Fanúšikovia dievčenských popových a R&B skupín, ktoré boli populárne v poslednej dekáde 20. storočia a na začiatku nového milénia, majú aktuálne hneď dva dôvody na radosť. Skupiny TLC a All Saints sa totiž hlásia o slovo s novým materiálom.

Návrat Spice Girls v kompletnej zostave sa síce neuskutoční, nakoľko Victoria Beckham o účasť na koncertnom turné nemá záujem, no fanúšikovia čisto ženských zostáv sa v najbližších mesiacoch dočkajú minimálne dvoch zaujímavých comebackov. Spomenuté kapely síce koncertujú v posledných rokoch viac-menej pravidelne, no obidve už dlhé roky nevydali album.

TLC vydá finálny album vďaka crowdfundingu

Americká R&B skupina TLC tak urobí po 14 rokoch. Ako v rozhovore pre reláciu Renman Music & Business uviedol producent novinky Ron Fair, novinka bude návratom k hudbe 90. rokov, počas ktorých sa skupina preslávila. "Je to stará soulová hudba, návrat k hudbe 90. rokov. Je to klasické TLC a môžem vám povedať, že ich spev znie presne tak, ako keď ste ich počuli naposledy," opísal Fair.

Vznik pripravovanej novinky, ktorá má byť finálnym albumom skupiny, umožnila zbierka na crowdfundingovom portáli Kickstarter. Dvojica interpretiek ju odštartovala v januári 2015 a dočkala sa nečakanej podpory, keď namiesto plánovaných 150-tisíc dolárov vyzbierali 430-tisíc dolárov. Do kampane prispeli aj hviezdy ako Justin Timberlake, Katy Perry či členovia skupiny New Kids On the Block, s ktorou TLC minulý rok absolvovali spoločné turné.

Nahrávka, ktorej dátum vydania zatiaľ nie je známy, bude prvou kolekciou nových, resp. nevydaných skladieb po štrnástich rokoch, keď vydali štúdiovku s názvom 3D (2002). Duo v zložení Tionne "T-Boz" Watkins a Rozonda "Chilli" Thomas svoj zatiaľ posledný album vydalo po tragickej smrti tretej členky Lisy "Left Eye" Lopes. Tá zahynula v roku 2002 pri automobilovej nehode v Hondurase vo veku 30 rokov.

Najznámejšími hitmi skupiny, ktorá získala päť cien Grammy, sú skladby Creep, Waterfalls, No Scrubs alebo Unpretty, ktoré dosiahli prvé miesta v singlovom rebríčku Billboard. Ako trio vydali albumy Ooooooohhh... On the TLC Tip (1992), CrazySexyCool (1994) a FanMail (1999). Televízia VH1 o skupine nakrútila životopisný film s názvom Crazy Sexy Cool: The TLC Story (2013), na ktorom Watkins a Thomas spolupracovali ako výkonné producentky. Na režisérsku stoličku si sadol filmár Charles Stone III.


All Saints ponúknu nový album v apríli

S novou tvorbou sa po rokoch vráti aj anglicko-kanadská skupina All Saints. Všetky štyri aktuálne členky Shaznay Lewis, Melanie Blatt, Nicole Appleton a Natalie Appleton zverejnili v piatok (22.1.) na Twitteri takmer v rovnakom čase svoje fotografie z nahrávacieho štúdia, ku ktorým napísali iba "All Saints 2016".

Aktualizácia (27.1.): Skupina v stredu ráno informovala, že 8. apríla vydá nový album s názvom Red Flag. Formácia nahrala štúdiovku po tom, ako v roku 2014 vyrazila na turné s Backstreet Boys. "Vôbec sme to nesilili a napokon to prišlo v ten najlepší čas. Dievčatá mi chýbali. Všetky sme veľmi šťastné," uviedla Natalie Appleton. Prvý singel z novinky One Strike zverejnia 26. februára. Pieseň vznikla po tom, ako sa členka formácie Nicole Appleton v roku 2014 rozviedla so spevákom Liamom Gallagherom, ktorý sa preslávil v už nefungujúcej kapele Oasis. "Slová vzišli z niečoho veľmi skutočného. Nic si vtedy prechádzala mnohými vecami. Práve na to som vtedy najviac myslela, pretože to bola tá najťažšia vec," uviedla Shaznay Lewis, ktorá tiež dodala, že skupina už pracuje na skladbách pre ďalší album. 

Oceňovaná skupina sa pohybuje na hudobnej scéne s prestávkami od roku 1993, pričom naposledy obnovila činnosť v roku 2013. Odvtedy však nevydala žiaden album. Predtým formácia uviedla na trh štúdiovky All Saints (1997), Saints & Sinners (2000) a Studio 1 (2006). Medzi úspešné single All Saints patria napríklad Never Ever, Bootie Call, Pure Shores či Black Coffee. Jedna z pôvodných členiek Simone Rainford zomrela v máji 2013 na rakovinu.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Nme.com, Gigwise.com, Digitalspy.com, archív)
Foto: AP Photo/Hector Mata

Súvisiaci interpreti: All Saints, TLC