Na Slovensku dobre známa a obľúbená kanadská formácia Billy Talent tento rok chystá európske turné s novým albumom a nevynechá ani Slovensko. V utorok 6. júna vystúpi v bratislavskej Refinery Gallery, kde spolu s fanúšikmi oslávi 30 rokov svojho fungovania.


Nemenné jadro kapely Billy Tallent, ktorá pôvodne (v rokoch 1993-1999) volala Pezz, tvoria už od začiatku 90. rokov spevák Benjamin Kowalewicz, gitarista Ian D'Sa, basák Jonathan Gallant a bubeník Aaron Solowoniuk tvoria nemenné jadro od začiatku 90. rokov. Za bicími od roku 2016 pre Solowoniukove zdravotné problémy sedí Jordan Hastings z kapely Alexisonfire, zakladajúci člen však stále s kapelou chodí na turné a príležitostne s ňou odohrá pár skladieb.

Prvých desať rokov boli Billy Talent, resp. Pezz, undergroundovou kapelou, ktorá si získavala fanúšikov hlavne na koncertoch. Na prvý dlhohrajúci album si museli počkať až do roku 2003, kedy vyšla eponymná nahrávka. Názov kapely niesli aj dva nasledujúce albumy Billy Talent II (2006) a Billy Talent III (2009). Trojicou úspešných nahrávok skupina zadefinovala svoju nenapodobiteľnú štýlovú identitu, miešajúcu hudobné žánre od punku cez alternatívny rock až po emo a post-hardcore, za čo získala viacero ocenení (napr. kanadské Juno Awards či nemecké ECHO Awards) a stala sa jedným z najväčších kanadských hudobných exportov.


Najznámejšie skladby ako Red Flag, Surrender, Fallen Leaves, Surprise Surprise alebo Rusted From The Rain znejú z obrovských pódií svetových festivalov doslova hymnicky a priťahujú masy fanúšikov.

Na tohtoročnom turné kapela okrem svojich najväčších hitov predstaví svoj minuloročný album Crisis of Faith, ktorý vyšiel presne pred rokom (21.1.2022). Skladby z neho sú produktom takmer šiestich rokov zadržiavaného hnevu a frustrácie z toho, čo kanadskí hudobníci vidia vo svete, vo svojich komunitách a vo svojich životoch. V ich textoch vždy existovalo sociálne povedomie, ale teraz ho cítiť obzvlášť výrazne. Samotný názov Crisis of Faith vyjadruje pocit bezmocnosti, ktorý hraničí s úplným zúfalstvom ľudstva, okrem spravodlivého hnevu však v skladbách vyzdvihujú aj potrebu lásky a súcitu, ktorý robí svet lepším miestom.

"Na tomto albume je možné počuť širokú škálu zvukov. To isté platí aj o textoch, v ktorých sú zakomponované všetky emócie, ktoré nami počas písania a nahrávania hýbali. Táto rozmanitosť spája všetko, čo z nás robí to, kým sme, čím sme si prešli a kde sme ako kapela," približujú svoj šiesty album Billy Talent.


Do našej metropoly sa populárna kapela vráti takisto po šiestich rokoch a aby tých šestiek nebolo málo, dátum slovenského koncertu vyšiel na 6. 6. 2023.

O mimoriadny hudobný večer sa postará kvalitný a bohatý výber predkapiel. Okrem kanadských hviezd vystúpi v Refinery Gallery aj populárny a originálny anglický folk-punkový spevák a hudobník Frank Turner, kapela The Menzingers z Pennsylvánie a štvorlístok umelcov doplní formácia Sincere Engineer z Chicaga.

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.


Text: Hudba.sk (zdroj: CS Music Factory)

Súvisiaci interpreti: Billy Talent