje našu neustálu snahu byť lepšími. Pýtam sa v nej, či môžeme prestať hľadať a byť spokojní s tým, čo už máme," približuje anglický text Lara Abou Hamdan, ktorá v pesničke spieva aj jemne rapuje.

Ďalších pár mesiacov pracoval FOM na zvuku s Jánom Zborovjanom. "Ján robil mix aj master, nakoľko ma veľké skúsenosti. Viackrát som s ním už spolupracoval, samozrejme vždy s výborným výsledkom. Spolupráca prebiehala, či už s Larou alebo s Jánom, na diaľku," dopĺňa FOM.

Lara Abou Hamdan sa narodila sa v roku 2000 v Sýrii v meste as-Suwayda. Okrem spevu sa od detstva venuje hre na gitare. Keď sa pred pár rokmi presťahovala s mamou a bratmi za otcom lekárom do Banskej Bystrice, v štúdiu hudby pokračovala na Akadémii umení. Momentálne študuje medicínu v Bratislave. Svoju tvorbu predstavila na rôznych pódiách na Slovensku a v Česku. Spolupracovala s La3no Cubano, Analogrunnerom alebo Zuzanou Mikulcovou. Naposledy zaujala spoluprácou s Bobsanom na techno-housovej skladbe Mi Casa a v auguste vydala svoj debutový sólový singel Bumpy Roads.

FOM pochádza z Topoľčian a jeho prezývka (skratka slov Follow Original Message) odkazuje na zlatú éru rapu, obdobie, ktoré je jeho najväčšou inšpiráciou. Album Lo-Series mu vyšiel pod nezávislým hudobným labelom Ajlavmjuzik ako prvý diel beatovej série New Beats On The Block. Nasledovala séria Lo-Fi beat tejpov spoločne s myjavským producentom Aromom. Desire je singlom z jeho pripravovaného producentského albumu, ktorý vychádza 20. októbra. Okrem Lary Abou Hamdan na ňom spolupracoval aj s rapermi zo Slovenska, Čiech a Ameriky.

Redakciu Hudba.sk informovala Dagmar Lauková Petrášová. Správu sme upravili a doplnili.