Mladá slovensko-anglická speváčka a skladateľka Gigi Ann Green získala prvé miesto v prestížnej súťaži UK Songwriting Contest 2022. Iba 17-ročná talentovaná umelkyňa s debutovým singlom Devil in Disguise ovládla v kategóriu do 18 rokov (U18), pričom do finále postúpil aj jej druhý singel Breathless.


Gigi Ann Green pochádza z bilingválnej rodiny. Jej otec je z Anglicka a mama Slovenka. Ako dieťa žila v Srbsku, Čiernej Hore a Anglicku, kde jej otec pracoval, ale najdlhšiu časť svojho života prežila v Bratislave. Napriek anglickému menu je jej preto najbližšie práve Slovensko.

Vo finále UK Songwriting Contestu (UKSC) uspela v konkurencii finalistov z Francúzska, Nemecka, Rumunska, Austrálie či Malty. Nejde pritom o jej prvý úspech so skladbou Devil in Disguise. Za necelý rok od jej vydania s ňou zaujala aj v medzinárodných súťažiach ISA International Songwriting Contest, ISA Commonwealth Song Contest a Lyricist of The Year.


Tri skladby v semifinále, dve vo finále

"Úprimne som z toho ešte stále v šoku. Bola som veľmi šťastná už vtedy, keď sa všetky tri piesne, ktoré som vydala minulý rok, prebojovali do semifinále. Je to veľká medzinárodná súťaž, v ktorej piesne posudzujú odborníci z hudobného priemyslu, a medzi účastníkmi sú umelci z celého sveta, z ktorých mnohí už vyhrali národné aj medzinárodné súťaže. Moje očakávania preto neboli veľké, ale chcela som sa aspoň dozvedieť, ako budú na moju tvorbu reagovať mimo Slovenska," povedala o svojom veľkom úspechu Gigi Ann.

"Keď som sa dozvedela, že sa skladby Devil In Disguise a Breathless dostali až do finále, bolo to takmer neuveriteľné. A to, že jedna z nich zvíťazila, je ako sen, hlavne preto, že je to moja debutová pieseň. Pozitívna spätná väzba od UKSC a súťažiacich kolegov mi dáva silnú motiváciu pokračovať v napĺňaní môjho sna tvoriť a spievať vlastné piesne," dodáva speváčka a autorka.


Gigi Ann spieva od detstva a svoj spev dlhodobo zdokonaľuje v hlasovom štúdiu La Musica u hlasovej pedagogičky Janky Škultéty. Prvé autorské skladby začala písať už ako deväťročná. V štrnástich prezentovala na sociálnych sieťach coververzie skladieb svojich obľúbených interpretov aj vlastné piesne.

Minulý rok začala spolupracovať s hudobným producentom Andrejom Hruškom a vydala debutový singel Devil in Disguise. V roku 2022 vyšli aj skladby Breathless a Impulsive Decisions, ktoré tiež postúpili do semifinále UKSC. Zatiaľ nevydaná pieseň For Ukraine získala 5 hviezdičiek Commendation v kategórii UKSC Protest Song. Okrem významného úspechu skladieb svojho debutového roka v súťaži ju teší aj priestor, ktorý jej tvorba dostala v slovenských rádiách. Momentálne sa sústreďuje hlavne na štúdium a na záverečné skúšky na strednej škole, ktoré ju čakajú tento rok v lete. Okrem toho plánuje vydanie debutového EP a koncerty.


O súťaži UKSC

Skladateľská súťaž UK Songwriting Contest vznikla v roku 2002 s cieľom objavovať a podporovať nové pesničkárske talenty a propagovať pesničkárske remeslo. V súčasnosti je jednou z najúspešnejších medzinárodných súťaží v oblasti skladania piesní na svete. Do 30 kategórií sa každoročne hlási okolo 10-tisíc umelcov z viac ako 80 krajín sveta a funguje ako odrazový mostík pre nové pesničkárske talenty.

UKSC spolupracuje s mnohými hudobnými subjektami, ako sú BRIT Trust, The BRIT Studio, The BRIT School (medzi jej absolventov Adele či Amy Winehouse, v súčasnosti tam študuje aj ďalší slovenský talent Nina Kohout), ale aj s Guild of International Songwriters and Composers, Roland UK a špičkovými britskými hudobnými producentami a profesionálmi. Súťaž UKSC podporuje aj BBC a piesne finalistov a víťazov sa objavujú vo vysielaní jej rádií a televízie. Za 20 rokov sa UKSC zaradila medzi najvýznamnejšie medzinárodné súťaže. Súťažilo v nej už viac ako 100-tisíc piesní, ktoré vždy pozorne a so záujmom sledujú profesionáli hudobného priemyslu a mnohí jej účastníci podpísali vydavateľské a nahrávacie zmluvy aj na základe úspechu v UKSC.

O víťaznej skladbe Devil in Disguise

Skladba Devil in Disguise vznikla počas prvej vlny pandémie. Gigi Ann v nej spieva o dievčati, ktoré prežíva depresiu, smútok, neistotu a úzkosť aj napriek tomu, že má v podstate pekný život (rodinné zázemie, priateľov, podporu okolia). Reflektuje v nej to, že v podobnej situácii sa ocitli mnohí mladí ľudia, ktorým sa ich rýchly a rušný život zo dňa na deň zastavil a začali vidieť všetko len v tmavých farbách.  Práve im chcela Gigi Ann svojou skladbou vyslať signál, že každý z nás môže mať kontrolu nad vlastným životom a šťastím a že aj v situáciách, ktoré nemôžeme ovplyvniť, musíme hľadať pozitívnu inšpiráciu v sebe a vo svojom bezprostrednom okolí.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Správu sme upravili a doplnili.