Posledné kastingové kolo novej SuperStar uzavrelo stovku postupujúcich. Ani po ňom však v speváckej šou nie sú hlavnou témou výkony súťažiacich, ale porotcovanie Ewy Farnej. Tá stavia na šaškovinách, najmä pri pekných chlapoch, pri ktorých jej idú vypadnúť oči a stráca sluch. Najväčší prešľap však predviedla v nedeľu, kedy vyhodila mladú speváčku kvôli výberu pesničky.

Šestnásťročná Simona Mazánová, fanúšička prevažne tvrdej hudby, predstúpila pred porotu so skladbou Ďábel a syn od skupiny Kabát. Do svojho prejavu vložila veľkú dávku emócií, ktoré však Ewe Farnej príliš vadili. Porotkyňa neposunula speváčku ďalej iba kvôli tomu, že zostala po piesni smutná. Vraj potrebuje viac pozitívnej nálady. No pokiaľ jej skutočne vadila iba atmosféra piesne, mohla dať súťažiacej možnosť zaspievať niečo pozitívnejšie, pretože v Mazánovej bol minimálne potenciál zaujať divákov. Ten sa potvrdil aj na oficiálnom facebookovom profile SuperStar, kde ľudia okamžite vyjadrovali nesúhlas s Farnej rozhodnutím. Mnohí fanúšikovia by si priali vidieť Simonu aj v ďalších kolách.

Ondřej Soukup by mladú speváčku pustil do divadla okamžite a smutné emócie piesne dokázal oceniť. "Umenie je priniesť emócie a to je jedno, či sú kladné alebo záporné. A tie emócie sa Simone podarilo preniesť," vysvetľoval Farnej, no nadarmo. Tretí porotca Pavol Habera sa v tomto prípade zachoval prekvapivo alibisticky. Najprv sa ako prvý vyjadril, že Simona nespievala zle, no po Soukupovom "áno" povedal mladej speváčke "nie", pretože má podľa neho ešte čas - akoby v minulosti nepustil do hlavnej súťaže desiatky nezrelých tínedžerov. Rozhodnutie tak nechal na Farnej, ktorej sa opäť raz podarilo nahnevať divákov nezmyselným rozhodnutím.



Ewa Farna už po niekoľkýkrát nepustila ďalej mladú speváčku so zaujímavým hlasom, hoci počas troch kastingových kôl sme mohli vidieť viacero horších súťažiacich, ktorým na postup stačil priemerný spev. Výkon poroty v kastingových kolách je tak rovnako nevyrovnaný ako výkony súťažiacich. Niektorí odvážlivci dokonca ani nemuseli spievať a dostali sa do divadla vďaka svojmu vzhľadu alebo rôznym úletom, ktoré so speváckym talentom nemajú nič spoločné.

Aj v nedeľu postúpila súťažiaca, ktorá porotu doslova ukecala k tomu, aby jej dali šancu. Rockerka s ružovými vlasmi Jana Halašková zaujala viac imidžom ako spevom. Porote však nasľubovala, že im to v divadle poriadne ukáže, vďaka čomu ju pustili ďalej.


 
Našli sa aj takí, ktorí si postup naozaj vyspievali

Medzi tých, ktorí si od poroty vypočuli kladné hodnotenie a vyspievali si postup, patrila v nedeľu aj Kristína Debnárová. O svoj sen stať sa speváčkou zabojovala piesňou Tam, kde sa neumiera od Zuzana Smatanovej a spravila dobre. Jej verzia piesne Paľa Haberu očarila viac ako originál. Okrem spevu však Kristína porotcov zaujala aj výrazom tváre pri spievaní. "Trošku mi vadí tvár, tváriš sa strašne zhnusene, keď spievaš. To sa nedá asi odučiť, ale spievaš dobre, ja ťa púšťam ďalej," ohodnotil ju Habera. Podľa Soukupa však môže práve netradičným výrazom tváre spraviť dieru do sveta.



Zaslúžene postúpil aj Karol Komenda, v ktorom okamžite porota našla prirodzený talent. Karol sa pri speve sprevádzal na gitare, čím svoj talent ešte zvýraznil. "Bolo to veľmi muzikantské, veľmi citlivé, páči sa mi, ako hráš na gitare," pochválil súťažiaceho Soukup. Tento názor s ním zdieľal aj Habera.



Napokon si aj Ewa Farna v rámci posledného kastingového kola našla svoju favoritku do finálových kôl. Bola ňou Dominika Klempárová, ktorej spev sa porotcom páčil, problém však mali s jej výzorom. Habera ju síce do stovky poslal, ale s poznámkou, že má zapracovať na svojom vzhľade, pretože nielen spev, ale aj "obal" v tejto súťaži predáva. Všetci traja porotcovia však boli za Dominikin postup.



Bez duše aj bez pesničky

Zabojovať o titul SuperStar prišiel aj odhodlaný a dostatočne sebavedomý Dušan Oravec, ktorý o sebe tvrdil, že jeho hlas je výnimočný, pretože vie napodobniť spevákov akéhokoľvek hudobného žánru. Vsadil na pieseň Nepoznám z dielne prešovskej formácie IMT Smile, dokonca sa aj sprevádzal na gitare. Jeho vystúpenie však bolo absolútne bez duše, chýbalo mu snáď všetko, čo k spevu treba. Status výnimočného speváka teda vonkoncom nepotvrdil, práve naopak. "Dušan, talent ťa minul, keď pánbožko nadeľoval. Strašné," zhodnotil Habera.



Viacerí súťažiaci bojovali priamo pred porotou s trémou, ktorá je v takejto súťaži celkom namieste, ale prísť a ani len nezaspievať kvôli nerozhodnosti? To už je dosť mimo. Práve to sa stalo Lenke Germuškovej, ktorá sa postavila pred porotu, no v tej chvíli ešte nebola rozhodnutá, akú pieseň im zaspieva. Habera ju poslal preč s tým, že sa má vrátiť ako posledná. "Čo sme v ústave?" ohradil sa.

Situácia sa však ani po niekoľkých hodinách Lenkinho čakania nezmenila. Keď sa jej v závere dňa porota spýtala, či vôbec chce ísť do súťaže, tak odpovedala nerozhodné "neviem". Habera ju bez zbytočného naťahovania poslal až do ďalšieho ročníka súťaže. Lenka teda kvôli tréme a svojej nerozhodnosti, a to aj napriek tomu, že na svoje vystúpenie čakala celý deň, nezaspievala ani tón. Celkom prekvapujúco do ďalšej fázy napriek tomu nepostúpila...

Už o týždeň odštartujú divadelné kolá, ktorým budú patriť nasledujúce tri týždne. Počas nich porota výrazne preriedi aktuálnu stovku postupujúcich a do semifinále by mala poslať už iba tých najlepších, čo sa jej zatiaľ nedarí úplne stopercentne. Podstatné však je, že divadelné kolá sú tie posledné, v ktorých bude o osude súťažiacich rozhodovať porota. V rámci semifinálových kôl už budú mať rozhodujúce slovo televízni diváci.

Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: TV Markíza

Súvisiaci interpreti: Ewa Farna