Nadácia Zastavme korupciu organizuje svoj prvý protikorupčný festival. V sobotu 20. februára v Košiciach spoja svoje sily v boji proti korupcii na festivale Pucung známe osobnosti a hudobníci. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý hudobný program, ako aj diskusie o korupcii na Slovensku.

Prečo Pucung - protikorupčný festival? Jednoduchú odpoveď prináša Slovník slovenského jazyka: "pucovať" znamená čistiť, hrešiť, kritizovať. V spoločnosti, v ktorej je korupcia jeden z najzávažnejších problémov, je teda "Pucung" názov viac než príznačný. Účasť okrem spoluzakladateľa Nadácie Zastavme korupciu Miroslava Trnku potvrdili líder protestujúcich hokejistov Michal Handzuš, publicista Marián Leško, ombudsmanka Jana Dubovcová, teológ a publicista Michal Havran, novinári Martin M. Šimečka a Tom Nicholson a ďalší.

Headlinermi hudobného programu budú kapely ParaKorben Dallas. Na otázku, prečo spojiť tému korupcie práve s hudbou, odpovedá riaditeľ Nadácie Pavel Sibyla: "Hudba dokáže vyvolať v ľuďoch pozitívne emócie, vzbudiť v nich odhodlanie konať dobro, milovať, vrátiť im vieru, že správať sa čestne má zmysel a že pravda môže zvíťaziť. Tieto emócie by sme radi preniesli aj do boja proti korupcii. Večné utápanie sa v skepse nikam nevedie. Preto sme sa rozhodli spojiť koncerty a diskusie so zaujímavými ľuďmi na túto dôležitú tému."

Pucung sa uskutoční v sobotu 20. februára v košickej Tabačke od 15:00 a bude trvať do noci. Výťažok z festivalu bude transparentne použitý na právnu a sociálnu podporu oznamovateľov korupcie. O tom, či je "náš štát unesený" budú na festivale diskutovať česká investigatívna hviezda Pavla Holcová, publicista Marián Leško a autor knihy Gorila Tom Nicholson. Bratislavskí a košickí novinári Štefan Hríb, Konštantín Čikovský a Dušan Karolyi budú porovnávať situáciu Bratislavy a Košíc a to, kde sa kradne viac. Odvekými dilemami Dobra a Zla sa bude zaoberať teológ Michal Havran spolu s ombudsmankou Janou Dubovcovou a filozofom Fedorom Blaščákom. O svojom vlastnom boji za férovosť budú diskutovať Miroslav Trnka, Michal Handzuš a riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk.

Hudobný program sa začne hneď s otvorením festivalu koncertom sesterského dua Genius Locci a bude pokračovať večer koncertami Korben Dallas a Pary. V noci ešte vystúpi hudobník Stroon a dídžejské duo Malalata. Bude postarané aj o zábavu, a to vďaka stand-up comedy Sama Trnku a Mateja Adámyho. Celý program festivalu spolu s ďalšími informáciami je zverejnený a aktualizovaný na webstránke www.pucung.sk.

O Nadácii Zastavme korupciu

Nadáciu Zastavme korupciu založili spoluzakladateľ spoločnosti ESET Miroslav Trnka a podnikateľ v reklame Michal Bláha. Jej hlavným cieľom je čo najviac obmedziť korupciu a jej ničivé dopady na kvalitu života a podnikania na Slovensku. Medzi jej základné programové piliere patrí osveta a vzdelávanie, pomoc oznamovateľom korupcie, podpora investigatívnej žurnalistiky a zapájanie verejnosti. Viac informácií nájdete na webe www.zastavmekorupciu.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov podujatia Petra Trnková.

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas, Para